DEH

DEH

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Tουλάχιστον μια προσφορά περιμένει η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές - Οι εναλλακτικές λύσεις και το "ροκάνισμα" μέχρι τις εκλογές

Tουλάχιστον μια προσφορά περιμένει η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές - Οι εναλλακτικές λύσεις και το
Η επόμενη κυβέρνηση θα πάρει πάνω της το σχέδιο αναδιάρθρωσης αν δεν ευοδωθεί ο διαγωνισμός
Μια τουλάχιστον προσσφορά μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου αναμένει η δοίκηση της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει την αξιοπιστία ως προς το αντίτιμο για ολοκλήρωση της πώλησης.
Και φυσικά καθώς ο χρόνος των εκλογών θα είναι εγγύτερα
αυτό θα έχει μεγάλη σημασία.
Η δίοικηση της ΔΕΗ θα κάνει τις εκτιμήσεις της και θα καταλήξει αφού πάρει τις εισηγήσεις από τους συμβούλους της.
Οι εναλλακτικές που φέρονται να υπάρχουν στους σχεδιασμούς έχουν να κάνουν με νέο διαγωγνισμό, που θα συνδυαστεί με πρόσληψη μάνατζερ και υιοθέτηση business plan που θα βοηθήσει παράλληλα και την έξοδο στις αγορές.
Επίσης μπορεί να επανέλθει στο τραπέζι και ένα παλαιό σχέδιο που αφορά την πώληση της παραγωγής με την ΔΕΗ να κρατά την λειτουργία των μονάδων, που βρίσκει σύμφωνους αρκετούς από τους σημερινούς ενδιαφερομένους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μετά την 6η Φεβρουαρίου πολιτικά θα είναι περιορισμένος για νέες ριζοσπαστικές κινήσεις αναδιάρθρωσης και αν ο διαγωνισμός δεν ευοδωθεί, οι εκτιμήσεις είναι ότι η κυβέρνηση θα ροκανίσει τον χρόνο μέχρι τις εκλογές, διατηρώντας με τις ισορροπίες ικανοποιημένο το δικό της ακροατήριο.
Έτσι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα πάρει την σκυτάλη με βασικά αγκάθια την αύξηση των τιμολογίων, το target model και τα αιτήματα των θεσμών για πώληση των υδροηλεκτρικών.
Παναγιωτάκης: Υποτιμούν τις μονάδες για να τις ξεπουλήσουμε

Ο κ. Παναγιωτάκης υποστηρίζει την εξασφάλιση των ΑΔΙ αλλά και όλων των λοιπών κινήσεων στις οποίες προβάινει η ΔΕΗ σαν asset που θα επιτρέψει στην επίτευξη κεδροφορίας κια θα περοσδώσει αξία στους λογνίτες μέχρι το 2025.
Εφόσον αυτά επαληθευτούν η ΔΕΗ
θα κρατήσει τις λιγνιτικές αλλά θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για την αναδιάρθωσή της και τον μετασχηματισμό της σε εταιρίες καθαρής ενέργειας, που είναι και η στρατηγική όλων των μεγάλων εταιριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Αναλυτικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε:
Κανένα ξεπούλημα στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν πρόκειται να συμβεί, όπως διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημειώνει ότι η απαξίωση των μονάδων από ορισμένες πλευρές δεν εδράζεται σε καμία απολύτως βάση και προφανώς αποσκοπεί σε δημιουργία διαπραγματευτικού κλίματος ενώ υπογραμμίζει ότι οι διαδικασίες από πλευράς ΔΕΗ για την πώληση ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και με επαγγελματικό τρόπο.
Αναλυτικά, στην τοποθέτησή του για το θέμα της αποεπένδυσης ύστερα από σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτάκης επισημαίνει τα εξής: «Όπως έχω δηλώσει κατ΄ επανάληψη η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, είναι μία διαδικασία πολύπλοκη που απαιτεί επίλυση πολλών προβλημάτων και διευθέτηση σημαντικών εκκρεμοτήτων που επηρεάζουν την έκβαση του εγχειρήματος ουσιαστικά.
Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στα γνωστά θέματα των ΑΔΙ και του κόστους προμήθειας λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης, για τα οποία απαιτούνται ακόμη περαιτέρω ενέργειες.
Για το λόγο αυτό όπως γνωρίζετε είχα θέσει εξ αρχής δημόσια αλλά και επίσημα στους αρμόδιους Κοινοτικούς Θεσμούς ζήτημα επανακαθορισμού του χρονοδιαγράμματος ώστε οι προσφορές να κατατεθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου, παρά το γεγονός -το υπογραμμίζω ιδιαίτερα αυτό- ότι από πλευράς ΔΕΗ όλη η τυπική διαδικασία που της αναλογούσε έχει γίνει χωρίς ούτε μια ημέρα καθυστέρηση και με άψογο επαγγελματικά τρόπο.
Πρόσφατα, με τις αποχωρήσεις του προσωπικού με συνταξιοδότηση και μεταθέσεις στη ΔΕΗ και στο ΔΕΔΔΗΕ, δημιουργήθηκαν νέα οικονομικά δεδομένα στις δύο υπό παραχώρηση θυγατρικές, Μεγαλόπολη και Μελίτη.
Με την παράταση που δόθηκε μετά από κοινή απόφαση με το Υπουργείο, πρώτον οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν το χρόνο να αξιολογήσουν με ασφάλεια τα νέα αυτά δεδομένα, και δεύτερον ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα δύο εκκρεμούντα θέματα, ΑΔΙ και τροφοδοσία Μελίτης.
Με την ευκαιρία αυτή τονίζω ότι οι προς παραχώρηση μονάδες είναι κερδοφόρες και έχουν μεγάλη αξία για την στήριξή του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και την ασφάλεια εφοδιασμού.
Κατά συνέπεια η απαξίωσή τους από ορισμένες πλευρές δεν εδράζεται σε καμία απολύτως βάση και προφανώς αποσκοπεί σε δημιουργία διαπραγματευτικού κλίματος.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω δηλώσει εξ αρχής η ΔΕΗ πωλεί τις μονάδες συμμορφούμενη με τις αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων, αλλά δεν πρόκειται να τις ξεπουλήσει!»


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: