DEH

DEH

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Λαφαζάνης: Δημόσια θα παραμείνει η ΔΕΗ

Λαφαζάνης: Δημόσια θα παραμείνει η ΔΕΗ 

Η ΔΕΗ θα παραμείνει Δημόσια και οι αυξήσεις που αποφάσισε πρόσφατα η ΡΑΕ στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (για την πράσινη ενέργεια) θα ανακληθούν, ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση, αν χρειαστεί, δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και πρόσθεσε
μεταξύ άλλων ότι:
- Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα εξακολουθήσει να υπάρχει με βάση τις κοινοτικές προδιαγραφές. Αλλά η ΡΑΕ δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, ασύδοτη, κράτος εν κράτει και να υποκαθιστά την κυβέρνηση σε βασικές πολιτικές επιλογές.
- Η ΡΑΕ διαβεβαίωσε το υπουργείο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις των τελών για τα κανάλια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να έχει προηγηθεί μια συνεννόηση, ή -στη χειρότερη περίπτωση- ενημέρωση της κυβέρνησης.
- Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ήδη ανοικτή, υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις και κανείς δεν εμποδίζει ιδιώτες επενδυτές να παρέμβουν στην ενεργειακή αγορά. Αν θεωρείται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, είμαστε διατεθειμένοι να τα συζητήσουμε, αλλά προασπίζοντας το εθνικό μας συμφέρον. Δεν πρόκειται στο όνομα της απελευθέρωσης, όπως την εννοούν κάποιοι ή την παραμορφώνουν, να υποβαθμίσουμε το ρόλο του δημοσίου στην ενέργεια, ή να εφαρμόσουμε ενεργειακές πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και την κερδοσκοπία.
- Η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου (οφείλεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου που προηγήθηκε) θα είναι σημαντική, θα γίνει μέσα στον Απρίλιο και θέλουμε να φτάσει αυτούσια στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις. Από κει και πέρα, η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να είναι άμεση και απότομη. Θα γίνει σταδιακά μέσα από ένα σχέδιο το οποίο διαμορφώνουμε και με βάση το οποίο αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: