DEH

DEH

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Σε ακρόαση ο ΔΕΔΔΗΕ για τη διαχείριση του συστήματος στα νησιά και για αυθαίρετες περικοπές αιολικών


 
Σε ακρόαση στην ολομέλεια της ΡΑΕ βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη Παρασκευή, διοικητικά και νομικά στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της ΔΕΗ, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με καταγγελίες ιδιωτών σχετικά με τη διαχείριση των ηλεκτρικών συστημάτων σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Στα μη διασυνδεδεμένα, ως γνωστόν, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο αρμόδιος διαχειριστής των τοπικών συστημάτων που περιλαμβάνουν κατά κανόνα τις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ και τις εγκατεστημένες ΑΠΕ.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι στα περισσότερα νησιά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει γραφείο και προσωπικό, αλλά αντίθετα τη διαχείριση κάνουν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένοι στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες κάθε νησιού.
Αυτό σημαίνει όμως, ότι καλούνται να αποφασίσουν για το αν θα μπαίνει ή όχι το αιολικό ρεύμα στο σύστημα, στελέχη της ΔΕΗ, δηλαδή μιας ανταγωνιστικής επιχείρησης.
Όπως έχει γράψει και παλιότερα το energypress, εταιρείες που εκμεταλλεύονται αιολικούς σταθμούς στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα έχουν καταγγείλει υπέρογκες περικοπές της διαθέσιμης αιολικής παραγωγής στα νησιά μέσα από αδιαφανείς πρακτικές. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν, οι αυθαίρετες περικοπές γίνονται απροειδοποίητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι συχνό το φαινόμενο, σε ώρες υψηλής αιολικής παραγωγής, να επιβάλλεται από το ΔΕΔΔΗΕ (δηλαδή από τα τοπικά στελέχη της ΔΕΗ), η περικοπή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Από την άλλη, σε ώρες χαμηλού ανέμου ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την πλήρη παραγωγή.
Η αιτιολογία που προτάσσει ο ΔΕΔΔΗΕ για αυτές τις απορρίψεις παραγόμενης ενέργειας είναι ότι καθίστανται απαραίτητες όταν εκτιμάται ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις αστάθειας στο δίκτυο, λόγω της μη σταθερής απόδοσης των αιολικών.
Οι εταιρείες θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό αυθαιρεσίας σε αυτή την πρακτική. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν εφαρμόζει κάποια διαφανή φόρμουλα, η οποία να δικαιολογεί την απόφαση για απόρριψη της παραγόμενης ενέργειας.
Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με ότι συνέβαινε παλαιότερα, η κατανομή των τοπικών μονάδων γίνεται από τον ίδιο το Διαχειριστή και όχι από τα στελέχη της ΔΕΗ, παρότι χρησιμοποιούνται τα συστήματα της ΔΕΗ. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα υποστήρξε και την Παρασκευή ο ΔΕΔΔΗΕ, η κατανομή των μονάδων έχει σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιηθεί, ενώ γίνεται επίλυση Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού σε κάθε ανεξάρτητο νησιωτικό σύστημα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση που διαπιστώνει η ΡΑΕ έχει καλυτερεύσει σε σχέση με παλιότερα, αλλά φαίνεται ότι παραμένουν σημαντικά προβλήματα, με κυριότερο ότι δεν έχει επιτευχθεί αυτοματοποιημένη εποπτεία των συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: