DEH

DEH

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΛΑΓΗΕ κατά ΔΕΗ με νομικά μέσα

Με νομικές κινήσεις κατά της ΔΕΗ προειδοποιεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να βρει 375 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τους παραγωγούς ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), προκειμένου η καθυστέρηση με την οποία τους εξοφλεί, να περιοριστεί στους 2 μήνες από 4 μήνες σήμερα!
Οι «κόκκινοι» λογαριασμοί της ΔΕΗ, τα περίπου 1,7 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι η κύρια αιτία για τη συνεχώς αυξανόμενη καθυστέρηση με την οποία πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, αφού η ΔΕΗ έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών, λόγω της προφανούς στενότητας. Τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) και όλα τα άλλα τέλη κ.λπ., που αποτελούν τους βασικούς πόρους από τους οποίους τροφοδοτείται ο Ειδικός Λογαριασμός για την εξόφληση των ΑΠΕ, εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αποδίδονται στον Λειτουργό.
Αμεση παρέμβαση
Με πρόσφατη επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας ο ΛΑΓΗΕ ζητά άμεση παρέμβαση προκειμένου να βρεθεί λύση, τουλάχιστον προς την κατεύθυνση της εξόφλησης των περίπου 180 εκατ. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο και οι διάφοροι φορείς και οργανισμοί στη ΔΕΗ.
Μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ κάλυπτε το κενό στις πληρωμές από τα δάνεια της ΕΤΕπ και τα ομολογιακά που εξέδωσε. Στην έκδοση ομολογιακού δανείου θα ήθελε να καταφύγει και πάλι η εταιρεία, όμως η «στρόφιγγα» φαίνεται ότι έχει κλείσει την περίοδο αυτή, μετά την άνοδο των spread του ελληνικού δημοσίου, την αβεβαιότητα και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία εξετάζει τις χρηματοπιστωτικές δυνατότητες που έχει, αναζητώντας τρόπους να λύσει το πρόβλημα, που βέβαια δεν απειλεί μόνον τον ΛΑΓΗΕ αλλά και τους άλλους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού, από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής ως τη ΔΕΠΑ.
Πέρα από τη ΔΕΗ, μειωμένα ήταν τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ και από τις πωλήσεις των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, από το ΕΤΜΕΑΡ λόγω της πτώσης στην κατανάλωση ρεύματος κ.λπ.
Εκνευρισμός
Οργή και εκνευρισμός επικρατεί και στο στρατόπεδο των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ. Μετά το new deal και το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές βάσει των οποίων αποζημιώνονται, περίμεναν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Ο ΛΑΓΗΕ τότε είχε δεσμευτεί οτι η υπερημερία στις πληρωμές δεν θα ξεπερνούσε τους δύο μήνες. Ομως ήδη έχει ξεπεράσει τους τέσσερις μήνες, με τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να είναι οι μήνες με τις υψηλότερες πληρωμές, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά. Φορείς των παραγωγών πράσινης ενέργειας ήδη μιλούν για προσφυγές κατά του ΛΑΓΗΕ αν δεν σταματήσουν οι καθυστερήσεις.
Η τελευταία φορά που ο Λειτουργός πλήρωσε τους παραγωγούς ήταν στις 26 Νοεμβρίου και αφορούσε στην εξόφληση τιμολογίων του Ιουνίου 2014, καθώς και συμπληρωματικών τιμολογίων του Απριλίου και του Μαΐου.
Ασχημα νέα για το έλλειμμα
Τα νέα δεν είναι καλά ούτε από το έλλειμμα: Tο λογιστικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, παρότι έχει μειωθεί, παραμένει αρκετά υψηλό και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο περί μηδενικού ελλείμματος στο τέλος του 2014 ή τους πρώτους μήνες του 2015, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Τα μέτρα του new deal κατάφεραν να συμπιέσουν το έλλειμμα από επίπεδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, στα 206,80 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ. Για τις 31 Δεκεμβρίου, ο Λειτουργός εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 185,39 εκατ. ευρώ. Θετικό πρόσημο στον λογαριασμό ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει έναν χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς και ο Νοέμβριος του 2015 θα είναι ελλειμματικός κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη Οκτωβρίου, μήνα κατά τον οποίο δεν προστέθηκε ούτε ένα μεγαβάτ από ΑΠΕ, ήταν εγκατεστημένα στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά 2.079 MW φωτοβολταϊκά πάρκα συν 374 MW φωτοβολταϊκά στις στέγες, 1.595 MW αιολικής ισχύος, 220 MW μικρά υδροηλεκτρικά, καθώς και 229 ΜW μονάδες συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) και 47 MW βιομάζα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.
Επιστολή
Με πρόσφατη επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας ο ΛΑΓΗΕ ζητά άμεση παρέμβαση προκειμένου να βρεθεί λύση, τουλάχιστον προς την κατεύθυνση της εξόφλησης των περίπου 180 εκατ. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο και οι διάφοροι φορείς και οργανισμοί στη ΔΕΗ.
Spread
Μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ κάλυπτε το κενό στις πληρωμές από τα δάνεια της ΕΤΕπ και τα ομολογιακά που εξέδωσε. Στην έκδοση ομολογιακού δανείου θα ήθελε να καταφύγει και πάλι η εταιρεία, όμως η «στρόφιγγα» φαίνεται ότι έχει κλείσει την περίοδο αυτή, μετά την άνοδο των spread του ελληνικού δημοσίου, την αβεβαιότητα και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
 
Της Μανταλένας Πίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: