DEH

DEH

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Μείον 40% λιγνίτες για τη ΔΕΗ μέχρι τον Ιούνιο του 2018

Μείον 40% λιγνίτες για τη ΔΕΗ μέχρι τον Ιούνιο του 2018
 
Του Χάρη Φλουδοπουλου 
 
Το σχέδιο της αποεπένδυσης τον λιγνιτικών  μονάδων της ΔΕΗ σε ποσοστό 40% θα πρέπει να παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Νοέμβριο του 2017 και η αποεπένδυση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018 αυτό προβλέπει το νέο σχέδιο συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ προβλέπεται ότι το 2017 θα δημοπρατηθεί ποσότητα 12% και θα υπάρξει επαναδημοπράτηση την  μισής  ποσότητας του 2016 δηλαδή 4%. Δηλαδή η  συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθεί από τη Δ.Ε.Η. φέτος φτάνει το 16%. Η επαναδημοπράτηση ποσοτήτων προβλέπεται να γίνει και το 2008 και το 2019 ενώ το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει πιο στενούς μηχανισμούς παρακολούθησης της πορείας των δημοπρασιών και της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.
Επίσης προβλέπεται η υποχρέωση να ληφθούν μέτρα για τις ρευματοκλοπές ενώ θα καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την μείωση των ανεξόφλητων οφειλών με εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών από την πλευρά της ΔΕΗ.
Για τα εκκρεμή ΥΚΩ προβλέπεται ο καθορισμός του ύψους των ποσών που έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ μέχρι τον Ιούλιο του 2017 και ο καθορισμός οδικού χάρτη για την εξόφληση των οφειλών προς τη ΔΕΗ μέχρι το 2020.
Για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσχισης μέχρι το Μάιο του 2017.
Για το μηχανισμό επάρκειας ισχύος προβλέπεται η κοινοποίηση του σχεδίου στις ευρωπαϊκές αρχές (προαπαιτούμενο) και ο καθορισμός του νέου μηχανισμού στη βάση των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ για τις περιβαλλοντικές ενισχύσεις και αφού διενεργηθούν  λεπτομερείς μελέτες  για την επάρκεια ισχύος του συστήματος. Με βάση το νέο κανονισμό η κατανομή ισχύος  θα πρέπει να γίνεται με ανταγωνιστικούς όρους αγοράς. 
Για την αγορά του φυσικού αερίου προβλέπεται η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την πλήρη συμμόρφωση της ελληνικής αγοράς με τους κώδικες του ευρωπαϊκού δικτύου με το πρώτο προσχέδιο να παρουσιάζεται μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Ταυτόχρονα θα καθορίζονται τα βήματα για να εξαλειφθεί πιθανό ασυμβίβαστο δραστηριοτήτων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕΠΑ.
Τέλος προβλέπονται αναλυτικά βήματα και επίσπευση των διαδικασιών για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού και την μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: