DEH

DEH

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Δ. Λιάκος: Ανεξάρτητη από την επιτροπεία η πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Μετά την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η χώρα μας θα ήταν υποχρεωμένη να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες ανεξαρτήτως από το πρόγραμμα προσαρμογής, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ανέφερε πως «ολοκληρώνεται ένας ιστορικός κύκλος, η χώρα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, η ανεργία μειώνεται και οι κοινωνικές δομές ενισχύονται».
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αναφερόμενος στην επικείμενη πώληση των λιγνιτικών μονάδων, εξήγησε πως είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ύστερα και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη χρήση λιγνίτη και από άλλους συμμετέχοντες στην αγορά, «γεγονός που μας υποχρέωνε να εναρμονιστούμε, ανεξάρτητα αν ήμασταν σε πρόγραμμα ή όχι».
 
Αναφορικά με τον νέο κρατικό προυπολογισμό, τόνισε πως «ολοκληρώνεται ένας ιστορικός κύκλος» και πως «η χώρα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, η ανεργία μειώνεται και οι κοινωνικές δομές ενισχύονται».
 
Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, η θετική πορεία τα οικονομίας αναγνωρίζεται και από τους δανειστές, επομένως «δεν προβλέπονται περαιτέρω μέτρα πέρα των ψηφισμένων». 
Υποστήριξε μάλιστα πως το φετινό υπερπλεόνασμα δόθηκε στο 1/3 του πληθυσμού, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 προβλέπονται αύξηση κοινωνικών επιδομάτων και παράλληλα ένα συμπαγές πλέγμα μεταρρυθμίσεων που αφορούν μεταξύ άλλων τη φορολογική διοίκηση και τη βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, τόνισε την «αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση όλων των ενεργειών, προκειμένου τα προαπαιτούμενα, ως το μέσον του επόμενου μήνα, να έχουν ολοκληρωθεί και στο Eurogroup του Ιανουαρίου να δοθεί το πράσινο φως της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και επισήμως».
 
«Με τον ίδιο έγκαιρο και θετικό τρόπο επιθυμούμε να κλείσουμε και την 4η αξιολόγηση, την αξιολόγηση δηλαδή που θα είναι η τελευταία του προγράμματος. Γεγονός που σημαίνει, όχι μόνο το τέλος του προγράμματος, αλλά και την απαρχή μιας νέας εποχής όπου η ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας, που συνεπάγεται και το ακέραιο βάρος της ευθύνης για την επόμενη μέρα» σημείωσε ο Δημήτρης Λιάκος.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: