DEH

DEH

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ εδώ και τώρα ζήτησαν οι θεσμοί - Έντονες αντεγκλήσεις με την ελληνική πλευρά

Πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ εδώ και τώρα ζήτησαν οι θεσμοί - Έντονες αντεγκλήσεις με την ελληνική πλευρά  Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στα ενεργειακά - Τι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές 
Η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά έκλεισε με τους θεσμούς να ζητάνε πωλήσεις μονάδων εδώ και τώρα, στο επίπεδο της σημερινής τηλεδιάσκεψης..
Υπήρξαν έντονες αντεγκλήσεις και η ελληνική πλευρά

προσπαθεί να περάσει στο ΜΟU - κείμενο τεχνικών συμπερασμάτων -σχετική σημείωση που θα αναφέρει ότι η πώληση μονάδων θα γίνει αργότερα.Παραμένουν οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στα ενεργειακά θέματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, μετά και το πρώτο σκέλος της τηλεδιάσκεψης, η οποία ξεκίνησε στις 2.30 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο με χαρακτηριστική την αποστροφή του συγκεκριμένου στελέχους «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».
Χαριτολογώντας, ανέφερε «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα».
Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε, ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MoU, δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα»…

Οι χειρισμοί Σταθάκη και η παραπομπή  στο Μαξίμου - Όλο το παρασκήνιο

Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο θέμα της ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού και την ανάληψη της διαχείρισής του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό επιβεβαιώνουν πηγές προσκείμενες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, παρά τις διαψεύσεις της πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων οι θεσμοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο εναλλακτικής λύσης για την μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ πέραν αυτής της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και μάλιστα με άμεση έναρξη της σχετικής διαδικασίας.
Κατόπιν τούτου ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρέπεμψε το θέμα στον πρωθυπουργό αφ’ ενός για την αξιοποίηση πιθανής δυνατότητας μιας πολιτικής λύσης στο πλαίσιο της συνολικότερης διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση και αφ’ ετέρου για την πολιτική διαχείριση της αρνητικής για την κυβέρνηση εξέλιξης κυρίως στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαπραγματευτική γραμμή Σταθάκη σε συνέχεια αυτής του προκατόχου του Πάνου Σκουρλέτη αποδείχτηκε αναποτελεσματική και συνέβαλλε καθοριστικά στην περαιτέρω απαξίωση της ΔΕΗ καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αφού οι θεσμοί από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήρθαν με ξεκάθαρη <ατζέντα>, την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.  Η συζήτηση για τα ΝΟΜΕ ως εργαλείου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, που για τον κ. Σταθάκη ήταν το μοναδικό μαζί με το ΔΕΣΦΑ ανοιχτό θέμα των διαπραγματεύσεων, είχε απαξιωθεί για τους θεσμούς από την πρώτη στιγμή, καθώς διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά έφερε τη ΔΕΗ και συνολικά την αγορά ηλεκτρισμού στα όριά της.
Για όσους παρακολουθούν την αγορά ηλεκτρισμού, η δύσκολη θέση του κ. Σταθάκη στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων φάνηκε όταν μετά την πρώτη του συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών,  εσπευσμένα κάλεσε στις διαπραγματεύσεις τον πρόεδρο και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη να παρουσιάσει την δική του πρόταση για το άνοιγμα της αγοράς.  Ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια του κ. Σταθάκη να αποτρέψει το απευκταίο σχέδιο του διαμελισμού της ΔΕΗ, παρ’ ότι επισήμως δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι θέμα πώλησης μονάδων και ότι δεν πρόκειται τα ενεργειακά να μπλοκάρουν την αξιολόγηση.
Ο κ. Παναγιωτάκης παρουσίασε στους θεσμούς το σχέδιο σύστασης δύο εταιριών προμήθειας στις οποίες θα μεταφέρει αναλογικό χαρτοφυλάκιο απ’ όλες τις κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ για να διατεθεί μέσω διαγωνισμού σε τρίτους,  το οποίο στη συνέχεια εξετάστηκε λεπτομερώς από τα τεχνικά κλιμάκια και στο τέλος απορρίφθηκε.
Δεν είναι βέβαιο ότι το σχέδιο Παναγιωτάκη θα είχε την ίδια τύχη εάν η κυβέρνηση στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις υιοθετούσε αυτό έναντι των ΝΟΜΕ του κ. Σκουρλέτη που αποδείχθηκε καταστροφικό και οδήγησε στην απαίτηση των θεσμών για <εδώ και τώρα> πώληση μονάδων.
 Ίσως επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Σκουρλέτης είχε θέσει  εκτός διαπραγματεύσεων τον κ. Παναγιωτάκη εκείνο το διάστημα αλλά δεν έλαβε υπόψη του καθόλου την άποψη της ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς.
Η συμμετοχή του κ. Παναγιωτάκη στις διαπραγματεύσεις και η ενδελεχής μελέτη της πρότασής τους έδωσε τη δυνατότητα στους θεσμούς να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση της ΔΕΗ και της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και αυτό ενίσχυσε την αρχική τους θέση για την αναποτελεσματικότητα των ΝΟΜΕ και την αναζήτηση ενός βιώσιμου μοντέλου, μέσω της πώλησης μονάδων.
Όλο αυτό το διάστημα η πλευρά του υπουργείου πάλευε τουλάχιστον να πετύχει μια πιο χαλαρή αποτύπωση της πώλησης μονάδων στη συμφωνία που θα έδινε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να το διαχειριστεί πολιτικά με το λιγότερο δυνατό κόστος.
 Ο κ. Σταθάκης, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του την τελευταία εβδομάδα για το θέμα, όπου επιμελώς απέφευγε να αναφερθεί στην πώληση μονάδων, είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί την επερχόμενη ήττα.
Μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη φαίνεται ότι υποχρεώθηκε να την αποδεχθεί γι’ αυτό και ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Οι πιθανότητες να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο ακόμη και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι μάλλον μηδαμινές κι αυτό γιατί η ΔΕΗ και η αγορά ηλεκτρισμού έχουν έρθει στο <κόκκινο>.
 Η ευνοϊκότερη ίσως εξέλιξη που θα μπορούσε να πετύχει ο πρωθυπουργός είναι η μεταφορά του χρονοδιαγράμματος έναρξης της διαδικασίας κατά κάποιους μήνες. Η αποτροπή του κρίνεται αδύνατη δεδομένης και της έρευνας της DGcomp για πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με τη συμμετοχή και του κ. Σταθάκη και πρώτο θέμα τα ενεργειακά, δύο θέματα αναδεικνύονται για την κυβέρνηση.
Το ένα είναι η πολιτική του διαχείριση και το δεύτερο και πιο βασικό η υλοποίησή του σχεδίου εκποίησης μονάδων, δεδομένου του εύθραστου τοπίου της αγοράς ηλεκτρισμού και της δεινής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ.


Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:

Σε μηδενικό σημείο βρίσκονται και πάλι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα ζητήματα της ενέργειας, αφού η πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για την διάθεση στον ανταγωνισμό χαρτοφυλακίων πελατών απορρίφθηκε πλήρως και η απαίτηση για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων επανήλθε με ακόμη πιο επιτακτικό τρόπο.

Η «πρόταση Παναγιωτάκη», κρίνεται ως ανεφάρμοστη καθώς τα νομικά και τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν είναι πολύ μεγάλα και δεν επιτρέπουν βεβαιότητα ως προς την επίτευξη του στόχου, δηλαδή τη μείωση αλλά και τη διατήρηση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 50% στη λιανική αγορά ρεύματος. 
Οι δυο τηλεδιασκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, μια με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και μια σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατέδειξαν το απόλυτο αδιέξοδο.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας απαιτούν άμεσες δεσμεύσεις για πώληση μονάδων συνδέοντας μάλιστα το θέμα με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για απελευθέρωση της πρόσβασης στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.
Την ίδια ώρα επιμένουν σε αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατείται μέσω των ΝΟΜΕ και αξιολόγηση της προόδου τον Ιούνιο όπως έχει ήδη συμφωνηθεί και όχι στο τέλος του χρόνου όπως επεδίωκε ο κ. Σταθάκης.
Είναι πλέον σαφές ότι η τακτική που ακολούθησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αφήνει το χρόνο να κυλά διαβεβαιώνοντας ότι τα ζητήματα της ενέργειας δεν θα μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά έχει οδηγήσει στο χειρότερο σενάριο για τη ΔΕΗ, αλλά και για την κυβέρνηση.
Παράλληλα η παρέμβαση Μαξίμου και ακόμα και του πρωθυπουργού στον οποίο έχει παραπεμφθεί το θέμα δεν σημαίνε ότι θα σηκωθεί κάποιο μαγικό ραβδί για λύσει ζητήματα που από μόνα τους είναι γόρδιοι δεσμοί.
Είναι προφανές ότι ούτε τα ΝΟΜΕ μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στην μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ,ούτε και η ίδια η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τα προβληματά της αν δεν λάβει δραστικές λύσεις.
Το βάρος θα πέσει στον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο οποίος έχει την γνώση ακόμα και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες να διαπραγματευθεί λύσεις που θα είναι προς το μακροχρόνιο συμφέρον της επιχείρησης.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: