DEH

DEH

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ο βαρύς χειμώνας φούσκωσε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ο βαρύς χειμώνας φούσκωσε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Φταίει ο χειμώνας για τα απανωτά ηλεκτροσόκ που προκάλεσαν στους καταναλωτές οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, τους οποίους πήραν στα χέρια τους τούς προηγούμενους μήνες.  Την εξήγηση αυτή έδωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τους αυξημένους λογαριασμούς που παρέλαβαν φέτος οι καταναλωτές, λέγοντας ότι το παρατεταμένο κρύο οδήγησε σε αυξημένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, με αποτέλεσμα πολλοί να ανέβουν κλίμακα κατανάλωσης και επομένως να επιβαρυνθούν με την υψηλότερη χρέωση.
Υποσχέθηκε μάλιστα ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς μέσω αλλαγών των κλιμακίων της ΔΕΗ, ούτως ώστε κάθε φορά που κάποιος τα υπερβαίνει να μην επιβαρύνεται με μεγαλύτερη χρέωση για όλη την ενέργεια που κατανάλωσε, παρά μόνο για το υπερβάλλον ποσό.
Ταυτόχρονα έταξε ελαφρύνσεις στα τιμολόγια μέσω των περίφημων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Του ποσού δηλαδή που καταβάλλουμε χρόνια τώρα μέσω των λογαριασμών για να επιδοτούνται με χαμηλά τιμολόγια οι ευπαθείς ομάδες, αλλά κυρίως για να απολαμβάνουν χαμηλό ρεύμα οι νησιώτες, που ακριβώς λόγω της απουσίας διασύνδεσης των νησιών ηλεκτροδοτούνται από πανάκριβες μονάδες μαζούτ, τις οποίες πληρώνουμε εμείς.  Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία πέντε χρόνια (2012-2015) έχουμε πληρώσει μέσω των ΥΚΩ το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Το αντιφατικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε εξάλειψη των ΥΚΩ ώς το 2020, οπότε και, όπως είπε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης. Στην πραγματικότητα το δύσκολο έργο της Κρήτης, που αποτελείται από δύο φάσεις, θα έχει ολοκληρωθεί το 2024 με βάση τα επίσημα χρονοδιαγράμματα, τα οποία όλοι ξέρουν πόσο τηρούνται στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι μόνο για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης οι ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές ανέρχονται σε 250-300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΜΕ ΛΑΤΣΗ. Την ίδια ώρα, η συνέντευξη Τσίπρα έφερε στην επιφάνεια την υποβόσκουσα κόντρα που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και ομίλου Λάτση, με άξονες το Ελληνικό και τα ΕΛΠΕ. Στο μεν Ελληνικό η πλευρά Λάτση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις συνεχιζόμενες εκκρεμότητες με τα δασικά και την αρχαιολογία, όσο για τα ΕΛΠΕ οι πληροφορίες λένε ότι διεκδικεί ισχυρότερη παρουσία στη διοίκηση.  Αφορμή για τα παραπάνω αποτέλεσε η αιφνίδια αναβολή της προγραμματισμένης για χθες Γενικής Συνέλευσης των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, έπειτα από αίτημα του βασικού τους μετόχου, δηλαδή της Paneuropean του ομίλου Λάτση (ελέγχει το 45,5% της διυλιστηριακής εταιρείας). Στην ανακοίνωσή της η Paneuropean επικαλείται ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί συζητήσεις μεταξύ των δύο βασικών μετόχων», κάτι που τροφοδότησε έντονη φημολογία και ερωτήματα για τα κίνητρα της αναβολής.  Επίσημα η πλευρά Λάτση φέρεται να εγείρει θέμα ότι δεν εκπροσωπείται πλέον στη διοίκηση, καθώς, παρότι βασικός μέτοχος, δεν ορίζει ούτε τον διευθύνοντα σύμβουλο ούτε τον πρόεδρο. Ζητά να βρεθεί μια λύση μέχρι τις 23 Ιουνίου, οπότε και η επαναληπτική Γενική Συνέλευση, ή να επανέλθει το καθεστώς προ του 2015, όταν η Paneuropean όριζε τον διευθύνοντα σύμβουλο.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ. Ομως η χθεσινή εξέλιξη ερμηνεύεται και ως ένα μήνυμα της πλευράς Λάτση προς την κυβέρνηση αναφορικά με το ευρύτερο πλέγμα στην Ελλάδα των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, όπως π.χ. το Ελληνικό. Εκεί, ακόμη και να κατατεθεί η ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη που έβγαλε δασικά 37 στρέμματα, η έκβαση παραμένει αβέβαιη. Το ίδιο ισχύει με το θέμα των αρχαίων. Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του που οι δημοσιογράφοι ρωτούν για «τα θέματα ενός ιδιώτη», λέγοντας: «Παραλάβαμε χάος στο Ελληνικό, δεν υπήρχε περιβαλλοντική μελέτη και τώρα όλα δρομολογούνται σε μια σειρά. Πράγματι η νομοθεσία έχει γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά δεν μπορούμε να υπερβαίνουμε το Σύνταγμα και τους νόμους. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες, να απευθύνετε την ερώτηση στον ιδιώτη». Οσο για τα ΕΛΠΕ, ο Πρωθυπουργός απέρριψε στην ουσία το αίτημα της Paneuropean για αλλαγές στη διοίκηση, λέγοντας ότι «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Σε κάποιους αυτό μπορεί να αρέσει, σε άλλους όχι. Τα ΕΛΠΕ έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ στην κερδοφορία. Πάγια θέση μας είναι η αρμονική συνεργασία Δημοσίου και ιδιώτη. Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά».

- See more at: http://www.tanea.gr/news/economy/article/5448013/o-barys-xeimwnas-foyskwse-toys-logariasmoys-ths-deh/#sthash.sTxQlp69.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: