DEH

DEH

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Απάντηση της ΔΕΗ στα δημοσιεύματα για ρύπανση από τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων


Απάντηση σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση από σωματίδια που ενοχοποιούνται για σοβαρές ασθένειες δίνει από την πλευρά της η ΑΗΣ Λινοπεραμάτων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στοιχεία αποκαλύπτει επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβροχωρίου προς το Δήμο Μαλεβιζίου.  
Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται :
"Όπως πληροφορήθηκε ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων πραγματοποιεί μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης σωματιδίων ΡΜ10 στις περιοχές Αμμουδάρα, Γάζι και Καβροχώρι.
Πρόκειται για σωματίδια απειροελάχιστης ύλης με διάμετρο μικρότερη των 10 εκατομμυριοστών του μέτρου, τα οποία αποτελούνται από πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, μικροσκοπικά κομμάτια άν-
θρακα, ανόργανες και οργανικές ουσίες.
Αυτά τα σωματίδια ενοχοποιούνται για σειρά ασθενειών κυρίως του αναπνευστικού συστήματος, στην καρδιά, στον μυελό των οστών και στο νευρικό σύστημα."

Η Απάντηση 
Απο την πλευρά του ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων απαντώντας στο δημοσίευμα αναφέρει : Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων στο πλαίσιο της παρακολούθησης της ατιμοσφαιρικής ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του σταθμού διεξάγει συνεχείς μετρήσεις/καταγραφές σε τρεις σταθμούς μέτρησης ποιότητας ατμόσφαιρας οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στις θέσεις Αμμουδάρα Γάζι Καβροχώρι. 
Πιο αναλυτικά αναφέρεται:
Κύριοι,
Σε συνέχεια του άρθρου σας της 05.01.2015 με τίτλο "Σε επικίνδυνα επίπεδα η ρύπανση στο Μαλεβίζι" που «ναφερόταν σε επιστολή του Πολιτιστικού συλλόγου Καβροχωρίου, για δήθεν "αυξημένες τιμές ρύπανσης" στην περιοχή του Καβροχωρίου. θα θάλαμε να γνωρίσουμε στους αναγνώστες σας και στους κατοίκους της ev λόγω περιοχής τα εξής:
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του σταθμού, διεξάγει συνεχείς μετρήσεις/καταγραφές σε 3 σταθμούς μέτρησης ποιότητας ατμόσφαιρας, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στις θέσεις "ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ", ΓΑΖΙ και "ΚΑΒΡΟΧΩΡΙ.
Οι μετρήσεις αφορούν τόσο στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου (SOa), οξειδίων του αζώτου (ΝΟχ, N'Oa) και εισπνευσίμων σωματιδίων (ΡΜιο), όσο και βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων (διεύθυνση και ταχύτητα ανέμου, σχετική υγρασία και θερμοκρασία του αέρα).
Οι θεσμοθετημένες οριακές τιμές για τα σωματίδια ΡΜίο.ίμε διάμετρο μικρότερη από 10 μτη) που δημιούργησαν ανησυχία, κατά το δημοσίευμά σας, είναι:
- SO Mg/m* για τις διαθέσιμες μέσες ημερήσιες τιμές έτους με περιθώριο υπέρβασης 35 φορές ανά ημερολογιακό έτος
40 Mg/m1 για τη μέση ετήσιατιμή
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ ΕΠΟ (υπ. απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Λειτουργίας) του ΑΗΣ Αινοπεραμάτων η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει εγγράφως τις  αρμόδιες Υπηρεσίες για τυχόν υπερβάσεις των οριακών τιμών, μεταξύ άλλων και της συγκέντρωσης εισπνευσίμων σωματιδίων (πάνω από το Θεσμοθετημένο ημερήσιο όριο των 50 μβ/m*).
Εξάλλου, με τη λήξη κάθε εξαμήνου, αρχής γενομένης από την Ιανουαρίου και εντός διμήνου η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες Υπηρεσίες (ΥΠΕΚΑ, ΥΠΑΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ Δ/ΣΗ ΚΡΗΤΗΣ), για τυχόν υπερβάσεις των οριακών τιμών της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Οι εκθέσεις υπερβάσεων για τα δύο εξάμηνα του 2014 υποβλήθηκαν με τις υπ' αρΛΕθ/2438/29.032014 (για το α* εξάμηνο) και υπ' αρ. ΔΕθ/29.01.2015 (για το β’ εξάμηνο) αντίστοιχα, επιστολές της ΔΕΗ προς τις αρμόδιες αρχές.
Στην εξαμηνιαία έκθεση υπερβάσεων, παρατίθενται επίσης οι αντίστοιχες τιμές των μετεωρολογικών παραμέτρων (διεύθυνση και ταχύτητα ανέμου) και γίνεται συσχέτιση των υψηλών τιμών με τα επικρατούντα φυσικά φαινόμενα, δεδομένου ότι αυτά συμβάλλουν, σε μεγάλο βαθμό, στην εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων. Συγκεκριμένα, οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων παρατηρούνται σε περιόδους μεταφοράς σκόνης, με τους νότιους ανέμους από την Αφρική, φαινόμενο για την πρόβλεψη του οποίου ενημερώνεται η ΔΕΗ (όπως άλλωστε και κάθε ενδιαφερόμενος) από τους σχετικούς χάρτες του προγνωστικού μοντέλου SKIRON του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πράγματι για όλες τις ημερομηνίες τις οποίες καταγράφηκαν υψηλα επίπεδα σκόνης εντός του 2014 και στους τρεις σταθμούς μέτρησεις ποιότητας ατμόσφαιρας (Γάζι Αμμουδάρα Καβροχώρι) υπήρχε πρόβλεψη υψηλών επιπέδων σκόνης αό την Αφρική από το προαναφερθέν μοντέλο προβλεψης
Για να διαλευκανθούν οποιαδήποτε «σκοτεινά σημεία και να απαντηθούν εύλογα ερωτηματικά που ενδεχομένως έχει προκαλέσει το δημοσίευμά σας, ενημερώνουμε τους αναγνώστες σας για τα παρακάτω, κάνοντας χρήση των απολογιστικών στοιχείων των συνεχών μετρήσεων της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων για το 2014 και συγκεκριμένα στη θέση "ΚΑΒΡΟΧΩΡΙ"
Ουδεμϊα υπέρβαση καχαγρήφηκε εντός του 2014 στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου των αντίστοιχων θεσμοθετημένων ορίων, τόσο σε ωριαία όσο και σε ημερήσια βάση
κατά το 2014 (με 99,2% διαθέσιμες ημερήσιες τιμές) καταγράφηκαν 21 ημερήσιες τιμές εισπνευσίμων σωματιδίων (ΡΜιο) υψηλότερες του θεσμοθετημένου ορίου των SO PS/m*. δηλαδή σαφώς λιγότερες από τις 35 αποδεκτές που θέτει η νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε 6λεc τις ημερομηνίες εμφάνκτηο υψηλών
Η μέση ετήσια τιμή των μετρήσεων ΡΜιο για το 2014 ανήλθε στα 29 pg/m3, δηλαδή σαφώς μικρότερη από το θεσμοθετημένο όριο των 40 pg/mJ. Και πάλι αναφέρουμε ότι στη διαμόρφωση της τιμής αυτής συνέβαλε κατά κύριο λόγο iq ttKuvtimvo μ«αφρβά£.οκό^ς απά.ιην Αφρική.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται εύλογα όπ, ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία των μετρήσεων που διενεργούνται συνεχώς και με πλήρη αξιοπιστία από τη ΔΕΗ, δημοσιοποιούνται δε ανελλιπώς προς τους αρμοδίους, κατά τα προβλεπόμενα από την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: