DEH

DEH

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Σε ποιες μονάδες της ΔΕΗ θέλουν «πωλητήρια» οι δανειστές

Σε ποιες μονάδες της ΔΕΗ θέλουν «πωλητήρια» οι δανειστές
Ο Μ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε σε επιτροπή της Βουλής τις απαιτήσεις των θεσμών για τη ΔΕΗ. Η στρατηγική της κυβέρνησης και της Επιχείρησης, για να αποφευχθεί η πώληση μονάδων. Εξελίξεις με το project Μελίτη.
Την πώληση μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ και ιδίως υδροηλεκτρικών φαίνεται ότι ζήτησαν στις τελευταίες διαπραγματεύσεις οι δανειστές με την κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης.
Ο κ. Παναγιωτάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την προμήθεια καυσίμων του 2017 και την ανάθεση παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών μεταφοράς και επίδοσης ηλεκτρικών λογαριασμών στα ΕΛΤΑ, ρωτήθηκε από τους βουλευτές, παρόντος και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, μεταξύ άλλων και για τα θέματα της διαπραγμάτευσης που αφορούν στην αγορά του ηλεκτρισμού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ -αν και ο κ. Σταθάκης, ο οποίος επίσης περιέγραψε τις κινήσεις της κυβέρνησης, απέφυγε να αναφερθεί στο επίμαχο θέμα- τόνισε χαρακτηριστικά: «Πώληση μονάδων, όπως λένε οι ίδιοι (σ.σ. θεσμοί), πάλι δεν οδηγεί πουθενά, διότι δεν υπάρχει τέτοια επάρκεια κατ' αρχάς σε μονάδες, ειδικά στα υδροηλεκτρικά που ζητούν. Τα υδροηλεκτρικά δεν μπορούν να παράξουν τόση ενέργεια ώστε να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο πελατολόγιο και να βγάλουν και κέρδος».
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παναγιωτάκης, αφενός, έκανε γνωστό ότι οι δανειστές άνοιξαν στις συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ το θέμα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων για την απελευθέρωση της αγοράς και αφετέρου, παρουσίασε τα επιχειρήματα που αναπτύσσει η εταιρία για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Με την προαναφερόμενη δήλωσή του μάλιστα υποστήριξε ότι ακόμη και μονάδες να δοθούν, όπως τα υδροηλεκτρικά, δεν αρκούν σε ανταγωνιστή για να φτιάξει ανταγωνιστικά τιμολόγια και να πάρει και πελατολόγιο.
Ο ίδιος πριν από αυτή την αναφορά του είπε πως παρουσίασε την πρόταση της επιχείρησης για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στα κλιμάκια των θεσμών, που είναι η πώληση θυγατρικών με πελατολόγιο της εταιρίας στους ανταγωνιστές.
Μάλιστα κατά τον κ. Παναγιωτάκη, «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η αγορά», έχοντας προηγουμένως σημειώσει ότι «εμείς αμφισβητήσαμε τα ΝΟΜΕ, τα οποία έγιναν για να διευκολυνθεί το άνοιγμα».

Η γραμμή της κυβέρνησης

Επίσης από τις δηλώσεις του ίδιου αλλά και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Επιτροπή της Βουλής αποκαλύπτεται η στρατηγική της κυβέρνησης, προκειμένου να αποτραπεί το μέτρο της πώλησης μονάδων.
Η γραμμή του υπουργείου και της ΔΕΗ είναι πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας της δημόσιας επιχείρησης, αλλά χωρίς να φέρει αποτελέσματα στην προμήθεια. Είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Σταθάκη:
«Η ΔΕΗ παράγει σήμερα το 50% της ενέργειας της χώρας -το 53% για την ακρίβεια- και ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 είναι το μερίδιο που θα έχει στη λιανική αγορά μέσα από μια κλιμάκωση το 2017, το 2018, το 2019 και το 2020, να φτάσει σε ένα αντίστοιχο ποσοστό. Αυτό είναι το πλαίσιο της συμφωνίας. Ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει αυτό, ο οποίος έχει τεράστια σημασία και για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και για την προοπτική ανάπτυξής της, είναι το αντικείμενο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων. Η ΔΕΗ έχει μια στρατηγική για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, υπάρχει το σύστημα των ΝΟΜΕ, είναι μια ανοιχτή συζήτηση το πώς θα επιτευχθεί αυτό».
Ο κ. Παναγιωτάκης συμπλήρωσε λίγο αργότερα τα επιχειρήματα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο σκέλος της αναποτελεσματικής μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος, που φέρνει η πώληση μονάδων: «Το μέγα πρόβλημα αυτή τη στιγμή της ΔΕΗ είναι ότι παράγει πολύ λιγότερο από αυτό που πουλάει, που σημαίνει ότι αναγκάζεται και αγοράζει για να πουλήσει. Για να φτάσει η ΔΕΗ στο 50%, εάν δεν εξαιρεθούν ορισμένα τμήματα της πελατείας, τα οποία ούτως ή άλλως παραμένουν στη ΔΕΗ, όπως είναι οι ευάλωτοι καταναλωτές, όπως είναι η υψηλή τάση κ.λπ., θα πρέπει οι ανταγωνιστές μας μέχρι το 2020 να πάρουν πάνω από 4,5 εκατ. ρολόγια (μετρητές). Αυτή τη στιγμή έχουν κάτω από 150.000. Δεν νομίζω ότι είναι στη στρατηγική ή στις δυνατότητες κανενός από τους ανταγωνιστές μας να επενδύσουν, να οργανωθούν, να ρισκάρουν και να δημιουργήσουν αυτούς τους μηχανισμούς και να πάρουν τα 4,5 εκατ. ρολόγια, δηλαδή καταναλωτές», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης δε, υπαινίχθηκε χωρίς να κάνει δημόσια αναφορά ότι η πρόταση των δανειστών για πώληση μονάδων είναι ουσιαστικά η ίδια με εκείνη της «μικρής ΔΕΗ» που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μικρή ΔΕΗ οδηγεί την παραγωγή της στο 30% από 50% που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές».
Πάντως, τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Παναγιωτάκης αναγνώρισαν ότι το μέλλον της ΔΕΗ θα είναι με μικρή θέση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, αλλά με ισχυρά οικονομικά στοιχεία και εξωστρεφή δραστηριότητα. Έτσι, ο πρόεδρος της εταιρίας μίλησε ξανά για την έξοδο της ΔΕΗ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και την ενασχόλησή της με άλλες δραστηριότητες όπως το φυσικό αέριο και την ηλεκτροκίνηση.

Project Μελίτη

Εξελίξεις και για την επένδυση στη Μελίτη της Φλώρινας, με την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας, προδιέγραψε ο κ. Παναγιωτάκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, οι συζητήσεις με τους Κινέζους είναι προχωρημένες και, όπως εκτιμά, σε έναν με δύο μήνες αναμένεται να ληφθεί απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: