Η επέκταση των ωρών λειτουργίας δίνει την ευκαιρία στη ΔΕΗ
να προχωρήσει στην επενδυτική και περιβαλλοντολογική αναβάθμιση των δύο
εργοστασίων
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής για τις ώρες λειτουργίας των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο
και την Καρδιά, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται η απάντηση των Βρυξελλών στο
υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το αίτημα που έχει υποβάλει για
αύξησή τους.
Όπως είναι γνωστό, με το αίτημά του το ΥΠΕΝ ζητά την επέκταση της λειτουργίας των 4 μονάδων (συνολικής ισχύος 1.650 MW) στις 32.000 ώρες, από τις 17.500 ώρες που θεωρεί η Κομισιόν ότι δικαιούνται, με βάση τις προδιαγραφές τους.
Η κατάθεσή του είχε συμφωνηθεί στις διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ.
Για την επέκταση, το ΥΠΕΝ επικαλείται προβλήματα επάρκειας του εφοδιασμού, τα οποία θα ανακύψουν αν διατηρηθούν οι 17.500 ώρες λειτουργίας.
Σε μία τέτοια περίπτωση, τα 1.650 MW των τεσσάρων μονάδων αναμένεται να αποσυρθούν στις αρχές του 2019, δημιουργώντας έλλειμμα στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2021, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της η «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ που βρίσκεται υπό κατασκευή.
Χαρακτηριστικό είναι πως στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2017-2027 που δημοσίευσε τον περασμένο Μάιο, ο ΑΔΜΗΕ κάνει τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για το χρονικό διάστημα στο οποίο θα έχει μπει λουκέτο στους ΑΗΣ Καρδιά και Αμυνταίου, χωρίς να έχουν αναπληρωθεί από την «Πτολεμαΐδα V».
Μάλιστα, όσον αφορά αυτή την περίοδο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «η αυτόνομη λειτουργία του συστήματος χαρακτηρίζεται ως εντελώς ανεπαρκής», το οποίο σημαίνει πως θα είναι εξαρτημένο από τις εισαγωγές.
Ακόμη χειρότερα, παρά τις εισαγωγές, η αξιοπιστία του συστήματος θα δοκιμασθεί στην περίπτωση που τις συγκεκριμένες χρονιές υπάρξει χαμηλή υδραυλικότητα, δηλαδή περιορισμένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών μονάδων, λόγω ανεπαρκών βροχοπτώσεων.
Οι επενδύσεις του Αμυνταίου
Από την άλλη πλευρά, τυχόν επέκταση των ωρών λειτουργίας θα δώσει μεγαλύτερη χρονική ευχέρεια στη ΔΕΗ, για την αναζήτηση συνεργασιών για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των δύο εργοστασίων του Αμυνταίου και τη συνέχιση της λειτουργίας τους πέρα από τις 32.000 ώρες.
Κάτι που μπορεί να γίνει παράλληλα με την υλοποίηση της αποεπένδυσης, αφού στη συμφωνία κυβέρνησης και Βρυξελλών προβλέπεται πως η αξιοποίηση των δύο μονάδων έγκειται στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης.
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει σε πρόσφατες ομιλίες του ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, προϋπόθεση γι’ αυτό τον σκοπό είναι να κυμανθεί στο 27-28% το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής με ορίζοντα το 2030, με βάση τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που βρίσκεται υπό εκπόνηση από το ΥΠΕΝ.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί σχέδιο για την αναβάθμιση των μονάδων προς όφελος της ΔΕΗ με στόχο ανταγωνιστικότερο ρεύμα προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Το πλάνο είναι εις γνώσιν της πολιτικής ηγεσίας και του ΣΕΒ και αφορά επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν και θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ ευρώ.
Κι αυτό γιατί θεωρεί πως, στο πλαίσιο μίας τέτοιας σύμπραξης, μία ενεργοβόρα βιομηχανία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση (ύψους 100 εκατ. ευρώ) με αντάλλαγμα την προμήθεια φθηνού ρεύματος.
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης επιβεβαίωσε με πρόσφατες δηλώσεις του το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για μία σύμπραξη που θα προχωρήσει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων.
Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει ως καλή επένδυση για τον ιδιώτικό φορέα στο σχετικό project.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου