DEH

DEH

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Επιμένει η ΡΑΕ στο μοντέλο για τις δημοπρασίες

Νομική θωράκιση της πρότασης για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, ετοιμάζει η ΡΑΕ. Ανέθεσε σε τρεις καθηγητές να τεκμηριώσουν τη συμβατότητα του μηχανισμού δημοπρασιών με την κοινοτική νομοθεσία ανταγωνισμού. Ο ρόλος της τρόικας, οι ενστάσεις και οι επιπτώσεις.
Επιμένει η ΡΑΕ στο μοντέλο για τις δημοπρασίες ρεύματος-Το «οπλοστάσιο» κατά της τρόικας
 Τη νομική θωράκιση της πρότασής της για τη διοργάνωση δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, προετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, ποσότητες προερχόμενες από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, θα διατίθενται σε προμηθευτές οι οποίοι στη συνέχεια θα τις πωλούν στους πελάτες τους.
Έτσι επιδιώκεται να ανοίξει η αγορά προμήθειας και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, μικρών και μεγάλων.
Ωστόσο σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, ενστάσεις για το ελληνικό μοντέλο δημοπρασιών, φέρεται ότι έχει το αρμόδιο κλιμάκιο της τρόικας το οποίο ασχολείται με τα της ενεργειακής αγοράς. Οι ενστάσεις εστιάζονται σε επιμέρους προβλέψεις του προτεινόμενου μηχανισμού, για την τελική διαμόρφωση του οποίου προηγήθηκε ευρεία διαβούλευση σε δύο φάσεις. Υπαινίσσεται συγκεκριμένα η τρόικα ότι κάποιες από τις προβλέψεις υποκρύπτουν, ή θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις, ενώ παράλληλα εκφράζει φόβους ότι η θέση τους σε ισχύ θα υπονομεύσει την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».
Με τις θέσεις του το συγκεκριμένο κλιμάκιο της τρόικας, στην ουσία θέτει εν αμφιβόλω μηχανισμούς που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες κοινοτικές χώρες με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ με πρόσχημα την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» η οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσει, είναι σαν να επιδιώκει τη διαιώνιση του υφιστάμενου μονοπωλίου στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Τούτων δοθέντων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αποφάσισε να προετοιμάσει το θεωρητικό υπόβαθρο και τα επιχειρήματα της οικονομικής θεωρίας της τελικής πρότασης για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, εν όψει της υποβολής της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Competition). Θα επιδιώξει δηλαδή να επιβεβαιώσει και να τεκμηριώσει θεωρητικά τη συμβατότητα του συγκεκριμένου τεχνικού σχεδιασμού με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μη στοιχειοθέτησης κρατικής ενίσχυσης.
Για το σκοπό αυτό η ΡΑΕ ανάθεσε στους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών Ι. Κατσουλάκο, Γ. Σταμούλη και Κ. Κουρκουμπέτη να τεκμηριώσουν τη συμβατότητα του σχεδιασμού δημοπρασιών NOME με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου βάσει της απόφασης της ΡΑΕ θα γίνει σε 1,5 μήνα.
Έτσι προς το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να σταλεί το σχέδιο διενέργειας δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη λήψη της τελικής έγκρισης, οπότε στην καλύτερη περίπτωση η έναρξη των δημοπρασιών θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015.
 
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1280932/energeia-epimenei-h-rae-sto-montelo-gia-tis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: