DEH

DEH

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Άλλο ένα μήνα προθεσμία πήρε η ΔΕΗ για να φέρει στοιχεία σχετικά με τα χρέη σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ


Θοδωρής Παναγούλης   
Χωρίς να ξεμπλέξει το κουβάρι του ποια ακριβώς ποσά από όσα χρωστάει η ΔΕΗ στους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ είναι ληξιπρόθεσμα, αλλά και χωρίς να παρουσιαστούν επαρκή στοιχεία ότι δεν υπάρχει παρακράτηση ρυθμιζόμενων χρεώσεων που έχουν εισπραχθεί από τους καταναλωτές, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή ακρόαση της ΔΕΗ (με παρόντα
τον πρόεδρό της Μανόλη Παναγιωτάκη) από τη ΡΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, δόθηκε στη ΔΕΗ περιθώριο ενός μήνα ακόμα, προκειμένου να φέρει πληρέστερα στοιχεία για τα ακριβή ποσά που έχει εισπράξει ανά ρυθμιζόμενη χρέωση (ΕΤΜΕΑΡ, τέλη δικτύου κ.λπ.) και εκείνα που έχει αποδώσει. Μετά τα μέσα Ιουνίου που θα παραδώσει η ΔΕΗ το νέο υπόμνημα, αλλά και οι Διαχειριστές πιο επεξεργασμένα στοιχεία, θα ληφθούν οι αποφάσεις.
Όπως έχει γράψει και πάλι το energypress, η κεντρική γραμμή της ΔΕΗ είναι ότι δεν παρακρατά ποσά και ότι σε ετήσια βάση αποδίδει τελικά στους Διαχειριστές ό,τι τους αναλογεί με βάση όμως τα ποσά που έχει και η ίδια εισπράξει από τους καταναλωτές.
Η διαδικασία σύγκρισης και διασταύρωσης των ποσών που διεκδικούν οι Διαχειριστές με εκείνα που δηλώνει η ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα δυσχερής γιατί δεν υπάρχει κοινή βάση υπολογισμού. Όχι μόνον γιατί κάθε φορέας παρουσιάζει διαφορετικά μεγέθη (για παράδειγμα, άλλος με ΦΠΑ, άλλος χωρίς ΦΠΑ), αλλά και διότι υπάρχουν διαφορετικοί κύκλοι συναλλαγών κάθε φορέα αλλά και διαφορετικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη μια οφειλή.
Πρόθεση της ΡΑΕ είναι πάντως να λειτουργήσει στο εξής μια πολύ πιο αυστηρή διαδικασία συστηματικής παρακολούθησης του θέματος, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με βάση συμφωνημένες κοινές παραδοχές για όλους, έτσι ώστε να μην ξαναμπερδευτεί στο μέλλον το θέμα.
Πάντως οι πρώτες διασταυρώσεις που έχει κάνει η ΡΑΕ φαίνεται ότι δείχνουν απόκλιση (λείπουν λεφτά είναι η χαρακτηριστική έκφραση), γεγονός για το οποίο η ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο της διερεύνησης της ΡΑΕ είναι το αν ευσταθεί ο ισχυρισμός της ΔΕΗ ότι υπάρχουν ανελαστικές υποχρεώσεις της που είναι υποχρεωμένη να τις πληρώσει κατά προτεραιότητα. Εδώ εξετάζεται αν πράγματι, για παράδειγμα, η εξυπηρέτηση του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης αποτελεί ανελαστική υποχρέωση.
Υπενθυμίζεται ότι κύριο αντικείμενο της έρευνας που πραγματοποιεί η ΡΑΕ είναι αν η ΔΕΗ παρακρατά εισπράξεις ρυθμιζόμενων χρεώσεων που ανήκουν στους Διαχειριστές (Τέλη Δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.) και, αντί να τους τις αποδώσει, τις διοχετεύει για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών της, όπως για παράδειγμα το επενδυτικό της πρόγραμμα, η πληρωμή των προμηθευτών της κ.λπ..
Η ΔΕΗ έχει παραδεχθεί σε προηγούμενη φάση της διαδικασίας ότι κάνει πράγματι διαχείριση των προτεραιοτήτων που υπάρχουν, μεταξύ των οποίων κάποιες ανελαστικές που αν δεν πληρωθούν θα επιφέρουν τεράστια ζημιά (ακόμα και χρεωκοπία) στην επιχείρηση και συνεπώς στην ελληνική οικονομία. Παρόλα αυτά επιμένει ότι δεν κάνει παρακράτηση εισπραχθέντων ποσών από ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Εάν, αφού ξεμπλέξει το κουβάρι των στοιχείων και των αριθμών, αποδειχθεί ότι η ΔΕΗ έχει παρακρατήσει ποσά, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων, ενώ και οι φορείς τω φωτοβολταϊκών επενδυτών (οι οποίοι έχουν άμεσο ενδιαφέρον δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις οδηγούν σε μεγάλες υπερημερίες στις δικές τους πληρωμές) έχουν κινηθεί για απόδοση ακόμα και ποινικών ευθυνών της διοίκησης.
Από την πλευρά τους οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν επίσης κινηθεί νομικά (αγωγές κ.λπ.) εναντίον της... μητρικής τους ΔΕΗ.

https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: