DEH

DEH

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Μαχαίρι ως 30% στα «ρετιρέ» του δημόσιου τομέα - Ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ

Μισθοί στο 2004!
 
Στα «ρετιρέ» του Δημοσίου μεταφέρει η κυβέρνηση μεγάλο μέρος του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς, όπως διαπιστώνει το οικονομικό επιτελείο, μεγάλες κατηγορίες όπως οι βουλευτές, οι δικαστικοί και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, παρά τις περικοπές που υπέστησαν την τελευταία διετία, εξακολουθούν να απολαμβάνουν αμοιβές τις οποίες δεν αντέχει ο προϋπολογισμός.
Μετά τις επισημάνσεις της τρόικας για τις εμφανείς μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα στους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά κυρίως ανάμεσα στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο και θα παρουσιάσει σήμερα στους τροϊκανούς το συνολικό σχέδιο περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Ακόμη θα εισηγηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς
που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.
Ο στόχος είναι οι μισθοί δικαστικών, διπλωματών, γιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και ενστόλων (αστυνομικών, στρατιωτικών, πυροσβεστών και λιμενικών) να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2004, όταν για τους υπαλλήλους των υπουργείων οι αμοιβές βρίσκονται ακόμη πιο χαμηλά. Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου έχουν γυρίσει ήδη 10 χρόνια πίσω, στα επίπεδα του 2002, και θα υποχωρήσουν περαιτέρω αφού ήδη έχει αποφασιστεί να καταργηθούν τα επιδόματα των 1.000 ευρώ τον χρόνο που αντικατέστησαν τον 13ο και τον 14ο μισθό.
Σοκ στις αμοιβές τους αναμένεται να υποστούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό. Οπως φαίνεται από τον αναλυτικό πίνακα του υπουργείου Οικονομικών, από τις 90 επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που ελέγχθηκαν, παρ' ότι το μέσο μισθολογικό κόστος υποχώρησε αισθητά σε σχέση με τις αμοιβές του 2009, σε 40 από αυτούς οι μέσες αμοιβές κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα από τα 1.900 ευρώ τον μήνα που έθεσε ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σε λίγες περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί την τελευταία διετία για περιορισμό των αμοιβών κατά 35% σε σχέση με το 2009.
Κατόπιν τούτων ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε την απομάκρυνση όλων των διοικητών των ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά για να κλείσει οριστικά το ζήτημα του μισθολογικού κόστους αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο σε όλες τις επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ. Εν όψει των μεγάλων περικοπών που σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν ακόμη και το 30% ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν θα θιγούν τα δώρα, δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός.
Από τα αναλυτικά μισθολογικά στοιχεία προκύπτει ότι τα πραγματικά «ρετιρέ» βρίσκονται στις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες οι οποίες μάλιστα προετοιμάζονται για ιδιωτικοποίηση. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:
1. ΔΕΠΑ 55 εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 6.628 ευρώ.
2. ΔΕΣΦΑ 234 εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 4.081 ευρώ.
3. ΟΛΠ 1.289 εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 3.323 ευρώ.
4. ΔΕΗ 20.810 εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 2.927 ευρώ.
5. ΟΛΘ 475 εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 2.593 ευρώ τον μήνα.
Για τα ειδικά μισθολόγια οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές με τα χαμηλότερα ποσοστά να επιβάλλονται στους ενστόλους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, και λιμενικοί) και τα υψηλότερα στους δικαστικούς.
Για τους ενστόλους το βασικό σενάριο προβλέπει περικοπές 6% για όλους ή 7,5% αν αυξηθεί το επίδομα επικινδυνότητας. Επίσης στο πακέτο περιλαμβάνεται και η κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών για τα Σώματα Ασφαλείας. Οι συνδικαλιστές του κλάδου τις υπολογίζουν στο 12%.
Κατά πολύ μεγαλύτερο θα είναι το ψαλίδισμα στις αποδοχές των δικαστικών οι οποίοι με αποφάσεις τους αναπροσάρμοσαν το 2008 και μάλιστα αναδρομικά τις αποδοχές τους στο ύψος των αμοιβών που είχαν οριστεί για τους προέδρους των ανεξάρτητων αρχών. Η μεσοσταθμική μείωση θα ανέρχεται στο 23% ενώ για τους υψηλόβαθμους δικαστικούς θα ξεπερνά και το 30%.
Είναι προφανές ότι το σχέδιο οδηγεί σε περικοπές πολλών ταχυτήτων με τις χαμηλότερες στους ενστόλους και τους γιατρούς του ΕΣΥ και τις υψηλότερες στους δικαστικούς όπου οι μέσες αμοιβές ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ ετησίως.
Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Ιουλίου 2012 και θα αφαιρέσουν συνολικά μεικτά εισοδήματα ύψους 600 εκατ. ευρώ και καθαρά 410 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: