Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ΛΑΡΚΟ – ΔΕΗ, καθώς σήμερα υπήρξε συνάντηση σε επίπεδο διοικήσεων και η συνέχεια νθα δοθεί αύριο το πρωί στις 12μμ σε νέα συνάντηση στα γραφεία της ΔΕΗ. Σύμφωνα με όσα αφήνονται να διαρρεύσουν, οι συζητήσεις διεξάγονται σε κλίμα καλής θέλησης μεταξύ των Διοικήσεων με στόχο την υπογραφή νέας σύμβασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Να θυμίσουμε πως απαράβατος όρος που έχει θέσει η ΔΕΗ για να προχωρήσει σε νέα σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ και να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση της επιχείρησης, είναι να δώσει εγγυήσεις ότι μπορεί να πληρώνει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες καταναλώσεις της, όπως έχει γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ το energypress.
Σε αντίθετη περίπτωση, η ηλεκτροδότηση θα διακοπεί ή θα περιοριστεί η παροχή ενέργειας σε επίπεδα που μπορεί η ΛΑΡΚΟ να αποπληρώνει, όπως έχουν αναφέρει σχετικά πηγές της επιχειρήσης.
Ως γνωστόν, μετά τη λήξη στις 31 Δεκεμβρίου του «τελεσιγράφου» που είχε δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε μια νέα παράταση έως τις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ακανθώδες θέμα, για τοι οποίο βεβαίως ενδιαφέρεται σφόδρα η κυβέρνηση.
Μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα είχε προταθεί από την πλευρά του υπουργείου ενέργειας οδικός χάρτης για την εξεύρεση λύσης, ο οποίος περιλάμβανε την υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος αλλά και τη μείωση της παραγωγής της Λάρκο προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές. Περιλάμβανε ταυτόχρονα την επανεξέταση και μείωση του μισθολογικού κόστους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ακόμα και παραγόντων του ΥΠΕΝ, ακόμα και με αυτή την τακτική δεν διασφαλίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ θα μπορεί να πληρώνει το 100% των τρεχουσών καταναλώσεων ρεύματος.
Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ δεν έχει απεμπολήσει την απαίτησή της να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο για την αποπληρωμή και των νέων χρεών που έχουν δημιουργηθεί μετά την τελευταία σύμβαση προμήθειας που υπεγράφη πέρυσι το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το χρέος της Λάρκο προς τη ΔΕΗ κυμαίνεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ. Η βιομηχανία νικελίου που απασχολεί περί τους 1200 εργαζόμενους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας καθώς δεν έχει καταφέρει να μειώσει τα κόστη παραγωγής της, με αποτέλεσμα η παραγωγή νικελίου να είναι ζημιογόνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου