DEH

DEH

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

"Virtual reality" στην αγορά ρεύματος: Πως το κενό στην αγορά αερίου, δημιουργεί στρεβλώσεις στην ΟΤΣ και οδηγεί σε ζημιές τους παραγωγούς


Χρήστος Στεφάνου   
Σε καθεστώς εικονικής πραγματικότητας λειτουργεί η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών, που έχουν ως αποτέλεσμα να καλλιεργείται έδαφος για χειραγώγηση της αγοράς και να οδηγούνται σε σοβαρές απώλειες οι παραγωγοί.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί ρεύματος που συμμετέχουν στην προημέρησια αγορά κάνουν προσφορές για τις μονάδες τους σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι υπάρχει ένα σοβαρό κενό στη διαδικασία ενημέρωσης των πελατών της ΔΕΠΑ, η οποία δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τους πελάτες της για το μείγμα του καλαθιού προμήθειας που έχει εξασφαλίσει για τον επόμενο μήνα. Έτσι οι πελάτες ηλεκτροπαραγωγοί δεν έχουν εικόνα εάν θα προμηθευτούν σε μεγαλύτερο ποσοστό φθηνό αέριο από τους αγωγούς ή εάν αντίθετα ο μήνας θα περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες ακριβού υγροποιημένου αερίου.
Το συγκεκριμένο κενό ωστόσο επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς  ρεύματος: ο ηλεκτροπαραγωγός θεωρεί ότι θα πάρει αέριο σε μία συγκεκριμένη τιμή, βάσει της οποίας κάνει και τις προσφορές του στην αγορά και τον επόμενο μήνα προκύπτει ότι τελικά η τιμή είναι διαφορετική.
Αυτό το κενό, που επισημαίνεται από πηγές της αγοράς, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις:
Η βασικότερη αφορά στη λειτουργία του ανταγωνισμού. Εάν κάποιος ηλεκτροπαραγωγός κάνει την προσφορά του χαμηλότερα με βάση την εικονική τιμή που υπολογίζει, τότε συμπαρασύρεται όλη η αγορά σε χαμηλότερες προσφορές, αφού σε διαφορετική περίπτωση, οι μονάδες θα μείνουν εκτός αγοράς. Ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές, αφού διαμορφώνεται στην προημερήσια η ΟΤΣ πχ στα 52 ευρώ /MWh με την υπόθεση ότι το αέριο κοστίζει 25 ευρώ/MWh όταν στην η τιμή θα έπρεπε να είναι στα 62 ευρώ/MWh αφού η πραγματική τιμή του αερίου είναι πχ πάνω από τα 30 ευρω/MWh. Η αγορά δηλαδή στο σύνολό της λειτουργεί σε καθεστώς στρέβλωσης.
Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί και η αγορά δε θα μπορέσει να λειτουργήσει πραγματικά ανταγωνιστικά εάν δεν πάμε σε καθεστώς πραγματικά ανταγωνιστικής λειτουργίας τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο ρεύμα. Χρειάζεται ένα χρηματιστήριο και για την αγορά του φυσικού αερίου όπου θα αποτυπώνονται πραγματικά οι τιμές και οι παίκτες θα έχουν την αναγκαία «ορατότητα» ώστε να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.  Και σε μια τέτοια αγορά θα υπάρχουν διμερή συμβόλαια αλλά θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και οι παίκτες θα αναγκάζονται να προσαρμοστούν, αναφέρουν πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε το Energypress. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: