DEH

DEH

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ενεργειακή επάρκεια Καμπανάκι για κίνδυνο μπλακ αουτ το καλοκαίρι

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, τα πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν ότι η χώρα αντιμετωπίζει ζήτημα ενεργειακής επάρκειας και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δύο κρίσιμοι μήνες, που παραδοσιακά καταγράφονται τα ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρισμού.
 
της Μανταλένας Πίου
 
Για  κίνδυνο μπλακ άουτ το καλοκαίρι και επανάληψη των φαινομένων του φετινού χειμώνα με την ενεργειακή κρίση και την κατάσταση συναγερμού στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, προειδοποίησαν χθες, εμμέσως πλην σαφώς, τόσο
η ΡΑΕ όσο και στελέχη της ΔΕΗ και άλλων εταιριών ηλεκτρισμού, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ για την πρόσφατη κρίση. 
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος  Μπουλαξής, τα πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν ότι η χώρα αντιμετωπίζει ζήτημα ενεργειακής επάρκειας και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δύο κρίσιμοι μήνες, που παραδοσιακά καταγράφονται τα ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρισμού λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών. 
Ενας επιπλέον λόγος που δημιουργεί ανησυχίες για το φετινό καλοκαίρι είναι ότι η ΔΕΗ χρησιμοποίησε άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί η κρίση του χειμώνα και είναι άγνωστο αν και σε ποιό βαθμό οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την έγκαιρη αναπλήρωση των υδάτινων αποθεματικών στους υδροταμιευτήρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ιουλίο και του Αυγούστου. 
Ο κ. Μπουλαξής απέδωσε στην καλή τύχη και στον καλό συντονισμό το ότι το πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δεν πέρασε στον καταναλωτή, καθώς την περίοδο εκείνη καταγράφηκε αύξηση της αιχμιακής ζήτησης κατά 20% σε σχέση με άλλες περιόδους . Ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ θα ζητήσει τη λήψη μέτρων, καθώς τα γεγονότα έδειξαν αδυναμία κάλυψης της ζήτησης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Το μοντέλο της αγοράς φυσικού αερίου αποδείχθηκε ανεπαρκές, είπε, με τον μη έγκαιρο ανεφοδιασμό της Ρεβυθούσας, και τις  ανεπαρκείς υποδομές, 
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε μία σειρά από παρεμβάσεις, όπως την εφαρμογή εντός του έτους των νέων Κωδίκων Λειτουργίας της Αγοράς Αερίου, ενώ για το μεσοδιάστημα είναι πιθανόν να προβλεφθούν ενεργειακοί περιορισμοί στη λειτουργία των μονάδων για τις περιόδους κρίσης. Θα εξεταστούν οι αμοιβές της τριτεύουσας εφεδρείας, η εισαγωγή των διμερών συμβολαίων με περιορισμούς για τη ΔΕΗ, ενώ θα παρουσιαστεί  ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή της  αγοράς -στόχου, target model, για το φυσικό αέριο. Εντός του μήνα είναι πιθανόν να ανακοινωθεί η αυστηροποίηση του κανονισμού για το αέριο εξισορρόπησης με στόχο εντός του έτους να δημιουργηθεί αγορά εξισορρόπησης και  αμέσως μετά στο πλαίσιο του target model  οι υπόλοιπες τρεις αγορές, ,η  προημερήσια, η ενδο-ημερήσια  και η προθεσμιακή, όπως ακριβώς προβλέπεται και για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.  
Επίσης εξετάζεται η υποχρέωση διατήρησης εναλλακτικού καυσίμου και σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα δεν έχουν τέτοια υποχρέωση, ενώ η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΔΕΣΦΑ να διερευνήσει τη λύση της μόνιμης αγκυροβόλησης πλοίου που θα χρησιμοποιηθεί σαν πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος υγροποιημένου αερίου,  καθώς το έργο της 3ης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα καθυστερεί και δεν θα μπορέσει  να λειτουργήσει ούτε την επόμενη χειμερινή περίοδο, 2017-2018.
Πάντως το υψηλό κόστος του πλοίου- αποθήκη, γύρω στα 120 εκατ. ευρώ, καθιστά μάλλον απαγορευτική τη λύση αυτή. 
Εξάλλου η ΡΑΕ διερευνά ήδη τον προγραμματισμό συντήρησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να μην υπάρχουν κλειστές μονάδες σε περιόδους που η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί, ενώ ως την 1/1/2018 θα είναι έτοιμος ο μακροχρόνιος ενεργειακός προγραμματισμός, καθώς τότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή του στις ευρωπαϊκές αρχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: