DEH

DEH

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Σταθάκης: Πώληση μονάδων της ΔΕΗ αν δεν πετύχουν τα άλλα σχέδια για μείωση μεριδίων

Η παραχώρηση μονάδων της ΔΕΗ είναι τα «δομικά μέτρα» που ούτως ή άλλως προβλέπονται στο κείμενο του μνημονίου στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του μεριδίου της επιχείρησης κάτω από το 50% έως το 2020. Αυτό δηλώνει, για πρώτη φορά ρητά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Ειδήσεις» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσιγουρή.
Ο κ. Σταθάκης προσθέτει επίσης ότι κατά την παρούσα διαδικασία της 2ηςαξιολόγησης «αυτό θα αποτυπωθεί σε ένα κείμενο σύγκλισης. Έχουμε συμφωνήσει τους στόχους, συζητήσαμε τα μέτρα που θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, οπότε δεν πιστεύω ότι θα τεθεί θέμα παραχώρησης μονάδων», αφήνοντας ανοιχτό προφανώς το ενδεχόμενο να αναφερθεί η «πώληση μονάδων» στο κείμενο σύγκλισης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη αυτό το σενάριο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αποτύχουν τα άλλα σχέδια για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης αναφέρει:
«Η ΔΕΗ εντάσσεται στην παρούσα συμφωνία στο σκέλος του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και της επίτευξης των στόχων για μείωση του μεριδίου της στη λιανική πώληση στο 50% έως το 2020.
Μέχρι στιγμής αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι τα NOME, ένας μηχανισμός με τον οποίο προωθείται η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Σε αυτόν τον κύκλο συζητήσεων, συζητήθηκαν κι άλλα σχέδια, που έχουν προταθεί από την πλευρά της ΔΕΗ. Αν αποτύχουν αυτά τα σχέδια, υπάρχει συμφωνία ότι θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της αρχικής συμφωνίας για την παραχώρηση μονάδων. Αυτό το σενάριο ωστόσο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αποτύχουν τα άλλα σχέδια, επαναλαμβάνω. Αυτό θα αποτυπωθεί σε ένα κείμενο σύγκλισης. Έχουμε συμφωνήσει τους στόχους, συζητήσαμε τα μέτρα που θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, οπότε δεν πιστεύω ότι θα τεθεί θέμα παραχώρησης μονάδων.
Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ το 2020 δεν θα έχει μερίδιο πάνω από 50%, άρα δεν χρειάζεται να πουλήσει μονάδες.
Το θέμα του 17% των μετοχών της ΔΕΗ είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσει στο μέλλον το ΤΑΙΠΕΔ και το υπερταμείο. Όμως η αξία της ΔΕΗ σήμερα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και παράλληλα εμείς θεωρούμε ότι το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στην εταιρεία».
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για τον ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σταθάκης αναφέρει: «Επαναπροκήρυξη και πλήρης διενέργεια του διαγωνισμού που θα χρειαστεί περίπου 12 μήνες μαζί με τις εγκρίσεις από την Ε.Ε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: