DEH

DEH

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Μάιο στο χρηματιστήριο η Εταιρεία Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ – Αγώνας δρόμου για ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών της απόσχισης

Χρήστος Στεφάνου   
Αγώνα δρόμου ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής στο χρηματιστήριο μέσα στο Μάιο, έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ, η οποία για πολλούς λόγους επιθυμεί την συντομότερη δυνατή ολοκλήρωση της απόσχισης της θυγατρικής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη παρουσιαστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το προσχέδιο του προσπέκτους για την εισαγωγή της εταιρείας στην οποία εισφέρεται το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο το οριστικό δελτίο θα καταρτιστεί αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έτους του ομίλου ΔΕΗ. Και αυτό διότι η εισαγωγή θα πρέπει να γίνει με τα πιο πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία, κάτι που σημαίνει ότι εάν προχωρούσε σήμερα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία αναφέρουν στο Energypress ότι στόχος είναι εντός του Μαΐου να ολοκληρωθεί όχι μόνο η εισαγωγή της εταιρείας Συμμετοχών στο ΧΑ αλλά συνολικά η διαδικασία απόσχισης.
Ο λόγος δεν είναι μόνο οικονομικός αλλά και οικονομικός. Άλλωστε η ΔΕΗ αναμένει ως «μάννα εξ ουρανού» τα έσοδα τόσο από την πώληση του 24% στη State Grid όσο και από την πώληση του 25% στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει τα 620 εκατ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στη δοκιμαζόμενη ΔΕΗ.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα εκφράζονται όλο και πιο έντονες ανησυχίες ότι η έκβαση της υπόθεσης του ΑΔΜΗΕ μπορεί να έχει την τύχη του ΔΕΣΦΑ, όπου θυμίζουμε ότι Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ άναψε κόκκινο για τη Socar.
Θυμίζουμε ότι για να δώσει το πράσινο φως η ΕΕ ζήτησε όχι μόνο να μειωθεί το μερίδιο της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν αλλά επιπρόσθετα να μετατραπεί σε παθητικό επενδυτή.
Εδώ λοιπόν εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός ότι η State Grid θα έχει λόγο στο μάνατζμεντ, για τον πρόσθετο λόγο ότι οι Βρυξέλλες φέρονται να εξετάζουν μέτρα για την παρεμπόδιση των επιθετικών εξαγορών εταιρειών στρατηγικής σημασίας από κινεζικές εταιρείες, οι οποίες εξασφαλίζουν κρατική χρηματοδότηση για να καταβάλουν σημαντικό υπερτίμημα.
Καθώς λοιπόν η ελληνική πλευρά δε θέλει να διαπιστώσει στην πράξη εάν η κυοφορούμενη νέα πολιτική της ΕΕ, βρίσκει εφαρμογή και στον ΑΔΜΗΕ, ήδη τρέχουν οι διαδικασίες τόσο για την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ όσο και για την πιστοποίηση της εταιρείας από τη ΡΑΕ.
Οι διαδικασίες αυτές είναι παράλληλες και όχι σειριακές, με στόχο να κερδηθεί χρόνος.
Πάντως ακόμη και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία παραδέχονται ότι ο αγώνας με το χρόνο είναι δύσκολος, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση της απόσχισης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: