DEH

DEH

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Σοβαρό ενδεχόμενο να φτάσουν τα 30 ευρώ οι τιμές CO2 τις επόμενες εβδομάδες - Κρίσιμη παράμετρος ο "αφέντης καιρός"

  Μιχάλης Μαστοράκης

Νέα εκτόξευση στις τιμές δικαιωμάτων ρύπων εκτιμάται ότι θα επέλθει εντός των επόμενων εβδομάδων φτάνοντας τα 30 ευρώ ο τόνος, έχοντας ήδη καταγράψει νέο υψηλό των τελευταίων 11 ετών εχθές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές και traders στο πρακτορείο Montel.

Ειδικότερα, η τιμή αναφοράς για τα ευρωπαϊκά συμβόλαια
δικαιωμάτων ρύπων (European Emission Allowances – EUA)  στις 19 Δεκεμβρίου, στις πρώτες ώρες εμπορίας έφτασε στα 28.72 ευρώ/τόνος, όντας η υψηλότερη τιμή από το 2008 και αυξημένη περισσότερο από 10% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Tο τελευταίο συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 0.10 ευρώ με την τιμή να διαμορφώνεται στα 28.29 ευρώ/τόνος στο χρηματιστήριο ICE ECX για τα συμβόλαια Futures, έχοντας ήδη «χτυπήσει» υψηλό 11 χρόνων αργά την Τετάρτη.

«Νομίζω ότι (αυτά που επέδρασαν στην  διαμόρφωση της τιμής) ήταν το ισχυρό αργό πετρέλαιο, μαζί με τις ανοδικές τάσεις της day-ahead αγοράς για τις υπόλοιπες μορφές ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς και τα όσα είπε η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Sandrine Ferrand από την γαλλική Engie.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη, η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Σβέντζα Σούλτσε είπε πως η κυβέρνηση  θα εξετάσει να ακυρώσει την «ανάλογη» ποσότητα δικαιωμάτων EUA από την στιγμή οι μονάδες άνθρακα κλείνουν βάσει του εθνικού σχεδίου για την απόσυρση του άνθρακα. Βέβαια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα προχωρήσει το εν λόγω μέτρο.

Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες στην αγορά «βλέπουν» τα 30 ευρώ ανά τόνο ως το επόμενο υψηλό σημείο για την τιμή δικαιωμάτων ρύπων, με μερικούς να τονίζουν ότι κάτι τέτοιο ενδεχόμενα να το δούμε πιο σύντομα ίσως και εντός της εβδομάδας.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ανόδου της τιμής στα 30 ευρώ ανά τόνο, ο Ευρωπαίος κεντρικός trade αναφέρει πως υπήρξε μια τεχνιτή αγοροπωλησία δικαιωμάτων.  «Τα 30 ευρώ μας περιμένουν στη γωνία και ενδεχομένως να συμβεί ακόμη και αύριο πριν δούμε μια υποχώρηση. Η συγκυρία παρουσιάζει ισχυρά ανοδικές τάσεις». Άλλοι εκτιμούν πως μια τέτοια τιμή θα δούμε πιθανόν πριν τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καιρός έπαιξε κομβικό ρόλο στην διακύμανση των τιμών το προηγούμενο διάστημα, όπως ανέφερε ένας άλλος ευρωπαίος trader.

Μάλιστα πρόσθεσε πως τα πυρηνικά της Γαλλίας λειτουργούσαν με λίγα προβλήματα όμως ένα κύμα καύσωνα ενδεχόμενα να αυξανε την πίεση στις μονάδες και να προκαλούσε προβλήματα αξιοπιστίας, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού στα ποτάμια θα υποχρέωνε τις πυρηνικές μονάδες να περιορίσουν την λειτουργία τους, πράγμα που με την σειρά του θα «έβαζε» στο παιχνίδι τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα.

«Είμαστε σε μια αγορά των ‘καιρικών συνθηκών’» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ένας trader και προσθέτει πως αν η θερμοκρασία επανέλθει στα ύψη και πιεστούν τα πυρηνικά της Γαλλίας τότε θα μπορούσαμε να δούμε μια τιμή 30 ευρώ ο τόνος.

"Αυτήν την στιγμή όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο".


energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: