DEH

DEH

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Στις 21 Μαρτίου 2012, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αθανάσιου Παπαγεωργίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης που αφορά στον Διαγωνισμό ΔΜΚΘ - 11 09 5052 «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας – Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V μικτής ισχύος 550 έως και 660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση». Στη συνεδρίαση παρέστη ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Επίσης, παρέστησαν ο κ. Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η. Α.Ε., ο κ. Ιωάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της Δ.Ε.Η. Α.Ε., ο κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Η. Α.Ε., και ο κ. Φώτιος Καραγιαννάκης, Διευθυντής Μελετών και Κατασκευών Θερμοηλεκτρικών Έργων της Δ.Ε.Η. Α.Ε..
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Η Δ.Ε.Η. πρέπει να κρατήσει το 51%”
Κύριε Αθανασιάδη, συμμετείχατε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, για το ζωτικής σημασίας ζήτημα του διαγωνισμού Πτολεμαΐδα V.
Ναι, πράγματι, και δεν σας κρύβω ότι αυτή την ημέρα την περίμενα από το 2003 όταν στο πρώτο, πενταετές, είχε ενταχθεί η πέμπτη μονάδα της Πτολεμαΐδας. Πέρασαν από τότε 9 χρόνια περίπου. Θεωρώ ότι το έργο αυτό αποτελεί για πάρα
πολλούς λόγους μοχλό ανάπτυξης. Η Δ.Ε.Η. αποτελεί εθνικό μοχλό ανάπτυξης. Έτσι την έβλεπα πάντα και έτσι θα συνεχίσω να την βλέπω.

Έχετε ασχοληθεί πάρα πολύ και επανειλημμένα με το ζήτημα και ζητάμε τη θέση σας για άλλη μία φορά.
Η Δ.Ε.Η. συνεισέφερε όσο καμία άλλη επιχείρηση στην τόνωση της απασχόλησης σε όλη την περιφέρεια και το έργο που έχει επιτελέσει η Δ.Ε.Η., από ιδρύσεώς της έως σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, φέρνοντας σε πέρας το σπουδαίο έργο του εξηλεκτρισμού της. Το ηλεκτρικό ρεύμα έφθασε με επάρκεια σε κάθε άκρη της ελληνικής γης, από τα μικρά ακριτικά νησιά έως τους πιο απόμακρους οικισμούς της ορεινής Ελλάδας.
Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, έχει υλοποιήσει ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, πολλές φορές και με επενδύσεις στις απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδος, οι οποίες δεν ήταν οικονομικά αποδοτικές, προκειμένου το ηλεκτρικό ρεύμα να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Δεν ξέρω ποιος ιδιώτης θα μπορούσε να το κάνει, το να δίνει και να μεταφέρει και στο τελευταίο μαντρί ρεύμα. Αυτό το έκανε η Δ.Ε.Η. επενδύοντας τα λεφτά του ελληνικού λαού σε έργα και στη βελτίωση όλων των υποδομών που έχει δημιουργήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζεται ότι η αντίστοιχη υπηρεσία στην Ευρώπη λειτουργεί διαφορετικά και, επομένως, θα έπρεπε να προσαρμοστεί και η δική μας υπηρεσία.
Η Δ.Ε.Η. δεν μπορεί να συγκριθεί απευθείας με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, δεν είναι όπως είναι η Ευρώπη. Η σύγκριση δεν γίνεται με τις ίδιες παραδοχές. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με περιορισμένες διασυνδέσεις, με συγκέντρωση του πληθυσμού σε δύο μεγάλες πόλεις, πολύ αραιοκατοικημένες επαρχίες και, βέβαια, πολυάριθμα νησιά, απομονωμένα από το διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας.
Ειδικά για τα νησιά, η Δ.Ε.Η. προσπαθεί να εξασφαλίσει την επαρκή κάλυψη των αναγκών τους, με υψηλά φορτία για λίγους μόνο μήνες, το καλοκαίρι, μέσω της λειτουργίας αυτόνομων σταθμών, που έχουν μεγάλο κόστος λειτουργίας λόγω της κατανάλωσης ντίζελ και μαζούτ και εδώ, από αυτή τη θέση, που δεν ξέρω πόσο ακόμη θα είμαι, θέλω να κάνω μια πρόταση στη Δ.Ε.Η.. Να χρησιμοποιήσουν το βιοντίζελ και να σταματήσουν την εισαγωγή μαζούτ ή πετρελαίου. Παρά την οικονομική κρίση που σήμερα περνάει η χώρα, συνεχίζει να πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες, βέβαια, εξασφαλίζουν έμμεση απασχόληση μέσω της συνεργασίας της με πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην επαρχία. Μία από αυτές τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις συζητήθηκε στην Επιτροπή.

Εκφράζεστε με πολύ θετική άποψη για τη ΔΕΗ Α.Ε..
Πρόσφατα, είδαμε τα γεγονότα με τους παρόχους και το τι έχει συμβεί με αυτούς τους παρόχους όπου έφτασαν να πάρουν και το 11% από την πίτα αυτή που μοιράζεται, και έτσι διαπιστώσαμε ότι η Δ.Ε.Η. αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο, διασφαλίζοντας την επάρκεια τροφοδοσίας αλλά και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται. Αυτό σημαίνει κοινωνική πολιτική.
Είστε υπέρμαχος του λιγνίτη, παρά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί.
Έχουμε, κατ΄ επανάληψη, τονίσει την αναγκαιότητα αξιοποίησης του λιγνίτη με σεβασμό στο περιβάλλον, όσο και αν αυτό για κάποιους ακούγεται περίεργο. Υπάρχουν οι τρόποι να προστατέψουμε το περιβάλλον, να υπάρξει ανάπτυξη και, βέβαια, να διατηρηθεί ο κοινωνικός ρόλος της επιχείρησης. Εμείς, έχοντας αυτόν τον φθηνό λιγνίτη, πρέπει να τον αξιοποιήσουμε, πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα και έχει ανάγκη από φθηνό καύσιμο για φθηνή ενέργεια και χαμηλά τιμολόγια.
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας επέτρεψε ως τώρα 60 χρόνια τέτοιες δράσεις, δράσεις εκμετάλλευσης του λιγνίτη οι οποίες δημιούργησαν μεν περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ρεύμα είναι ένα αγαθό το οποίο το έχει ανάγκη η χώρα, το έχουν ανάγκη οι πολίτες. Επίσης, η Δ.Ε.Η. Α.Ε. είναι μια δημόσια επιχείρηση. Γι' αυτήν τη δημόσια επιχείρηση αγωνίστηκα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Η Δ.Ε.Η. πρέπει να κρατήσει το 51% και να μην δώσει ούτε μία μετοχή διότι είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, μια επιχείρηση σύγχρονη, μια επιχείρηση η οποία μπορεί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία αποδυνάμωση της Δ.Ε.Η. και στροφή στις Α.Π.Ε.. Τι σημαίνει αυτό για την περιοχή μας;
Μια εξέλιξη αποδυνάμωσης της Δ.Ε.Η. θέτει σε κίνδυνο παρά πολλά πράγματα στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στην περιοχή της Φλώρινας, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. Θέτει σε κίνδυνο την κατασκευή των νέων μονάδων που προγραμματίζει η Δ.Ε.Η., θέτει σε κίνδυνο τον ρόλο των λιγνιτών, που βάλλονται πανταχόθεν. Ήδη αυτή τη στιγμή έχουν κατασκευαστεί μονάδες φυσικού αερίου που φτάνουν τα 2.300 περίπου Μεγαβάτ και περιμένουν να μπουν στο σύστημα. Δεν μπορούν, όμως, να μπουν διότι είναι ακριβές.
Επίσης, κινδυνεύει η μετεγκατάσταση των οικισμών. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι οι κάτοικοι στην περιοχή δεν μπορούν να ζήσουν με αυτή τη ρύπανση. Κινδυνεύει η υγεία και το περιβάλλον. Διεκδικούμε, επίσης, τα 150.000 στρέμματα, τα οποία, βέβαια, αυτή τη στιγμή είναι στην κατοχή της Δ.Ε.Η.. Αυτά τα διεκδικούμε για να τα εκμεταλλευτούν οι αγρότες της περιοχής, κυρίως οι νέοι αγρότες ή να δοθούν με χρησιδάνεια στους δήμους ή σε ακτήμονες ή σε συνεταιρισμούς.
Θέλουμε την ομαλή μετάβαση της οικονομίας της περιοχής σε εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μέσα από τη Δ.Ε.Η., αφού μόνο η Δ.Ε.Η. μπορεί να ρυμουλκήσει τέτοιου είδους επενδύσεις (και όχι μόνο με τις δορυφορικές ή με όλα αυτά που δίνει η Δ.Ε.Η. στην περιοχή).
Εκφράζουμε σαν ενεργειακή περιοχή μια ανησυχία και διατυπώνουμε τη διαφωνία μας σε μια εξέλιξη που θα αποδυναμώνει και θα απαξιώνει συνεχώς τη Δ.Ε.Η.. Θα έλεγα ακόμη ότι μειώνεται η απασχόληση και τίθενται σε κίνδυνο τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο, πριν τη διατύπωση της τελικής πρότασης, από όποια Κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές όταν αυτές γίνουν, να αφουγκραστεί τους φόβους και τις ανησυχίες μας, αλλά κυρίως να συζητήσει τις προτάσεις μας, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα τη βοηθήσουν να σχεδιάσει και να αποφασίσει για τις προοπτικές και τις λύσεις τόσο των εθνικών όσο και των τοπικών συμφερόντων. Η Δ.Ε.Η. προσφέρει στο εθνικό σύνολο.

Πιστεύετε ότι μπορεί η ΔΕΗ να εκσυγχρονιστεί μέσα στο πλαίσιο που ονομάζεται “πράσινη ανάπτυξη”;
Η Δ.Ε.Η. πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να παραμείνει ισχυρή υπό δημόσιο έλεγχο, διατηρώντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Αυτόν τον χαρακτήρα που διαχρονικά έχει και τον έδειξε και φέτος στη βαρυχειμωνιά, στη Φλώρινα, στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, με τα μηχανήματα της Δ.Ε.Η. να ανοίγουν τους δρόμους. Αυτό είναι μια κοινωνική παροχή. Κανένας ιδιώτης δεν θα το έκανε και κανένας ιδιώτης από αυτούς που διατηρούν εκατοντάδες μηχανήματα δεν έστειλε ένα μηχάνημα να καθαρίσει ένα δρόμο σε ένα χωριό της περιοχής. Η Δ.Ε.Η. το έκανε και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Θα συμφωνήσω πως στόχος μας είναι η πράσινη ανάπτυξη και η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα. Επ’ αυτού, θέλω να πω πως πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού σ’ ένα από τα εξαντλημένα πεδία της Πτολεμαΐδας είναι ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου. Κάποια περίοδο, το 2052-2055, θα έχουν τελειώσει οι λιγνίτες και η περιοχή θα πρέπει να παραμείνει ενεργειακή περιοχή.

Το έργο αυτό, κύριε Αθανασιάδη, σημαίνει κλείσιμο κάποιων μονάδων.
Συζητάμε για την έγκριση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της Δ.Ε.Η. σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα. Ένα έργο «μαμούθ» με προϋπολογισμό 1,4 δις ευρώ, 1500 περίπου θέσεις εργασίας επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό και, βέβαια, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και για την αγορά της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα και ιδιαίτερα για το Νομό Κοζάνης. Τώρα, τι σημαίνει για τη Δ.Ε.Η. η μονάδα των 600 Μεγαβάτ; Ναί, σημαίνει κλείσιμο των παλαιών ρυπογόνων μονάδων. Δεν έχουμε αντίρρηση στο κλείσιμο. Να κλείσει η 1 και 2 της Καρδιάς. Έτσι και αλλιώς το 2018 πρέπει να κλείσει. Βεβαίως και θα πρέπει να κλείσει το Αμύνταιο, εάν δεν γίνει η αποθείωση και δεν εκσυγχρονιστούν οι μονάδες. Να κλείσει και η μονάδα 2 της Πτολεμαΐδας διότι είναι πλέον σε οριακά επίπεδα και η απόδοσή της είναι πάρα πολύ μικρή. Ο κ. Κοπανάκης, ο οποίος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος και έχει ζήσει και έχει αναπνεύσει μ’ αυτές τις μονάδες πολλά χρόνια, μπορεί να μας πει πότε πρέπει να κλείσει.

Είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου, κύριε Αθανασιάδη;
Ρώτησα τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η., τον κ. Ζερβό, για τις περαιτέρω κινήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια νεότερα στοιχεία, όπως ότι έχουν εξασφαλιστεί κατά κάποιο τρόπο τα 700 εκατ. και περιμένουμε τα υπόλοιπα. Πρότεινα στον κ. Πρόεδρο, αφού το έργο θα πάει 72 μήνες πίσω, να εξασφαλίσει ένα μικρό ποσοστό από τα υδροηλεκτρικά ώστε να χρηματοδοτηθεί αυτό το τόσο σημαντικό και για τη ΔΕΗ αλλά και για όλους μας έργο.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να συνοψίσετε την άποψή σας.
Η μονάδα αυτή, μαζί με τη Μελίτη 1, τον Άγιο Δημήτριο 5, θα διατηρήσουν το Νομό Κοζάνης ως ενεργειακό Νομό, αφού οι υπόλοιπες μονάδες έχουν υποστεί ήδη τη φυσική γήρανση. Εμείς περιμένουμε τη μονάδα 6 του Αγίου Δημητρίου, περιμένουμε τη μονάδα 2 στη Μελίτη, όπου υπάρχουν και τα σχετικά έργα υποδομής και το έργο θα στοιχίσει πολύ λιγότερο και περιμένουμε, βέβαια, τη μονάδα 3 του Αμύνταιου, εάν αυτό κριθεί και εάν το αποφασίσει η Διοίκηση της Δ.Ε.Η., η οποία, βεβαίως, ξέρει πολύ καλά τα θέματα, τα σχεδιάζει και τα υλοποιεί.

Απο: www.ditiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: