DEH

DEH

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Παναγιώτης Λαφαζάνης από την Κοζάνη: «Η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μία ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία”

lafazanis
Η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μία ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία, τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την επίσκεψή του στον ΑΗΣ Καρδιάς, στην Κοζάνη.
Γι’ αυτό το λόγο, είπε, η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι ούτε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα ιδιωτικοποιηθεί, αλλά θα παραμείνει δημόσιος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει τη ΔΕΗ απαλλαγμένη από ιδιωτικά ληστρικά συμφέροντα.
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός είπε ότι είναι ακριβά -“είναι πανάκριβη η ενέργεια στη χώρα μας” ανέφερε χαρακτηριστικά- και στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα κατατεθεί η τροπολογία για την ακύρωση της αύξησης που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Παράλληλα, η κυβέρνηση, το προσεχές διάστημα, θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, σημείωσε.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη ΡΑΕ, ο υπουργός άφησε αιχμές για τη λειτουργία της και σημείωσε: “Είναι αναγκαίος ρυθμιστής της αγοράς, αλλά όχι μία υπερκυβέρνηση που θα καθορίζει την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να καθορίζει η ΡΑΕ τα τιμολόγια της ΔΕΗ”.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Δυτική Μακεδονία ήταν ο ΑΗΣ Καρδιάς, όπου συναντήθηκε με το διευθυντή του σταθμού Βασίλη Τσίγκα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τα κυριότερα προβλήματα έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού, καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2010, αλλά και με την τροφοδοσία σε λιγνίτη τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα.
Ο υπουργός είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ανάπτυξη, απασχόληση και έξοδο από την κρίση.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει θετικούς δρόμους για το λαό και θα επαναφέρει σταδιακά το εισόδημα των πολιτών στα προ μνημονίου επίπεδα. Η προσπάθεια αυτή είναι τιτάνια και θα τη φέρουμε εις πέρας, παρά τις όποιες πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς και δυσκολίες, υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.
Η ενέργεια είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη και η ΔΕΗ είναι “η ψυχή και η ατμομηχανή της ενέργειας”, γι’ αυτό και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ενιαία και δημόσια ΔΕΗ, συμπλήρωσε.
Ο υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ και συνομίλησε και με τους εργαζόμενους. Ο διευθυντής του ΑΗΣ του επισήμανε ότι είναι ο πρώτος υπουργός που επισκέφθηκε το σταθμό, μετά το 1991 και ο κ. Λαφαζάνης του είπε ότι από εδώ και πέρα θα έρχονται πολλοί υπουργοί.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου και Μίμης Δημητριάδης, ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα του κ. Λαφαζάνη περιλαμβάνει επισκέψεις στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και στο ορυχείο Νότιου Πεδίου και στις 6:30 το απόγευμα ο υπουργός θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων στην αίθουσα “Κοβεντάρειο” της Κοζάνης. Αύριο, θα παραστεί στην παρέλαση, στην Κοζάνη, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες από prlogos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: