DEH

DEH

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Σε αναζήτηση "μοντέλου" για τις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιριών το ΤΑΙΠΕΔ - Τι αναφέρει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Σε αναζήτηση "μοντέλου" για τις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιριών το ΤΑΙΠΕΔ - Τι αναφέρει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Οι μετοχικές σχέσεις και η αλληλοεξάρτηση μεταξύ των εταιριών δημιουργούν ασάφειες ως προς τον τρόπο προώθησης των αποκρατικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα
Μπορεί οι τέσσερις μεγάλες ενεργειακές εταιρίες της χώρας (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ) να περιλαμβάνονται με αναλυτικές αναφορές στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ, ωστόσο η εικόνα για το τι μέλει γενέσθαι παραμένει θολή.
Κύριος λόγος η αλληλοεξάρτηση μεταξύ των εταιριών, ενώ ειδικά σε ότι αφορά στη ΔΕΗ η παράλληλη προώθηση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων καθιστά ασαφές τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τη διαδικασία πώλησης του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου που ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως αναφέρει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης, για το 17% της ΔΕΗ το ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει την επιλογή στρατηγικού συμβούλου, ο οποίος θα καταρτίσει τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές αξιοποίησης προκειμένου στη συνέχεια το Ταμείο να λάβει τις αποφάσεις του.
Πάντως επισημαίνεται χωρίς περαιτέρω σχόλια ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε φάση έντονων ενδοεταιρικών μετασχηματισμών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 5 Δεκεμβρίου 2017 έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές για τη βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ.
Σε ότι αφορά το ΔΕΣΦΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης σημειώνεται ότι στις 16 Φεβρουαρίου αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, ενώ τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού όπως περιγράφονται, είναι η έγκριση της συναλλαγής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και Σύμβασης Μετόχων, η λήψη εγκρίσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τέλος η μεταβίβαση των μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει δυο χρηματοοικονομικούς συμβούλους (Alantra Corporate Advisors S.A. και Alpha Bank A.E.) και τρεις νομικούς συμβούλους (Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, Clifford Chance LLP, Holman Fenwick Willan LLP)

Υπό εξέταση οι εναλλακτικές επιλογές αξιοποίησης

Σχετικά με τα ΕΛΠΕ στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η Goldman Sachs και η NBG Securities. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος αξιολογεί τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές για την αξιοποίηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ και θα υποβάλλει επενδυτική εισήγηση στο ΤΑΙΠΕΔ ως προς την βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης (Φάση Ι).
Επίσης έχει γίνει δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νομικό σύμβουλο επί ελληνικού δικαίου και δεύτερη πρόσκληση για σύμβουλο επί διεθνούς δικαίου.
Όπως είναι γνωστό στην υπόθεση των ΕΛΠΕ δικαίωμα πρώτης προαίρεσης έχει η Paneuropean του ομίλου Λάτση.   
Για τη ΔΕΠΑ όπου το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% των μετοχών και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% των μετοχών σύμβουλοι είναι οι Τράπεζα Πειραιώς και η Kantor Consulting.
Βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη η οποία αξιολογεί τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές για τη βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ.
Ωστόσο το επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνουν ενέργειες για την επίλυση της «σύγκρουσης» συμφερόντων λόγω της πλειοψηφικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ και στις δύο ΕΠΑ.
Εν όψει αυτών των εξελίξεων όπως είναι σαφές δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει άμεσα η πώληση της ΔΕΠΑ.
Πάντως οι σύμβουλοι παρέδωσαν μελέτη για τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές αξιοποίησης του 65% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ.
Θα ακολουθήσει αξιολόγηση για την εκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίηση ενώ θα γίνει και πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για την υλοποίηση της διαδικασίας.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: