DEH

DEH

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

«Πωλητήρια» σε μονάδες ΔΕΗ θέλουν οι δανειστές

«Πωλητήρια» σε μονάδες ΔΕΗ θέλουν οι δανειστές
Επανήλθαν οι θεσμοί, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, στις θέσεις τους για διάθεση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, απομακρύνουν τις διαπραγματεύσεις από τα ΝΟΜΕ. «Θα εφαρμόσουμε μόνο όσα συμφωνήσαμε», λέει κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΕΝ.
Επιμένουν οι θεσμοί στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,50%, θέση την οποία διατύπωσαν και στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το αποτέλεσμα ήταν να μην καταγραφεί η πολυπόθητη σύγκλιση στα ενεργειακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν υπαναχωρούν από την ανάγκη προσδιορισμού, και μάλιστα συγκεκριμένων δομικών μέτρων, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Χθες το μεσημέρι, τα κλιμάκια των θεσμών κατά τη διάρκεια των τηλε-διαπραγματεύσεων που έγιναν με την ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέμεναν πολύ σε αυτό το θέμα και δεν υπαναχωρούσαν από τη σαφή περιγραφή των διαρθρωτικών μέτρων, που δεν είναι άλλα από την πώληση μονάδων.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr την εξέλιξη αυτή, διατυπώνοντας από τη μεριά του τη θέση της ελληνικής πλευράς: «Από την πλευρά μας επιμένουμε στην εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης. Να εφαρμοστούν πρώτα όσα προβλέπονται, τα οποία θα φέρουν τη σταδιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,50% στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο ίδιος αξιωματούχος, συμπλήρωσε ότι «η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει επίσης και την πρόταση για την πώληση χαρτοφυλακίου της δημόσιας επιχείρησης με πελάτες της σε ανταγωνιστές της».

Πηγές θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν υπό μελέτη την πρόταση της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,50% για τη σύσταση των θυγατρικών της εταιριών με τμήμα των πελατών της. Για την ακρίβεια, την πρόταση αυτή εξετάζει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής (DG COMP).

Στα αξιοσημείωτα επίσης των χθεσινών διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, είναι πως οι δανειστές φέρονται να αποφεύγουν την όποια συζήτηση για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, «σαν να μην πιστεύουν πια ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη μείωση του μεριδίου της
ΔΕΗ ΔΕΗ -1,50% (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ ΔΕΗ -1,50%», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Το μόνο θέμα που συζητάνε οι δανειστές είναι ένα μεταβατικό στάδιο από τότε που θα λήξουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ για όσους έχουν αποκτήσει τέτοια προθεσμιακά προϊόντα και δεν θα έχουν προλάβει να τα χρησιμοποιήσουν, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Πάντως, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει στο Euro2day.gr ότι «το θέμα της
ΔΕΗ ΔΕΗ -1,50% δεν αποτελεί εμπόδιο για το κλείσιμο συνολικά της δεύτερης αξιολόγησης».

Οι θεσμοί, όπως ερμηνεύουν αρμόδια στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πείθονται από το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι το μερίδιο της
ΔΕΗ ΔΕΗ -1,50% στην παραγωγή είναι ήδη κοντά στον στόχο του 50%. Το θεωρούν συγκυριακό το συγκεκριμένο ποσοστό, όπως εξηγούν, καθώς η εταιρία διαθέτει τη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων (σε αριθμό και ισχύ) στην εγχώρια αγορά και άρα δυνητικά μπορούν να αυξήσουν το συγκεκριμένο μερίδιο στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη μεριά, η ελληνική πλευρά αντιτείνει το πρόγραμμα απόσυρσης και αντικατάστασης μονάδων της
ΔΕΗ ΔΕΗ -1,50%, το οποίο εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μείωση της θέσης στην παραγωγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: