DEH

DEH

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Βραχυκυκλώνει την ενεργειακή αυτονομία το υπ. Περιβάλλοντος

Φραγμό, περιορισμούς και εμπόδια στην ενεργειακή αυτονομία-ιδιοκατανάλωση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θέτει επί της ουσίας το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας, που είναι σε διαβούλευση.
Αν και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση έπρεπε να έχει «ελευθερωθεί» και να «περπατάει» στη χώρα μας, συμβάλλοντας στη μείωση των εξόδων, την αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, εξακολουθεί να είναι άπιαστο όνειρο.
Η αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα έπρεπε να είναι η τάση
που υπερισχύει, καθώς η αγορά ενέργειας είναι ακριβή και τα (ελκυστικά) feed-in-tariffs δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα η ηλιακή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση να είναι συμφερότερη από εκείνη που αγοράζεται από το δίκτυο.
Ωστόσο, με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για αυτοπαραγωγή, που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει θέσει σε διαβούλευση έως τις 29 του μήνα, ανατρέπεται η υποτιθέμενη επιδίωξη (λόγω συγκεκριμένων διατάξεων που προβλέπει το ΥΠΕΚΑ): «Να μπορούν δηλαδή οι πολίτες να εξυπηρετούν τα νοικοκυριά τους από την ενέργεια που θα παράγουν και θα καταναλώνουν οι ίδιοι».
Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού με φωτοβολταϊκά είναι δύσκολη έως αδύνατη και οι λόγοι πολλοί. Το ίδιο ισχύει και για τις βιοτεχνίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.
Προσφάτως αναλύθηκαν με επιχειρήματα από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace γιατί συμβαίνει αυτό.
Συγκεκριμένα: Εκτιμάται ότι όσοι επιλέξουν να ακολουθήσουν την αυτοπαραγωγή θα κάνουν απόσβεση σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Οι αυτοπαραγωγοί επιβαρύνονται για το σύνολο της κατανάλωσής τους με ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων -θερμοκηπίου) και ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Οσοι παράγουν και καταναλώνουν την ενέργεια οι ίδιοι μέσω της αυτοπαραγωγής χρεώνονται με ΕΤΜΕΑΡ για την καθαρή ενέργεια που παράγουν και όχι μόνο, όπως θα ήταν σωστό και λογικό, για όση περίσσεια χρειάζονταν να απορροφήσουν από το δίκτυο!
Ετσι έχουμε το ευτράπελο: Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να βάζει τον αυτοπαραγωγό να πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ για καθαρή ενέργεια, που είναι αυτονόητο ότι συμβάλλει στη μείωση των θερμοκηπιακών ρύπων!
Το ίδιο συμβαίνει και με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνονται οι καταναλωτές για το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής από πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Οι αυτοπαραγωγοί, βάσει του σχεδίου της υπουργικής απόφασης, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά επιβαρύνονται για το σύνολο (όπως με το ΕΤΜΕΑΡ) της κατανάλωσής τους και όχι μόνο από αυτό που απορροφούν από το δίκτυο.
Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου ισχύει το πιο χαμηλό πλαφόν των 5 kw (πλην της Κρήτης, με ανώτατο όριο τα 10 kw στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων).
Με τη ρύθμιση αυτή, εκτός του ότι προκαλούνται ανισότητες, πλήττεται και μεγάλο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας που θα μπορούσε να επενδύσει σε παραγωγή καθαρής ενέργειας. (Το κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών μας το πληρώνουμε τελικά όλοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ)
Τα αντικίνητρα είναι πολλά. Απαιτείται, για να αλλάξει το τοπίο της αυτοπαραγωγής, να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης: «Εισαγωγή μεγαλύτερου πλαφόν (kw) για επιχειρήσεις, άρση των περιορισμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπου επιτρέπεται και χρέωση ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ενέργεια που απορροφάται από το δίκτυο».
Χρειάζεται επίσης χαμηλότερο κόστος για την αγορά φωτοβολταϊκών και μικρών ανεμογεννητριών, ώστε τα νοικοκυριά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να επενδύσουν στην αυτοπαραγωγή.
Σε αντίθεση με τις Βιομηχανικά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΒΑΠΕ) η αυτοπαραγωγή στα σπίτια με έξυπνα συστήματα διαχείρισης είναι ωφέλιμη.
** Αυτοπαραγωγή και net-metering
Ο συμψηφισμός ενέργειας (net-metering) που προέρχεται από τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -περισσότερο με φωτοβολταϊκά) με εκείνη που καταναλώνεται είναι κάτι σαν θεσμός σε πολλές χώρες.
Αυτό, αν ειδωθεί υπό το πρίσμα της αυτοπαραγωγής και ότι έχει σημειωθεί αφ' ενός μία μείωση στον εξοπλισμό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αφ' ετέρου αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μπορεί να δημιουργήσει μια τάση για ανάπτυξη της ιδιοκατανάλωσης και στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι με το συμψηφισμό επιτρέπεται στον καταναλωτή να συνδέσει στο δίκτυο το φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να εκμεταλλεύεται ο ίδιος την ενέργεια που παράγει. Και σε δεύτερη φάση του δικτύου αν χρειάζεται.

(Φίλης Καϊταντζής, Ελευθεροτυπία, 9/8/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: