DEH

DEH

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Μ. Βουλαρίνος: Το θαύμα της ΔΕΗ

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, είμαι βέβαιος πως κι εσείς θα ακούτε συχνά από τους τεχνοφοβικούς συμπολίτες πως ζούμε σε μια εποχή που «δεν έχει καμία μαγεία». Μπορεί κι εσείς, όπως κι εγώ, να απορείτε καθώς στην εποχή μας μπορούμε να πάμε από τη μια ήπειρο στην άλλη μέσα σε λίγες ώρες, κουβαλάμε μικρές συσκευές που μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση σε όλη τη γνώση του πλανήτη και ταυτόχρονα να μιλάμε και να βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα όπου κι αν βρίσκονται και πολλές αρρώστιες που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ήταν θανατηφόρες πια θεραπεύονται. Ο μέσος κάτοικος του πλάνητη έχει στη διάθεσή του υπηρεσίες και τεχνολογίες που ήταν αδιανόητες στους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο μόλις 100 χρόνια πριν. Επειδή εμένα όλα αυτά μου φαίνονται μαγικά, κάθε φορά που ακούω κάποιον να λέει πως η εποχή μας «δεν έχει μαγεία» καταλαβαίνω ότι εννοεί «δεν μου αρέσει που περνάνε τα χρόνια όχι μόνο επειδή γερνάει το σώμα μου, αλλά και επειδή δεν καταλαβαίνω πώς λειτουργούν τα πράγματα γύρω μου» και δεν τους δίνω σημασία. Αλλά τους σκέφτομαι κάθε φορά που πέφτω επάνω σε κάτι που μόνο με όρους μεταφυσικής μπορεί να εξηγηθεί.     
Τους σκέφτομαι σε περιπτώσεις όπως αυτή της Δημόσιας Επιχείρησης του Ηλεκτρισμού στην οποία όχι απλώς έχουμε σαφείς ενδείξεις μαγείας, αλλά νομίζω πως είναι ασφαλές να μιλήσουμε ακόμα και για θαύμα καθώς ο ανθρώπινος νους δύσκολα μπορεί να συλλάβει το πώς η εταιρεία που μπορεί να έχασε μέρος του μονοπωλίου της, αλλά παραμένει η (με διαφορά) κυρίαρχη στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, έχει καταφέρει να έχει χρέη 900.000.000 ευρώ.
Για όσους δεν κατάλαβαν τίποτα από τα χρόνια της κρίσης να ξαναπώ πως όταν λέμε «η ΔΕΗ έχει χρέη 900.000.000 ευρώ» δεν εννοούμε ότι αυτά τα χρήματα τα χρωστάει το ΔΣ της ΔΕΗ, ούτε εννοούμε ότι τα χρωστούν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές της. Όταν λέμε ότι «η ΔΕΗ έχει χρέη 900.000.000 ευρω» εννοούμε ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν αποκτήσει ένα φέσι 900.000.000 ευρώ εξαιτίας της ΔΕΗ ή μάλλον (για να είμαι ακόμα πιο ακριβής) εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οι υπεύθυνοι για τη διοίκηση της ΔΕΗ έκαναν τη δουλειά τους.
Φυσικά, επειδή εδώ μιλάμε για θαύμα, υπεύθυνη θα θεωρήσουμε τη δύναμη που υπάρχει πέρα και πάνω από τον άνθρωπο. Μια δύναμη που άλλοι τη λένε «Θεό», άλλοι (που ψηφίζουν Βαρουφάκη) τη λένε «συμπαντική ενέργεια» και άλλοι «ελληνικό δημόσιο». Όπως και να το λέτε εσείς, δεν μπορεί παρά να θαυμάσετε το τι κατάφερε να κάνει η δύναμη αυτή και μάλιστα μέσα σε λίγα χρόνια, καθώς το 2014 η ΔΕΗ είχε καταφέρει, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, να έχει κέρδη περίπου 90 εκατομμυρίων.
Αυτό το θαύμα δεν είναι το μοναδικό θαύμα που απολαμβάνουμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου που κατοικείται από τον εξυπνότερο λαό του κόσμου. Τέτοιου είδους θαύματα, ίσως όχι τόσο ακραία αλλά θαύματα παρόλα αυτά, μπορεί να συναντήσει κανείς σε κάθε επιχείρηση και εργασία που βρίσκεται στην τρυφερή αγκαλιά του δημοσίου. Του δημοσίου που αντί να λειτουργεί για το συμφέρον των εκατομμυρίων χρηματοδοτών του, φροντίζει μόνο για το συμφέρον των λίγων που το διοικούν.
Φυσικά, για να γίνουν τέτοιου είδους θαύματα δεν αρκεί η υπερφυσική δυναμη. Χρειάζεται και η πίστη. Χρειάζεται να υπάρχουν άνθρωποι που να πιστεύουν ότι το «δημόσιο» δεν είναι κανενός και αρνούνται να καταλάβουν ότι ανήκει σε όλους. Άνθρωποι που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι όποιος αρνείται να πληρώσει αυτά που χρωστάει σε μια δημόσια επιχείρηση, αυτός που θέλει να περάσει τσαμπαρία τα διόδια, αυτός που καταστρέφει δημόσια περιουσία, αυτός που διαχειρίζεται τη δημόσια περιούσία για να ικανοποιήσει τις εκλογικές του ανάγκες και τις βιοποριστικές των φίλων του, αυτός που οδηγεί στη χρεοκοπία μια δημόσια επιχείρηση, στην πραγματικότητα κλέβει από όλους. Αλλά το κάνει με μαγικό τρόπο και μπράβο του.   
(Athens Voice)

Δεν υπάρχουν σχόλια: