DEH

DEH

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Νομοθετική ρύθμιση για να μην χρεώνεται με τόκους υπερημερίας στις οφειλές προς τους Διαχειριστές ζητάει η ΔΕΗ


 
Μια σειρά μέτρων «ορθολογικοποίησης» της λειτουργίας της αγοράς, τα οποία ταυτόχρονα θα είναι και μέτρα ανακούφισης της ΔΕΗ, πρότεινε ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Παναγιωτάκης δεν θέλησε να αποκαλύψει το σύνολο των προτάσεων που παρουσίασε στον υπουργό (θα μιλήσω όταν πρέπει ανέφερε) αποκάλυψε όμως ότι έχει ζητήσει νομοθετική ρύθμιση ώστε η ΔΕΗ να μην επιβαρύνεται τόκους υπερημερίας για οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΑΠΕΕΠ για ποσά που δεν έχει εισπράξει η ίδια για το ΕΤΜΕΑΡ και άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις από ανεξόφλητους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, η εταιρία εισπράττει για λογαριασμό των διαχειριστών ειδικών λογαριασμών όπως του ΑΔΜΗΕ, του ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ) και του ΔΕΔΔΗΕ ποσά ρυθμιζόμενων χρεώσεων που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Πρόκειται για τέλη μεταφοράς του συστήματος μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το ΕΤΜΕΑΡ και τις ΥΚΩ.
Ωστόσο όπως είχε αναφέρει ο Μ. Παναγιωτάκης στη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των μετόχων, με το πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος, η δημόσια εταιρία καλείται να αποδώσει αυτές τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις χωρίς όμως να τις έχει εισπράξει. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο το πιστωτικό περιθώριο που έχει είναι ένας μήνας. Ωστόσο ο λογαριασμός εκδίδεται ανά δίμηνο. Η καθυστέρηση μπορεί να ξεπεράσει και το δίμηνο και να φτάσει στο εξάμηνο ή και παραπάνω.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, εξήγησε ότι για την είσπραξη των ποσών αυτών δεν μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στους πελάτες με την προειδοποίηση για διακοπή ρεύματος κι αυτό επειδή τέτοιο δικαίωμα αποκτά μετά την έκδοση και του τρίτου διμηνιαίου λογαριασμού, άρα μετά από έξι μήνες.
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη της νομοθέτησης μέτρων που θα αίρουν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ασφυκτικό πιστωτικό περιθώριο για πληρωμές ρυθμιζόμενων χρεώσεων που δημιουργεί προϋποθέσεις μεγάλης επιβάρυνσης με τόκους υπερημερίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη παρέμβαση έχουν ζητήσει και ανεξάρτητοι προμηθευτές ρεύματος μια και το θέμα αυτό απασχολεί την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: