DEH

DEH

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ: Εντός του έτους ο διαγωνισμός για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ»

Εντός του έτους ο διαγωνισμός για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ»
Μανταλένα Πίου www.imerisia.gr/
Την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» μέσα στο 2014 επιδιώκει η κυβέρνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι επιθυμεί να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις και να ολοκληρώσει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Ηδη, η ΔΕΗ έχει προκηρύξει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη του συμβούλου, που θα βοηθήσει στη διαδικασία της απόσχισης και της δημιουργίας της νέας εταιρείας, η οποία θα προικοδοτηθεί με το 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.
Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό για τους συμβούλους έχει μετατεθεί για τις 8 Σεπτεμβρίου, από την αρχική ημερομηνία της 25ης Αυγούστου, καθώς αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους ζήτησαν τη μικρή παράταση λόγω των διακοπών του Αυγούστου. Είναι πιθανόν η ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια σύντμησης του χρόνου, να μην περιμένει να ολοκληρωθεί η μελέτη και η απόσχιση της θυγατρικής για να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις, τα δύο έργα μπορούν να τρέξουν παράλληλα, αφού ούτως ή άλλως η προκήρυξη θα δίνει κάποια προσθεσμία λίγων μηνών για να υποβληθεί το κατ' αρχήν ενδιαφέρον.
Στην προκήρυξη για τον σύμβουλο γίνεται αναφορά στα πάγια που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία. Πρόκειται για λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες ισχύος 2.768 MW, μία άδεια παραγωγής για νέα λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα, τη «Μελίτη ΙΙ», ισχύος 400 ΜW, έξι ορυχεία λιγνίτη, καθώς και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, ισχύος 400 MW.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο σύμβουλος θα πρέπει να:
• Προσδιορίσει τα περιουσιακά στοιχεία, τη λειτουργία, το επιχειρηματικό μοντέλο της νέας εταιρείας.
• Αναλύσει λεπτομερώς τις δραστηριότητες, λειτουργίες, την οργάνωση κ.λπ. της νέας εταιρείας και να δώσει συμβουλές για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας κατά τη μετάβαση στο νέο περιβάλλον.
• Καταρτίσει λεπτομερές business plan και να δημιουργήσει το γραφείο project management.
• Παραδώσει την απαραίτητη μελέτη επιπτώσεων για το νέο επιχειρησιακό μοντέλο και τις λειτουργίες.
Επίσης, καλείται να προσδιορίσει το 30% των πελατών της ΔΕΗ που θα φύγουν από τη μητρική και θα ακολουθήσουν τη μικρή ΔΕΗ, ενώ θα πρέπει να μελετήσει και να αποτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει στη μητρική η δημιουργία και πώληση της νέας θυγατρικής. Εξάλλου, μπορεί να ζητηθούν συμπληρωματικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της απόσχισης της μικρής ΔΕΗ.
Το έργο θα έχε διάρκεια οκτώ μηνών, ενώ για την επιλογή του συμβούλου θα βαρύνει σε ποσοστό 60% η τεχνική προσφορά και 40% η οικονομική.
Τέλος, παρέμβαση στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την άρση της επίταξης των εργαζόμενων στον όμιλο της ΔΕΗ έκανε το Σωματείο «Σπάρτακος», με επιστολή προς τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Guy Ryder. Στην επιστολή ζητεί να αρθεί η επιστράτευση, «ένα μέτρο που αδικεί τους εργαζόμενους και δεν είναι σε θέση να λύσει ή να εξομαλύνει καμία απολύτως κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: