DEH

DEH

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Απεργία ΓΕΝΟΠ: Τεχνικά διαχειρίσιμη, πολιτικά σε "κόκκινο συναγερμό"

Τεχνικά η κατάσταση με την απεργία της ΓΕΝΟΠ μοιάζει διαχειρίσιμη από τους αρμόδιους φορείς, τουλάχιστον προς το παρόν, χάρη και στα φωτοβολταικά που τις μεσημεριανές ώρες της χθεσινής αιχμής κάλυψαν μέρος του ελλείμματος που προέκυψε από τη διακοπή λειτουργίας 13 μονάδων της ΔΕΗ.

Πολιτικά όμως, η "Μικρή ΔΕΗ" αποτελεί πλέον το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνεται το πιο άγριο σκηνικό πόλωσης
των τελευταίων μηνών (αν όχι ετών) με αβέβαιη κατάληξη.

Αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάροντας στη στρατηγική της "πρίζας" επιχειρεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μετώπου που να του εξασφαλίζει το πρώτο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, με σημείο αναφοράς την Προεδρική εκλογή.

Αφετέρου το Μαξίμου όχι μόνο σηκώνει το γάντι, αλλά επιδιώκει και την πολιτική ένταση εκτιμώντας ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα δώσει ώθηση στο μεταρρυθμιστικό της προφίλ, και κυρίως ότι θα αποκόψει το ΣΥΡΙΖΑ από το μεσαίο χώρο, που "δίνει" και τις κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο, συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν εγκλωβισμένοι στη στρατηγική της έντασης με τη "Μικρή ΔΕΗ".

Και για μια μεγάλη μερίδα των πολιτών η ένταση είναι ακατανόητη, στο βαθμό που το βασικό αίτημα που έρχεται να υπηρετήσει η "Μικρή ΔΕΗ" είναι η ευρωπαϊκή υποχρέωση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Το δικαστήριο και τα απεργιακά σενάρια

Σε τεχνικό επίπεδο όπως αναφέραμε, η κατάσταση φαίνεται διαχειρίσιμη.

Από χθες το βράδυ ξεκίνησαν μικρής διάρκειας διακοπές ρεύματος, που αναμένεται να επαναληφθούν και σήμερα όσο θα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ. Το πιθανότερο είναι να κορυφωθούν από την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη όποτε και ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη "Μικρή ΔΕΗ".

Καθοριστική για την έκβαση της απεργίας θα είναι η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου που καλείται να κρίνει αν είναι παράνομη και καταχρηστική, μετά και την προσφυγή της ΔΕΗ. Εφόσον η απεργία κηρυχτεί παράνομη, η ΓΕΝΟΠ θα τη συνεχίσει αυτή τη φορά με την κάλυψη των αʼ σωματείων ή των Εργατικών Κέντρων.

Η εικόνα ωστόσο μπορεί να αλλάξει αν η ΓΕΝΟΠ αποφασίσει να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Χθες, διακόσιες και πλέον περιοχές πανελλαδικά υπέστησαν ολιγόωρες διακοπές, από μισή μέχρι μία ώρα, στο διάστημα από 7 το απόγευμα μέχρι 11 το βράδυ, παρʼ ότι έλειψαν μόνο 400 μεγαβάτ από το σύστημα.

Και αυτό που μένει να φανεί είναι αν σήμερα η έλλειψη ισχύος θα είναι μεγαλύτερη, οπότε και τα προβλήματα εντονότερα.
Σε κάθε περίπτωση κατά της διάρκειας του πρωινού και του μεσημεριού διακοπές δεν σημειώθηκαν, ενώ υπήρχε επάρκεια ισχύος με τη βοήθεια -εκτός των φωτοβολταϊκών- των αιολικών όσο και των εισαγωγών.
Το βράδυ όμως οι περικοπές κρίθηκαν απαραίτητες καθώς το διαθέσιμο φορτίο του διαχειριστή διαμορφώθηκε κοντά στα 7.000 μεγαβάτ, έναντι 7.550 μεγαβάτ που έφτασε η αιχμή της ζήτησης στις 9.30- 10 μ.μ.
Διακοπές είχαμε μεταξύ άλλων σε Αττική (Μαρούσι, Παιανία, Κηφισιά, Ηράκλειο, Βριλήσσια, Παλλήνη, Βούλα, Γλυφάδα, κ.ά.), στη Θεσσαλονίκη (Θέρμη, Περαία, Κορδελιό, Μηχανιώνα, κ.ά.), σε 15 Νομούς της Μακεδονίας (Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Καβάλα, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, κ.ά.), σε Βοιωτία, Εύβοια, Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία, καθώς επίσης στην Κρήτη.
Χωρίς ουσιώδεις αλλαγές το νομοσχέδιο
Όσο για τις αλλαγές που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, δεν εμπεριείχαν ουσιαστικές ανατροπές. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας για 5 χρόνια, μεταφορά των εργασιακών δικαιωμάτων στη νέα εταιρεία, και διατήρηση των συμβάσεων και των όρων εργασίας (μισθοί, κ.ά.) είναι όσα υπόσχεται η κυβέρνηση στους εργαζομένους που θα μεταφερθούν στη "Μικρή ΔΕΗ", προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των απεργών. Τα περισσότερα είχαν ήδη προαναγγελθεί ότι θα γίνουν.
Καινούργια προσθήκη είναι αυτή που αφορά το καθεστώς των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ή της απευθείας αγοράς ιδιωτικών εκτάσεων. Στο εξής, το κόστος για τις αποζημιώσεις των ιδιωτών για τις περιπτώσεις που σχετίζονται με μετεγκατάσταση ή μεταφορά ολόκληρων οικισμών σε νέες περιοχές (εφόσον πρόκειται για χωριά που θα εγκαταλειφθούν για να γίνουν μονάδες ή ορυχεία, όπως στην περιοχή Ποντοκόμη), θα επιβαρύνει το Δημόσιο, και όχι τη ΔΕΗ ή τον αγοραστή της "Μικρής ΔΕΗ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: