DEH

DEH

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Τον Μάρτιο ο στρατηγικός επενδυτής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών – Κατατίθενται οι οικονομικές προσφορές

Τον Μάρτιο ο στρατηγικός επενδυτής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών – Κατατίθενται οι οικονομικές προσφορές Στο διαγωνισμό για την επιλογή του συνεργάτη της θυγατρικής της ΔΕΗ συμμετέχουν συνολικά έξι εταιρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό 
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018 αναμένεται η ανακήρυξη στρατηγικού επενδυτή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμική ενέργεια στα Μέθανα, στη Λέσβο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου και στη Νίσυρο.
Η διαδικασία επιλογής προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, καθώς σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, από τις οποίες θα προκύψει ο συνεργάτης της θυγατρικής της ΔΕΗ στο εν λόγω project.
Δικαίωμα υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχουν οι 6 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.
Οι εταιρείες αυτές πληρούσαν τα κριτήρια προεπιλογής που είχαν οριστεί για την πρώτη φάση, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου, με την κατάθεση επτά φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, ο στρατηγικός εταίρος θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας που θα συστήσει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Μέσω της θυγατρικής, θα γίνει η χρηματοδότηση και η κατασκευή των μονάδων, ενώ η νέα εταιρεία θα αναλάβει και τη λειτουργία τους.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα αναλάβει επίσης την τροφοδοσία των μονάδων με γεωθερμικό ρευστό, το οποίο θα τους πουλά σε τιμή που θα καθορισθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη

Το σχέδιο της θυγατρικής της ΔΕΗ είναι να εγκατασταθούν γεωθερμικοί σταθμοί 5 MW στα Μέθανα, τη Νίσυρο και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και 8 MW στη Μυτιλήνη.
Αν υλοποιηθεί, τότε θα πρόκειται για τις πρώτες ανάλογες μονάδες στην Ελλάδα, παρόλο που η χώρα μας διαθέτει σε αρκετές περιοχές εκμεταλλεύσιμο γεωθερμικό δυναμικό.
Μάλιστα, η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας προσφέρει πολλά περιβαλλοντικά  και οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην εθνική οικονομία, ξεκινώντας από την ελάχιστη έως μηδενική εκπομπή ρύπων στο περιβάλλον, αλλά και την ελάχιστη έως μηδενική κατανάλωση νερού για τη λειτουργία των μονάδων.
Επίσης, οι γεωθερμικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας λειτουργούν συνεχώς, χωρίς να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, με συνέπεια να μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως μονάδες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.
Στη χώρα μας, ωστόσο, υπάρχει αρνητική «προϊστορία», την οποία δημιούργησε ο πρώτος πιλοτικός γεωθερμοηλεκτρικός σταθμός που λειτούργησε από τη ΔΕΗ στη Μήλο την περίοδο 1986 - 88.
Το έργο διακόπηκε εξαιτίας κυρίως της οσμής υδρόθειου, μία όχληση που επρόκειτο να αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση συστήματος κατακράτησης θείου, το οποίο είχε παραγγελθεί από τη ΔΕΗ.
Εντούτοις, το σύστημα δεν εγκαταστάθηκε ποτέ, καθώς στο μεταξύ λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας ανεστάλησαν οι εργασίες στο έργο.
Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σημαντικά και σήμερα το πρόβλημα της οσμής υδρόθειου, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί,  έχει σχεδόν εκλείψει.
Επίσης, οι σταθμοί της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία ολικής επανεισαγωγής, όπου το γεωθερμικό ρευστό αντλείται και επαναδιοχετεύεται στο υπέδαφος σε κλειστό κύκλωμα, με συνέπεια οι εκπομπές αερίων να είναι μηδενικές.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί κάποιο από τα τέσσερα πεδία, αν δεν υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: