DEH

DEH

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Εαρινή ανακωχή κυβέρνησης – θεσμών στο «μέτωπο» της ΔΕΗ – Τον Ιούνιο οι νέες διαπραγματεύσεις

Εαρινή ανακωχή κυβέρνησης – θεσμών στο «μέτωπο» της ΔΕΗ – Τον Ιούνιο οι νέες διαπραγματεύσεις
Όλα τα εκκρεμή θέματα που αφορούν στη ΔΕΗ θα τεθούν πάλι υπό διαπραγμάτευση το καλοκαίρι, με την επιχείρηση μάλιστα σε ακόμη δυσκολότερη θέση εξαιτίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας της DGComp
Η αποσύνδεση των εξελίξεων που σχετίζονται με το μέλλον της ΔΕΗ από το Μνημόνιο, και η παρουσίαση τους ως αναπόφευκτα αποτελέσματα των ενεργειακών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ολιγωρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων στην προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς, είναι η τακτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να διαχειριστεί πολιτικά τον αναπόφευκτο τεμαχισμό της ΔΕΗ που θα πάρει τη μορφή της πώλησης μονάδων παραγωγής, αλλά και χαρτοφυλακίων πελατών της.
Η τακτική αυτή προκύπτει σαφώς τόσο από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, όσο και από τις δηλώσεις ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ενημερώνοντας για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των συζητήσεων με την Τρόικα, σημείωσε ότι υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης  επιμένει στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των υποχρεώσεων της χώρας για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεσμευθήκαμε το 2020 η ΔΕΗ να έχει 50% στη λιανική αγορά και στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Για ευρωπαϊκούς λόγους και όχι λόγω συμφωνίας με τους Θεσμούς, πρέπει η ΔΕΗ να μειώσει τα μερίδια της».

Από Ιούνιο οι εξελίξεις

Έτσι αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης, κλείνει χωρίς επί της ουσίας να έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος στον τομέα της ενέργειας και όλες οι εξελίξεις να μετατίθενται για τον Ιούνιο.
Το τεχνικό ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός παράγοντας επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του, δεν είναι άλλο από τον έλεγχο που διενεργεί η DGComp στη ΔΕΗ, περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από το 2010 και μέχρι σήμερα.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα γνωρίζουν καλά πως το αποτέλεσμα του έλεγχου δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό για τη ΔΕΗ και προεξοφλούν ότι το πρόστιμο που θα της επιβληθεί θα είναι πολύ υψηλό.
Κάποιοι μιλούν για ποσό που θα ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπουν ότι εναλλακτικά θα προταθεί στη ΔΕΗ να προχωρήσει αυτοβούλως ως ένδειξη καλής θέλησης, σε δραστικές κινήσεις ανοίγματος της αγοράς, δηλαδή στην πώληση μονάδων με προτεραιότητα τις υδροηλεκτρικές και εν συνεχεία τις λιγνιτικές.
Η απόφαση της DGComp, αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του καλοκαιριού, γεγονός που αξιοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου να απομακρύνει το χρόνο λήψης των αποφάσεων.
Παράλληλα αφήνει να συνδεθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με την έρευνα της DGComp εκτιμώντας ότι αυτό τη συμφέρει πολιτικά, αφού της δίνει τη δυνατότητα να πει πως η έρευνα αφορά την περίοδο από το 2010 και κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ανήκει στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σταθάκης επιχειρεί να ανασύρει ζητήματα που αφορούν το παρελθόν και να τα βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Αυτό έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο όταν επικαλέστηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη ως ζήτημα που θα πρέπει να συνεξεταστεί με τις τότε απαιτήσεις της Τρόικας για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρώτα η αξιολόγηση των ΝΟΜΕ, μετά οι αποφάσεις

Σε ότι αφορά τα ΝΟΜΕ δηλαδή τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού φαίνεται ότι ούτε και η Τρόικα επιμένει σε αυτή τη φάση για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, αφού τον Ιούνιο θα αξιολογηθεί κατά πόσο το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του προηγούμενου Μνημονίου.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο στόχος δεν θα έχει επιτευχθεί, όπως επίσης δεν αναμένεται να έχει δώσει αποτελέσματα το σχέδιο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, για πώληση χαρτοφυλακίου πελατών.
Έτσι όλα τα θέματα θα είναι και πάλι στο τραπέζι ανοιχτά χωρίς να έχει υπάρξει πρόοδος και με τη ΔΕΗ σε ακόμη δυσκολότερη θέση λόγω της έρευνας της DGComp.
Και τα βάσανα της ΔΕΗ δεν τελειώνουν εκεί.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η κυβέρνηση εμμένει στη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο το οποίο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Τρόικα απαιτεί την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν με το ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο περιλαμβάνει την πώληση του 17% της ΔΕΗ.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: