DEH

DEH

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

ΑΠΕ, εισαγωγές και το … ληγμένο Αμύνταιο κρατούν το σύστημα – Πάνω από τις 9000MW η αιχμή

Με όλο το διαθέσιμο παραγωγικό δυναμικό τόσο των λιγνιτικών όσο και των μονάδων του φυσικού αερίου λειτουργεί το τελευταίο διήμερο το σύστημα ηλεκτρισμού, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Παρά ταύτα, για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζεται για κάποιες ώρες αιχμής η συνδρομή ενέσεων από υδροηλεκτρική παραγωγή, εισαγωγές  αλλά και από ΑΠΕ, εξέλιξη που αποτυπώνει ακόμη μια φορά τις οριακές συνθήκες που ισχύουν για το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού.
Μάλιστα, στην εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης λόγω του κρύου, πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ήδη από φέτος το χειμώνα το ένα από τα εργοστάσια που σηκώνουν το βάρος της κάλυψης της ζήτησης, δηλαδή η μονάδα του Αμύνταιου, επί της ουσίας λειτουργεί παράνομα με βάση τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ, καθώς έχουν εξαντληθεί οι εγκεκριμένες ώρες λειτουργίας της.
Επί της ουσίας δηλαδή, το τελευταίο διήμερο κατά το οποίο η χώρα μπήκε στην κατάψυξη, αναδεικνύει ως επίκαιρη τη μελέτη επάρκειας του συστήματος που είχε εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ και η οποία είχε αναφέρει ότι στις κρίσιμες ώρες δεν υπάρχει επάρκεια χωρίς τις μονάδες Αμύνταιο και Καρδιά.
Για παράδειγμα σήμερα στη 1 το μεσημέρι, όταν θα έχουμε κορύφωση της αιχμής. στα 9024MW, με βάση τον προγραμματισμό του ενεργειακού χρηματιστηρίου για την προημερήσια αγορά, θα λειτουργήσουν σχεδόν όλες οι θερμικές μονάδες: οι 4 από τις 5 μονάδες του Αγίου Δημητρίου, η μία μονάδα της Καρδιάς, οι 2 μονάδες της Μεγαλόπολης, τα 2 Αμύνταια, η Μελίτη και όλες οι ιδιωτικές μονάδες αερίου (Ήρων, ΕΝΘΕΣ, Θίσβη, Protergia και Κόρινθος Power)  σε πλήρη ισχύ. Παρά ταύτα, το πλήρες δυναμικό των θερμικών μονάδων δεν είναι επαρκές και απαιτούνται για να υπάρξει κάλυψη της ζήτησης αλλά και επαρκής εφεδρεία παραγωγή 1914MW από ΑΠΕ, καθαρές εισαγωγές 44MW αλλά και υδροηλεκτρική παραγωγή 140MW. Η ΟΤΣ στην αιχμή της σημερινής ζήτησης θα φτάσει στα 82,52 ευρώ η μεγαβατώρα
Τις βράδυνες ώρες που η ζήτηση παραμένει κοντά στις 9000MW καθώς μειώνεται η παραγωγή των ΑΠΕ, η τιμή αυξάνεται ακόμη περισσότερο και ξεπερνά τα 92 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ για να καλύφθεί η ζήτηση απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη υδροηλεκτρική παραγωγή, η οποία φτάνει έως και τα 1034,23MW.
Ως προς τα δεδομένα της σημερινής ζήτησης, τέλος να αναφερθούν τα εξής:
  • Η συνολική ζήτηση φτάνει τις 184.232 MWh  και η μέση οριακή τιμή του συστήματος διαμορφώνεται στα 79,373 ευρώ η MWh.
  • Η αιχμή της ζήτησης θα καταγραφεί στη 1 το μεσημέρι στα 9024MW με ΟΤΣ στα 82,52 ευρώ η MWh
  • Η υψηλότερη τιμή της ΟΤΣ θα είναι στις 8 το βράδυ με 92,07 ευρώ η MWh
  • Η θερμική παραγωγή θα είναι 141.060 MWh και θα καλύψει το 76,5% της ζήτησης
  • Οι ΑΠΕ θα φτάσουν τις 28.924 MWh καλυπτοντας το 15,6% της ζήτησης
  • Περίπου 8000MWh θα είναι οι καθαρές εξαγωγές (4,3%)
  • Τα υδροηλεκτρικά θα καλύψουν το 6,8% της ζήτησης 
  • Μόνο οι δύο μονάδες του Αμύνταιου που έχουν υπερβεί τις νόμιμες ώρες λειτουργίας τους καλύπτουν το 4,77% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού σήμερα στη χώρα, ή αλλιώς 8800MWh
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: