DEH

DEH

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Κοπανάκης: Έτσι φιλοδοξεί να "πρασινίσει" τις ελληνικές μεταφορές η ΔΕΗ


Χάρης Αποσπόρης

Για τις πρωτοβουλίες της επιχείρησης στην εναλλακτική μετακίνηση μίλησε ο Γιάννης Κοπανάκης, γενικός διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης της ΔΕΗ, στο χθεσινό συνέδριο Ecomobility.

Ο ίδιος επισήμανε αρχικά τον ταχύτατο μετασχηματισμό των ενεργειακών αγορών διεθνώς και στην Ευρώπη, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα μας. Ανέφερε παράλληλα ότι απαιτείται έντονη διείσδυση ΑΠΕ, επενδύσεις στην αποθήκευση, στροφή σε έξυπνες ενεργειακές υπηρεσίες και διείσδυση της ηλεκτροπαραγωγής σε άλλους τομείς με εκκίνηση στις μεταφορές.

Με αφορμή τα παραπάνω, η ΔΕΗ αναγνωρίζει τέσσερις βασικές περιοχές για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης: Τα κίνητρα, την τεχνολογία-κόστος ενέργειας, την περιβαλλοντική ευαισθησία και το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ένας πρώτος τομέας ενδιαφέροντος είναι ότι η ΔΕΗ επιδιώκει να εισέλθει στον κλάδο των αστικών συγκοινωνιών μέσω παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε συνεργασία με εταιρείες του κλάδου. Στόχος είναι η παροχή ολοκληρωμένου προϊόντος αστικής μετακίνησης με καθαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και παροχή ενέργειας από ΑΠΕ με αξιοποίηση ενεργειακού συμψηφισμού ή πράσινων πιστοποιητικών.

Στην περίπτωση των ΙΧ, η ΔΕΗ αναμένει την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση και σχεδιάζει να αναπτύξει δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια με συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών επαναφόρτισης μέσω δημιουργίας φορτιστών σε δημόσιους χώρους, καθώς και την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και σε εμπορικούς πελάτες που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες φόρτισης σε τελικούς τους πελάτες.

Στις θαλάσσιες μεταφορές, η επιχείρηση αξιολογεί τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (ηλεκτρισμός, LNG) και εξετάζει πιθανές συνεργασίες με μεγάλους παίκτες των θαλάσσιων μεταφορών για τη ναυσιπλοΐα με λογική την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο. Στην περίπτωση των ΜΔΝ εξετάζονται συνέργειες για το πως θα αναβαθμιστούν οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί και θα συνδυαστούν ΑΠΕ, αποθήκευση και τροφοδοσία στα πλοία.
Ως εκ τούτου, οι προτάσεις της ΔΕΗ προς την Πολιτεία είναι η ανάπτυξη ανταγωνιστικού μοντέλου προμήθειας εναλλακτικών καυσίμων σε όλες τις μεταφορές, η δραστηριοποίηση σε υποδομές αποθήκευσης και διακίνησης αερίου και ως εμπορική δραστηριότητα, η οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, η δημιουργία υποδομών αερίου και ηλεκτρισμού σε λιμένες, καθώς και η θέσπιση ισχυρότερων κινήτρων για ανάπτυξη της αγοράς υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης όπως η επιδοτούμενη διέλευση διοδίων, οι φοροελαφρύνσεις και η αντιμετώπιση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: