DEH

DEH

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Στην κρισιμότερη φάση η διαβούλευση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Στην κρισιμότερη φάση εισέρχεται η διαβούλευση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Ποια είναι τα τρία κρίσιμα στάδια που απαιτούνται για να περάσει ο κλάδος στην επόμενη μέρα

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται ο μετασχηματισμός και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς ξεκινά η διαβούλευση που αφορά στις δημοπρασίες για το ρεύμα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι καθοριστικός, όπως αναμένεται όμως, οι διαφορές απόψεων που έχουν διατυπωθεί και θα συνεχίσουν να διατυπώνονται θα απαιτήσουν πέραν όλων των άλλων και μια συγκροτημένη πολιτική βούληση για να προχωρήσει η αγορά στο επόμενο στάδιο.

Την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας περιμένει η αγορά για να προχωρήσουν τρία «καυτά» ζητήματα στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που «τρέχει» η ελληνική κυβέρνηση και αφορά στην αγορά ενέργειας της χώρας.

Η αγορά και το υπουργείο Ενέργειας βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων της Αρχής για το σχέδιο ΝΟΜΕ, δηλαδή για το σύστημα δημοπρασιών, για τον ΔΕΣΦΑ για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση και για τα ΑΔΙ.

Σχετικά με το καυτό ζήτημα των ΝΟΜΕ, η ΡΑΕ θα δώσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με καθυστέρηση, σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο για τη μεθοδολογία των δημοπρασιών, το οποίο έχει περάσει στη δεύτερη φάση ύστερα από την έγκριση της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Η Αρχή έχει σκοπό, όπως έχουν δηλώσει κατά καιρούς μέλη της, να βρεθεί μία μέση λύση και να λυθούν τα περισσότερα ζητήματα για την αγορά και τους βιομηχάνους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν πλήρως όλες οι πλευρές. Το υπουργείο Ενέργειας έχει συνεργαστεί με τη ΡΑΕ δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα και αναμένει πλέον τον τελευταίο λόγο από την Αρχή. Στην πρώτη διαβούλευση οι φορείς ανέφεραν τις ενστάσεις τους, με τις βιομηχανίες, στο πρώτο σχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, να ζητούν να μην γίνονται πλειστηριασμοί αλλά να καθορίζεται διοικητικά η τιμή διάθεσης του ρεύματος, να υπογράφονται διμερή συμβόλαια και όχι να περνάνε οι πράξεις μέσα από το pool  και να μπορεί να μεταπωληθεί η συμβολαιοποιημένη ενέργεια που δεν καταναλώνουν οι βιομηχανίες.

Μεγάλο ζήτημα είναι η τιμή εκκίνησης, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα είναι στα επίπεδα που πρότεινε ο μέτοχος, δηλαδή το υπουργείο, στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι από τον Σεπτέμβριο το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι έτοιμο για τις δημοπρασίες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2015. Οι δημοπρασίες αφορούν ποσότητες ηλεκτρισμού από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες παράγουν σήμερα τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ επιμένει να υπάρχει κατώφλι στην τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, που να καλύπτει το κόστος της, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή και οι ιδιώτες προτιμούν οι δημοπρασίες να γίνονται σε ρυθμιζόμενη τιμή από τη ΡΑΕ. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς.
ΔΕΣΦΑ

Από τα τέλη Μαΐου έχει δοθεί η πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η πώληση του 66% των μετοχών της εταιρείας στην Αζέρικη SOCAR, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση των κανόνων ανεξαρτησίας που επιβάλλει το κοινοτικό δίκαιο.
Η Αρχή εξετάζει τις παρατηρήσεις τις Επιτροπής και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με στόχο τον Οκτώβριο να ολοκληρωθεί η διαδικασία.   
Ένα ακόμα ζήτημα που αναμένεται να λυθεί είναι η αναμόρφωση του μηχανισμού ανταμοιβής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διαθέσιμη ισχύ που παρέχουν στο σύστημα. Το νέο μέτρο θα αντικαταστήσει τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος που ισχύουν σήμερα για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών. Η Αρχή έχει δώσει το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: