DEH

DEH

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Λαϊκή Συσπείρωση: Φωτοβολταικά της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία Ανάπτυξη για ποιον;

Προκλητική είναι η κρατική στήριξη με την αδειοδότηση και την κρατική χρηματοδότηση σε ιδιώτες επενδυτές για την κατασκευή φωτοβολταικών εγκαταστάσεων και μάλιστα του μεγαλύτερου φωτοβολταικού πάρκου στον κόσμο στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας, σε έκταση 6500 στρεμμάτων της ΔΕΗ, προβάλλοντας τη λογική ότι δήθεν θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.


Δεν είναι τυχαίο ότι οι πληροφορίες αυτές, διαρρέουν σε προεκλογική περίοδο. Τακτική συνηθισμένη για το κυβερνών κόμμα επιδιώκοντας έτσι όχι μόνο να κάμψει την αγανάκτηση των κατοίκων της
περιοχής απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και να καλλιεργήσει αυταπάτες. Την ώρα που η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας βασανίζεται από την ανεργία, ενώ εδώ και δεκαετίες δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την αποκατάσταση και επαναπόδοση των εδαφών στο λαό της περιοχής.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση κρύβουν την αλήθεια από το λαό της περιοχής:

- Ότι στα πλαίσια της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως το τέλος του χρόνου, ακόμη κι αν σήμερα φαίνεται ότι κατά 51% το έργο θα ελέγχεται από τη ΔΕΗ, στην πορεία το πάνω χέρι θα έχει η μεγάλη αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία AES (ή όποια άλλη πολυεθνική επιλεγεί τελικά).

Γενικότερα η αλήθεια για τα φωτοβολταικά

1) Η διάθεση χιλιάδων στρεμμάτων στους ιδιώτες για την εγκατάσταση των φωτοβολταικών, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προώθηση των αντιαγροτικών κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και μείωση της αγροτικής παραγωγής. Ταυτόχρονα είναι σχέδιο εξαπάτησης των αγροτών ότι έτσι θα αντισταθμίσουν τις αρνητικές συνέπειες από τη μείωση - κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων, αφού είναι πολύ συγκεκριμένο το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταικά, που προσδιορίστηκε στα 2.567 MW, ενώ ήδη οι κατατιθέμενες αιτήσεις ξεπερνούν τις 20.000 ΜW, γεγονός που φανερώνει ότι οι αγρότες εμπαίζονται από την κυβέρνηση και ότι μπαίνουν σε νέες μεγάλες περιπέτειες.

2) Παράλληλα οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταικά), έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές εώς και δεκαπλάσιες από τις άλλες μορφές ηλεκτροπααργωγής.

Αυτήν την υπέρογκη διαφορά θα την πληρώνει ο καταναλωτής με την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Καλούν δηλαδή την εργατική τάξη και το λαό να πληρώσουν ακόμη ένα χαράτσι στον ήδη ακριβό λογαριασμό της ΔΕΗ προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εγγυημένη τιμή, δηλαδή κέρδος στους ιδιώτες επενδυτές, στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης.

3) Τελικά οι πραγματικοί ωφελημένοι θα είναι οι Τράπεζες που σήμερα χορηγούν "πράσινα δάνεια" (απαιτώντας εκχώρηση στην Τράπεζα της σύμβασης που θα συνάψει το λαϊκό νοικοκυριό με τη ΔΕΗ είτε προσημειώσεις ακινήτων) και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα αναλάβουν δουλειές δισεκατομμυρίων (όπως πχ η αμερικανική ΑΕS που φέρεται ότι θα αναλάβει την κατασκευή του πάρκου στην περιοχή μας).

Αυτοί οι καταστροφικοί σχεδιασμοί της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για την περιοχή και τη χώρα, χειροκροτήθηκαν από τους βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους και τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ, ΔΑΚΕ της περιοχής. Τώρα όμως μπροστά και στις τοπικές εκλογές θα αποποιηθούν τις ευθύνες τους, θα το παίζουν αυτοδιοικητικοί, ανεξάρτητοι κτλ.

Τους είδατε, τους ξέρετε, τους γνωρίσατε. ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!

Αποκαλύπτεται τελικά ότι η «Πράσινη Ανάπτυξη» δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη πεδίο για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου εις βάρος του λαού.

Μόνο η πολιτική απομόνωση και η καταδίκη αυτών των δυνάμεων και η υπερψήφιση των συνδυασμών της ΛΑΣΥ μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε όφελος του λαού και των εργαζομένων του τόπου.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής, να μην πέσουν στην παγίδα. Να απαιτήσουν την κατάργηση οποιουδήποτε τέλους για ΑΠΕ, ρεύμα φθηνό για το λαό και καμία επιδότηση των ιδιωτών επενδυτών.

Η μόνη φιλολαϊκή ρεαλιστική πολιτική, είναι η πρόταση της ΛΑΣΥ για Ενιαίο αποκλειστικό κρατικό φορέα Ενέργειας που θα διαχειρίζεται συνολικά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές κτλ) με ΔΕΗ ενταγμένη σʼαυτόν με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Μόνο έτσι μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό η ενέργεια θα χρησιμοποιείται ως κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία του λαού και όχι ως εμπόρευμα για να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου.

7 Νοέμβρη ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση:

- Ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής των πολιτικών της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

- Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων και της περιοχής μας.

Οι Υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης :

Τσάκωνας Αντώνης
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Στολτίδης Νώντας
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης

Βογιατζής Μανώλης
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας

Μητσιάκος Γιάννης
Υποψήφιος Δήμαρχος Κοζάνης

Στεργίου Κική
Υποψήφια Δήμαρχος Εορδαίας

Καρατζίδης Βασίλης
Υποψήφιος Δήμαρχος Φλώρινας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συντροφοι του ΚΚΕ τιποτα απο αυτα που λετε δεν θα κανεται και δεν θα γινουν....
ΑΠΛΑ ΒΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ 7%............
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟΙ!!!!!!!!!!

fuente ovejuna είπε...

αν εσυ θελεις να βολευεσαι με το 7% ενταξει.κατσε και κλωσατο.το θεμα ειναι οτι ολοι οι εργαζομενοι σε ολους τους κλαδους πρεπει να καταλαβουν και να ενεργοποιηθουν σε μιακατευθηνση της δικης τους εξουσιας.της δικης μας!απο την δεη τον οσε τον οτε τα πετρελαια την ζωνη την εκπαιδευση παντου! δεν υπαρχει οριο και ταβανι.υπαρχει μονο αγωνας ειτε εκλογικος ειτε απεργιακος ειτε οποια αλλη μορφη.δεν καταλαβαινω απο που πηγαζει η εσωστρεφης σου αντιληψη,αλλα ευτυχως το εργατικο κινημα διαψευδει αυτη την αντιληψη μερα με τη μερα.κανεις δεν περιμενει τον σωτηρα του.το κκε δεν πουλαει σωτηρια.καλει σε αγωνα!σε μαζικη δικδηκιση!και εσενα και εμενα και ολους! Λαϊκη συσπειρωση οχι μονο για τον εαυτο μας αλλα και για το μελλον,για το τι αφηνουμε πισω μας!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ γενικά βλέπω τα φωτοβολταικα συστήματα με θετικό μάτι αν φυσικά γίνεται σωστή χρήση τους. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τα συμφέροντα να κυριαρχήσουν και σε αυτό τον τομέα, που αφορά το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας.