DEH

DEH

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο για τους "μπαταξήδες" της ΔΕΗ - Η εισπραξιμότητα βασικός άξονας του σχεδίου Χατζηδάκη - Τι θα πεί στις προγραμματικές


 
Γιώργος Φιντικάκης
 
Αυστηροποειίται το πλαίσιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές της ΔΕΗ, όπως πρόκειται να εξαγγείλει με τις προγραμματικές του δηλώσεις την Κυριακή ο υπ. Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης, μέτρο που θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα, τα οποία θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα διοίκηση της επιχείρησης.
Στόχος του σχεδίου, έτσι όπως θα το περιγράψει ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, δίχως απαραίτητα να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, θα είναι να βελτιωθεί δραστικά η εισπραξιμότητα των λογαριασμών. Το μήνυμα θα είναι ότι η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, ασφαλώς και πρέπει να στηρίξει όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια, αλλά δεν μπορεί να δείξει ανοχή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που κρύβονται πίσω από τους αδύναμους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η χθεσινή δήλωση Χατζηδάκη στον ΣΚΑΙ, ότι "τα 800 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, αλλά πλούσιοι", μόνο τυχαία δεν ήταν, τόσο ως προς την προσέγγιση, όσο και ως προς τον αριθμό.
Το σίγουρο είναι το σχέδιο της νέας κυβέρνησης δεν θα επιχειρεί να ανακαλύψει τον τροχό, παρά θα βασίζεται σε υπαρκτές λύσεις και προτάσεις, που έχουν κατά καιρούς τεθεί στο τραπέζι, ουδέποτε ωστόσο εφαρμόστηκαν, γεγονός που ισχύει και για τους κακοπληρωτές. Το πιθανότερο είναι ότι ο υπουργός έκανε λόγο για τους 60.000 "τελικούς πελάτες" που χρωστούν γύρω στα 700 εκατ ευρώ, αριθμοί στους οποίους είχε αναφερθεί στα τέλη Ιουνίου, παραμονές των εκλογών, ο απερχόμενος πρόεδρος της επιχείρησης Μ.Παναγιωτάκης.
Τότε ο τελευταίος είχε αποκαλύψει ότι η ΔΕΗ αποφάσισε, εκ των υστέρων και με μεγάλη καθυστέρηση - όπως ο ίδιος είχε πει, κάνοντας τη σχετική αυτοκριτική-  να εγκαινιάσει μια πιο επιθετική πολιτική απέναντι στους 890.000 "τελικούς πελάτες", όσους δηλαδή δεν είναι πλέον πελάτες της, ωστόσο της χρωστούν από παλαιά τεράστια ποσά, ξεκινώντας να αποστέλει εξώδικα στους πρώτους 65-70.000, οι οποίοι και χρωστούν την μερίδα του λέοντος.
Είχε μάλιστα προαναγγείλει ότι η ΔΕΗ θα προσλάβει τρεις εργολαβικές εταιρείες για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, νησιά - υπόλοιπη Ελλάδα, που θα ετοιμάσουν φακέλους διεκδικήσεων ανά νομό, προκειμένου εν συνεχεία η επιχείρηση να απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία που έναντι κάποιου ποσοστού θα διεκδικούν τις οφειλές των τελικών καταναλωτών με κάθε ένδικο μέσο.
Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σήμερα (μαζί με τις οφειλές που έχουν διακανονιστεί) στα 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 δισ αφορούν την χαμηλή τάση. Από τις συνολικές αυτές οφειλές, τα 1,05 δισ. ευρώ αφορούν στους 890.000 “τελικούς πελάτες”, τους οποίους οι υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν ταξινομήσει σε τέσσερις κατηγορίες, ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστεί το σχέδιο είσπραξης των οφειλών.
Διαπραγμάτευση για κατάργηση των ΝΟΜΕ
Εκτός από το σχέδιο για τους κακοπληρωτές, η ομιλία Χατζηδάκη θα δίνει έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το ζήτημα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Το κόστος για τη ΔΕΗ ξεπερνά τα 300 εκατ ευρώ, και πρέπει άμεσα να συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες ένας οδικός χάρτης για την απόσυρση των ΝΟΜΕ. Την συζήτηση με τις κοινοτικές υπηρεσίες θα μπορούσε να αναλάβει ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, άριστος γνώστης τους προσώπων και διαδικασιών, καθώς έχει θητεύσει για χρόνια στις Βρυξέλλες.
Πακέτα μονάδων 
Το κατά πόσο ο υπουργός θα κάνει αναφορά από το βήμα της Βουλής στην ανάγκη πώλησης ή παραχωρήσεων "πακέτων" με υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά, δεν είναι σίγουρο. Το σχέδιο αυτό πιθανώς να τεθεί σε εφαρμογή σε δεύτερο χρόνο, αφού τίποτα δεν έχει ακόμη πάρει την έγκριση της Κομισιόν. Σε πρώτη φάση επομένως το βάρος θα πέσει στην ενίσχυση ρευστότητας της επιχείρησης, όπως θα κάνει σαφές την Κυριακή, με την ομιλία του στη Βουλή ο Κ.Χατζηδάκης.
Αναδιάρθρωση, καλύτερη κατανομή
Από εκεί και πέρα το σχέδιο ΔΕΗ, θα περιλαμβάνει ασφαλώς την ανάγκη μιας συνολικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, μια καλύτερη κατανομή του προσωπικού, καθώς και ενίσχυση των τεχνιτών που είναι μόλις 2.142 επί συνόλου 6.500 ανθρώπων στο ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της επιχείρησης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: