DEH

DEH

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Οι τρεις όροι που κρίνουν το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ για την ΔΕΗ - Τριετές πλάνο ετοιμάζει η διοίκηση της επιχείρησης

Οι τρεις όροι που κρίνουν το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ για την ΔΕΗ - Τριετές πλάνο ετοιμάζει η διοίκηση της επιχείρησης
Ταυτόχρονα με την αναχρηματοδότηση μπαίνει μπροστά η σύνταξη του business plan με όλες τις παραδοχές    
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και Τραπεζών για την νέα δανειακή σύμβαση του κοινοπρακτικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Σήμερα 16/3 σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών θα αναζητηθούν νέα σημεία ισορροπίας που να μπορούν να οδηγήσουν στην υπογραφή σύμβασης με την πλευρά της ΔΕΗ να αναμένει υποχώρηση των Τραπεζών σε τρεις όρους που θέτουν πιεστικά και η επιχείρηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τους αποδεχθεί.
Η πρώτη απαίτηση αφορά στην δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού (escrow account), στον οποίο θα κατατίθενται οι εισπράξεις από τις συμβάσεις πελατών που θα εκχωρήσει η ΔΕΗ στις Τράπεζες, συνολικού ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το ύψος του κοινοπρακτικού δανείου.
Αυτό για τη ΔΕΗ σημαίνει στέρηση ισόποσης ρευστότητας.
Η δεύτερη απαίτηση συνδέεται με την επιστροφή 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή του ενός τετάρτου του δανείου, μέσα στο 2017 και η τρίτη με το ύψος του επιτοκίου.
Οι Τράπεζες αρχικά ζήτησαν επιτόκιο γύρω στο 6,25% με διάθεση να το μειώσουν κατά ένα μικρό ποσοστό με την πλευρά της ΔΕΗ να έχει δηλώσει ότι αποδέχεται επιτόκιο γύρω στο 5,5%.
Τριετές πλάνο επεξεργάζεται η δόικηση
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ Παναγιωτάκης επεξεργάζεται το τριετές πλάνο για την επιχείρηση, που καθίσταται περισσότερο από αναγκαίο, καθώς είναι αβέβαιες στην παρούσα φάση ακόμα και οι καλύψεις των αναγκών της τον Απρίλιο.
Το πλανο αυτό περιέχει εναλλακτικά σενάρια και παραδοχές ανάλογα με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με ένα κοινό παρανομαστή:
Οτι η ΔΕΗ θα είναι μικρότερη σε μέγεθος, πλην όμως πιο συνεκτική και δομημένη σαν επιχείρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια αυτά εμπεριέχουν και την πώληση μονάδων, κάτι που εχει μείνει ανοιχτό ακόμα και από τον ίδιο τον κ. Σταθάκη.
Αν και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ προετοιμάζεται για να προωθήσει στις διαπραγματεύεσεις το σχέδιο της πώλησης των θυγατρικών προμηθειών με τα χαρτοφυκλάκια πελατών, αυτό σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες απορρίπτεται από τους θεσμούς.
Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν οτι οι πιέσεις εκ των πραγμάτων θα φέρουν στο προσκήνιο το κλείσιμο διακόπτη για τους κακοπληρωτές σαν βασικό εργαλείο για τον εξορθολογισμό του Ομίλου, πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί διαφορετικά να αντιμετωπιστεί.Ομως όταν τα προβλήματα των λιγνιτικών μονάδων σε συνδυασμό με άλλα πιέζουν κορυφαίες ευρωπαικές εταιρίες όπως η Ε.ΟΝ. σε εξορθολογισμό λόγω μεγάλων ζημιών και αναδιάρθρωση, πόσο μάλλον η ίδια η ΔΕΗ που έχει πολλούς περισσότερους λόγους, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να απαντήσει στο βασικό ερώτημα του σχεδίου βιωσιμότητας και διάσωσής της, που αφορά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Ανησυχία για την επικείμενη αξιολόγηση από την Standard & Poor’s

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ο τρόπος με τον οποίο οι Τράπεζες προτείνουν να γίνει η ελάφρυνση του χρέους της οδηγεί τελικά σε επιβάρυνση, καθώς της στερεί   ρευστότητα και δυσκολεύει την οικονομική της θέση.
Η μεγάλη ανησυχία της ΔΕΗ είναι η αναμενόμενη για τις αρχές Απριλίου  αξιολόγηση από την Standard & Poor’s, η οποία στην προηγούμενη αξιολόγησή της στις 25/11/2016 επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ στο CCC- με το σκεπτικό ότι η ρευστότητα της ΔΕΗ είναι ασθενής και ότι η κεφαλαιακή της δομή παραμένει μη βιώσιμη.
«Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές γεγονός που αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης εάν θεωρήσουμε ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση της ρευστότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε στάση πληρωμών τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι οι πιέσεις στο μέτωπο της ρευστότητας κορυφώνονται εν όψει και της ωρίμανσης των ομολόγων 200 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2017.
Η έκδοση του κοινοπρακτικού θα κρίνει όχι μόνο την αξιολόγηση της ΔΕΗ, αλλά και το ίδιο το μέλλον της.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: