DEH

DEH

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΔΕΗ: Τα μόνα που χρωστάμε είναι αυτά που δεν έχουμε ακόμη εισπράξει - Τι υποστηρίζει η επιχείρηση στο σημερινό της υπόμνημα προς ΡΑΕ


Γιώργος Φιντικάκης
"Δεν είναι υπερήμερη η ΔΕΗ έναντι των διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ούτε και έναντι των παραγωγών ΑΠΕ. Τα μόνα χρήματα που χρωστά για ΕΤΜΕΑΡ στους διαχειριστές, είναι αυτά που αφορούν σε ποσά τα οποία και δεν έχει εισπράξει".
Το στίγμα αυτό έχει σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" η υπερασπιστική γραμμή της ΔΕΗ στο υπόμνημα που πρόκειται να αποστείλει σήμερα προς την ΡΑΕ, η οποία και ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση πραγματοποιεί τις πληρωμές και ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της.
Τι υποστηρίζει στην πράξη η ΔΕΗ ; Οτι δεν παρακρατά εισπράξεις ρυθμιζόμενων χρεώσεων που ανήκουν στους διαχειριστές (Τέλη Δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.) προκειμένου να τις διοχετεύει για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών της, όπως για πληρωμές φόρων, εργολάβων ή το επενδυτικό της πρόγραμμα, παρά τα μόνα χρήματα που χρωστά είναι αυτά που δεν έχει ακόμη εισπράξει. 
Το αν θα πείσει την Αρχή μένει φυσικά να φανεί, η στάση της ωστόσο είναι εύλογη. Οποιαδήποτε άλλη παραδοχή, όπως το γεγονός ότι ακριβώς επειδή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, αναγκάζεται να κάνει καταμερισμό των χρημάτων που εισπράττει, και προτιμά να εξοφλεί τα απολύτως επιβεβλημένα από το νόμο (φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ), βάζοντας σε δεύτερη μοίρα όσα χρωστά στους διαχειριστές, θα την έφερνε αντιμέτωπη με βέβαιο πρόστιμο από την ΡΑΕ.
Στην ουσία, με το σημερινό υπόμνημα που αποστέλει η ΔΕΗ στην ΡΑΕ, θα επιχειρείσει να αποδείξει ότι δεν έχει παρακρατήσει για κανένα λόγο εισπραχθέντα ποσά από ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ανεξάρτητα από το ποιές ταμειακές ανάγκες είχε.
Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στελέχη της ΔΕΗ δεν αναγνωρίζουν ότι πράγματι η επιχείρηση αναγκάζεται να κάνει διαχείριση των προτεραιοτήτων που υπάρχουν, μεταξύ των οποίων να προτάσσει κάποιες ανελαστικές που αν δεν πληρωθούν θα επιφέρουν τεράστια ζημιά στην επιχείρηση.
Πόλεμος από αγωγές και εξώδικα
Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της ΡΑΕ, ένας δικαστικός πυρετός μαίνεται στην αγορά. Προ ημερών οι σύνδεσμοι ΣΠΕΦ και ΠΣΑΦ των επενδυτών φωτοβολταικών επέδωσαν εξώδικο στην ΔΕΗ, με το οποίο καλούν τον επικεφαλής της Μανόλη Παναγιωτάκη να προχωρήσει εντός δέκα ημερών το αργότερο στην καταβολή των ποσών που οφείλει από είσπραξη ΕΤΜΕΑΡ στον ΛΑΓΗΕ (μέσω ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), διαφορετικά θα του κάνουν μήνυση για υπεξαίρεση.
Ακολούθησε συνάντηση των εκπροσώπων των φωτοβολταικών με τον κ. Παναγιωτάκη ο οποίος και υποστήριξε ότι τα ληξιπρόθεσμα που οφείλει η ΔΕΗ σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ δεν βρίσκονται σε καμμία περίπτωση στο ύψος που υποστηρίζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ και ότι εξυπηρετούνται, ίσως με μια μικρή καθυστέρηση. Δεν παρουσίασε αριθμούς, ωστόσο επιφυλάχτηκε να το κάνει σε νέα συνάντηση, πιθανώς και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Η πίεση πάντως φαίνεται ότι απέδωσε καθώς στο μεταξύ η ΔΕΗ κατέβαλε περίπου 100 εκατ. ευρώ, με τα οποία πληρώθηκε ένας μήνας οφειλών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Από την άλλη πλευρά, ο ΛΑΓΗΕ έχει ήδη λάβει απόφαση να προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν ήδη προχωρήσει ή πρόκειται να προχωρήσουν σε αγωγές εναντίον της ΔΕΗ. Ο μεν ΑΔΜΗΕ την έχει ήδη κάνει, ο δε, ΔΕΔΔΗΕ έχει αποστείλει στην ΔΕΗ εξώδικα.
Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΛΑΓΗΕ ύψους 575 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ.
Σε ακρόαση από την ΡΑΕ πέρασε πρόσφατα και ο ΔΕΔΔΗΕ έπειτα από καταγγελίες παραγωγών ΑΠΕ στα νησιά, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ - με την διπλή της ιδιότητα του παραγωγού και ταυτόχρονα προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας - κάνει αυθαίρετα συμψηφισμό των ποσών που αφορούν το ΕΤΜΕΑΡ και δεν το αποδίδει, όπως θα έπρεπε, αυτούσιο στον διαχειριστή του δικτύου.
"Δεν αποτελούν υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ οι καθυστερήσεις των πληρωμών για το δίκτυο των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών που διαχειρίζεται, αλλά οφείλονται στις καθυστερήσεις των πληρωμών από την πλευρά των προμηθευτών", είχε σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίξει στις αρχές Μαρτίου ενώπιον της ΡΑΕ ο επικεφαλής του Ν.Χατζηαργυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: