DEH

DEH

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Στο αρχείο η ποινική δικογραφία για τον υποσταθμό της ΔΕΗ

Στο αρχείο τίθεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την έκδοση οικοδομικής αδείας στη ΔΕΗ για την κατασκευή του υποσταθμού υψηλής τάσης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ίδιου έργου αλλά και της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν την ιδιοκτησία ακινήτων επί των οποίων επρόκειτο να εκτελεστούν αυτά.
Ο πρώην Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος είχε ασκήσει τον Οκτώβριο του 2010 ποινικές
διώξεις κατά παντός υπευθύνου της πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων, του Κτηματολογίου της Ρόδου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης κατ΄εξακολούθηση από την οποία ο υπαίτιος είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον αθέμιτο όφελος ή να βλάψει άλλον παράνομα και το συνολικό όφελος ή η συνολική βλάβη υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ, για απάτη επί δικαστηρίω από την οποία το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ και για παράβαση καθήκοντος.
Οι διώξεις προσωποποιήθηκαν στους κ.κ. Ανδρέα Γιαννακόπουλο του Χρήστου, Αθανάσιο Ζαχαρόπουλο του Γεωργίου, Νικόλαο Ματσάκη του Ηλία και Αικατερίνη Σαββιδάκη του Μιχαήλ.
Το Δικαστικό Συμβούλιο αφού μελέτησε την υπόθεση αποφάνθηκε ότι δεν θα πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος των ανωτέρω για πράξεις που φέρονται ότι τέλεσαν την 16η Νοεμβρίου 2009, την 29η Σεπτεμβρίου 2009 και την 2α Ιουλίου 2009, καθώς δεν προέκυψε ότι ενήργησαν παράνομα ή από δόλο.
Αφορμή για την Εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε καταγγελία από 9 μέλη του Σωματείου με την επωνυμία «Αναπτυξιακός, Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κατοίκων Συνοικιών Αγ. Νικολάου, Αγ. Δημητρίου και Αγ. Γεωργίου Πόλεως Ρόδου».
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, το σωματείο κατήγγειλε ότι η υπ’ αρίθμ. 77/2009 οικοδομική άδεια που εξέδωσε η Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων στη ΔΕΗ αφορά ακίνητα τα οποία δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου στην πλήρη κυριότητά της.
Καταγγέλθηκε συγκεκριμένα ότι σε ορισμένα από τα χορηγούμενα από την Διεύθυνση της Πολεοδομίας επικυρωμένα φωτοαντίγραφα Πιστοποιητικών Κυριότητας του Κτηματολογίου Ρόδου, προέκυπτε ότι στις κτηματομερίδες V-1482, V-1479Β, V-1479 ΑΑ, ναι μεν είχε γίνει απαλλοτρίωση υπέρ της ΔΕΗ, αλλά δεν συντελέστηκε, οπότε δεν ήταν κυρία αυτών.
Περαιτέρω στα υπόλοιπα από τα χορηγούμενα από την Διεύθυνση της Πολεοδομίας επικυρωμένα φωτοαντίγραφα Πιστοποιητικών Κυριότητας του Κτηματολογίου Ρόδου που αφορούσαν τις κτηματομερίδες V-1478E,V-1479AB, V-1478D και V -1478Ζ, προέκυπτε ότι αυτά ήταν ελλιπέστατα.
Εξέφρασαν δε την απορία τους πως αυτά τα στοιχεία δεν έγιναν αντιληπτά από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και δεν προχώρησαν στο αυτονόητο, να ζητήσουν δηλαδή από την αιτούσα την προσκόμιση των τίτλων ιδιοκτησίας της, με βάση τους οποίους θα προέκυπτε η νομιμοποίησή της για τη χορήγηση της αιτουμένης οικοδομικής άδειας.

Πιθανολόγησαν δε ότι κατά τον χρόνο εκδόσεως της οικοδομικής άδειας στη ΔΕΗ, δεν προσκομίσθηκαν, πρόσφατα πιστοποιητικά κυριότητας που να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία της, ως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, παρότι ήταν οφθαλμοφανές, σύμφωνα και με τα παραπάνω, η παντελής έλλειψη ιδιοκτησίας υπέρ της ΔΕΗ Α.Ε.
Πέραν των ανωτέρω υποστήριξαν ότι στα αναφερόμενα στην οικοδομική άδεια ακίνητα διατάχθηκε η μεταγραφή τους από τον Κτηματολογικό Δικαστή στις 22-12-2009 μετά από σχετική αίτηση της ΔΕΗ Α.Ε. δηλαδή μεταγενέστερα τόσο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας με αριθμό 77/29-9-2009 από την Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων όσο και της ανάκλησης αυτής από την ίδια ως άνω υπηρεσία.
Η ΔΕΗ λοιπόν εμφανίζεται να απέκτησε την κυριότητα των αναφερομένων ακινήτων μεταγενέστερα της έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
Υποστήριξαν ακόμη ότι η ΔΕΗ μέχρι και σήμερα δεν είναι κύρια των αναφερόμενων στην οικοδομική άδεια ακινήτων, αφού η αίτησή της στο Κτηματολόγιο Ρόδου κατατέθηκε μετά την ανάκληση της προαναφερομένης οικοδομικής αδείας.
Τόνισαν επιπλέον ότι σε περίπτωση που ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης ήταν κοινός σε όλες τις σχετικές μερίδες που αιτείτο την οικοδομική άδεια η ΔΕΗ, προαπαιτούμενο ήταν η νόμιμη ενοποίηση αυτών και η πιστοποίηση της ενοποίησης απο το πιστοποιητικό κυριότητας και το σχετικό κτηματολογικό διάγραμμα του Κτηματολογίου Ρόδου.
Κατήγγειλαν όμως ότι από την εξέταση εγγράφων του Κτηματολογίου Ρόδου αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν είχε συντελεστεί η ενοποίηση των κτηματομερίδων στις οποίες εκδόθηκε η εν λόγω οικοδομική άδεια, αλλά είχε συμβεί κάτι το πολύ χειρότερο:
Η σχετική αίτηση της ΔΕΗ ΑΕ για την ενοποίηση των εν λόγω μερίδων, που είχε κατατεθεί από τον Διευθυντή της περιοχής Ρόδου της ΔΕΗ ΑΕ στις 12-9-2005 και είχε λάβει αύξοντα αριθμό στα γενικά ευρετήρια του κτηματολογίου Ρόδου 10365/05. Είχε δε εν μέρει απορριφθεί από τον Δικαστή του Κτηματολογίου Ρόδου στις 8-1-2009 (δηλαδή μετά από περίπου τέσσερα χρόνια- και πολύ προγενέστερα της εκδόσεως και χορηγήσεως της οικοδομικής άδειας 77/29-9-2009).
Όπως τόνισαν συγκεκριμένα η αίτηση για ενοποίηση της ΔΕΗ δεν έγινε δεκτή για την V-1482 κτηματομερίδα λόγω της νομικής φύσης της (Βακούφ) και ως εκ τούτου και εξ αυτού του λόγου η οικοδομική άδεια ήταν και είναι όλως διόλου παράνομη.
Εντελώς παράνομη και σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα ήταν, όπως ισχυρίστηκαν και η έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων με αριθμ. πρωτ. 4376/28-6-2007 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου (προαπαιτούμενη μελέτη της χορήγησης της οικοδομικής άδειας), αφού η ΔΕΗ Α.Ε. δεν ήταν κυρία των ακινήτων.
Επιπροσθέτως, κατήγγειλαν ότι η δήλωση δημιουργίας χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων συμβολαιογράφου που περιλαμβάνεται στον ίδιο φάκελο της οικοδομικής αδείας, στηρίχθηκε σε ψευδή δήλωση της ΔΕΗ στην οποία αναφέρεται ότι η εταιρεία απέκτησε στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή της όλο το ακίνητο.
Τα μέλη του σωματείου προχώρησαν όμως και παραπέρα καταγγέλλοντας ότι αρμόδιοι του Κτηματολογίου Ρόδου δεν προέβησαν σε μετεγγραφή της προαναφερόμενης απορριπτικής διάταξης του κτηματολογικού δικαστή στα βιβλία του κτηματολογίου, ενώ παραπέρα παρανόμως βεβαίωσαν στον κτηματολογικό δικαστή ότι τα ακίνητα ανήκαν στη ΔΕΗ παρότι δεν είχε συντελεστεί μέχρι εκδόσεως της οικοδομικής αδείας η απαλλοτρίωση και δεν είχε κατατεθεί καν αίτηση για την συντέλεση της απαλλοτρίωσης!!
Καταγγέλλουν έτσι και απάτη επί δικαστηρίω και συγκεκριμένα εξαπάτηση του κτηματολογικού δικαστή, αφού στην αίτηση -πράξη ενοποίησης με αυξ. αριθμ. γεν. ευρετ. 10365/2005 αναφερόταν ότι τα ακίνητα ανήκαν τότε στην ΔΕΗ!
Πέραν όμως των ανωτέρω κατήγγειλαν ότι από την εξέταση των αιτήσεων της ΔΕΗ στο κτηματολόγιο αυτές δεν φέρουν την κατά νόμο χαρτοσήμανση, ότι υπογράφονται από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, χωρίς να προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα η κατά νόμω νομιμοποίησή του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: