DEH

DEH

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

H μυστική επένδυση - μαμούθ που ετοιμάζεται με τους Κινέζους για την ελληνική ενεργειακή αγορά

H μυστική επένδυση - μαμούθ που ετοιμάζεται με τους Κινέζους για την ελληνική ενεργειακή αγορά
Στα σκαριά επένδυση 10 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα έβγαλε μεν ειδήσεις, η σημαντικότερη όμως βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Μια συμφωνία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά είναι πολύ κοντά θα δώσει απάντηση στο υψηλό κόστος ενέργειας για τα νησιά.
Παράλληλα θα δώσει απάντηση σε αυτό που επισημαίνεται κάτα κόρον τα τελευταία χρόνια: Δηλαδή την ανάγκη διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Πρόκειται για μια επένδυση το κόστος της οποίας θα ξεπεράσει τα 10 δισ ευρώ και θα συνδέσει τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποβρύχια καλώδια.
Ένα τέτοιο έργο πολύπολοκης τεχνολογίας, αλλά και υψηλού κόστους επένδυσης είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής πλευράς.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναθέσει στο επιτελείο του την προετοιμασία του έργου εδώ και μήνες και ο σχεδιασμός είχε προχωρήσει πριν ξεκινήσει η επίσκεψη στην Κίνα.
Το έργο αυτό θα δώσει λύσεις στο χρονίζον πρόβλημα του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών, καθώς θα αξιοποιήσει στο έπακρο την ίδια την παραγωγή τους σε ενέργεια.
Παράλληλα θα αποτελέσει και μια επένδυση - γίγα με ο,τι θετικό αυτό σημαίνει.

Οπως αποκάλυπτε χθες το World Eneergy News, όσο καθυστερεί η διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, τόσο το επιπλέον κόστος θα επιβαρύνει τους καταναλωτές δια των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Από 52% έως και 1.802% (!) ακριβότερο είναι το κόστος της κιλοβατώρας στα μη συνδεδεμένα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο της ηπειρωτικής Ελλάδας για τη ΔΕΗ, η οποία καταναλώνει μαζούτ για την παραγωγή ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου.
Τα κόστη θα ήταν, μάλιστα, πολλαπλάσια για την ίδια τη ΔΕΗ, αλλά χάρη στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα αυτά διαμορφώνονται σε «λογικότερα» επίπεδα.
Το κόστος μόνο για την Κρήτη υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ που καλύπτεται από τα ΥΚΩ.
Για παράδειγμα για την ηλεκτροδότηση στο νησί του Αγίου Ευστρατίου για το μήνα Μάρτιο, η συνολική παραγωγή ρεύματος προήλθε από θερμικές μονάδες που παρήγαγαν 79,58 MWh και το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 1.800,33 ευρώ η MWh.
Επομένως, η αξία της Kwh ανέρχεται στο 1,8 ευρώ όταν στην ηπειρωτική Ελλάδα με βάση το τιμολόγιο της ΔΕΗ το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται στο 0,0946 ευρώ.
Στην Κρήτη η κατάσταση εξομαλύνεται διότι η παραγόμενη ενέργεια από έργα ανανεώσιμων πηγών ανήλθε σε 50.894 MWh και η ενέργεια από θερμικές μονάδες έφθασε τα 165.802,38 Mwh.
Έτσι, το μέσο κόστος ήταν 0,192 ευρώ ανά kWh.
Από τα δεδομένα αυτά προκύπτουν οι τεράστιες ωφέλειες που θα προκύψουν, εφόσον φυσικά υλοποιηθεί η επένδυση για την υποθαλάσσια διασύνδεση.
Ομως παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι έκαναν τα πρωτα βήματα στην ενεργειακή ελληνική αγορά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ευπρόσδεκτοι από το σύνολο των δυτικών δυνάμεων.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: