DEH

DEH

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Λιγνίτης Πάνω από τα προβλεπόμενα αποθέματα, με προσωπικό ασφαλείας η Δ. Μακεδονία

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που είναι ο μεγαλύτερος σταθμός στην περιοχή διαθέτει αποθέματα 1.000.000 τόνων, ενώ το όριο ασφαλείας είναι γύρω στους 600.000 τόνους λιγνίτη.
Πάνω από τα προβλεπόμενα όρια ασφαλείας είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των σταθμών παραγωγής του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, πράγμα που επέτρεψε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να λειτουργήσει το κέντρο τις ημέρες των εορτών μόνον με το προσωπικό ασφαλείας και μικρό αριθμό εργαζομένων στην εξόρυξη, μειώνοντας το κόστος μισθοδοσίας. 
Ανάλογο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια , με τον διττό στόχο να διατηρηθούν τα αποθέματα ασφαλείας λιγνίτη στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ και ταυτόχρονα να μειωθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας, σε ό,τι αφορά τις αργίες και την υπερωριακή απασχόληση.
Είναι ενδεικτικό ότι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που είναι ο μεγαλύτερος σταθμός στην περιοχή διαθέτει αποθέματα 1.000.000 τόνων, ενώ το όριο ασφαλείας είναι γύρω στους 600.000 τόνους λιγνίτη.
Ας σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή, παραμονή των Χριστουγέννων, ανήμερα τη  Δευτέρα και την Τρίτη σταμάτησε η εξορυκτική δραστηριότητα των ορυχείων και συνολικά εργάστηκε περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή εκμετάλλευσης του Κέντρου, Κώστα Μαχτή  σε τοπικές εφημερίδες, σε κάθε ορυχείο – πλην του Κυρίου Πεδίου – δηλαδή στο Νότιο, την Καρδιά και το  Αμύνταιο, εργάστηκε το προσωπικό ασφαλείας, καθώς και από ένας λιγνιτικός εκσκαφέας, ώστε να τροφοδοτήσει τους αντίστοιχους σταθμούς και  να διατηρηθούν στα προβλεπόμενα επίπεδα τα λιγνιτικά αποθέματα ασφαλείας.
Από ένας εκσκαφέας λειτούργησε και για την ανάμειξη της τέφρας με τα στείρα, εργασία απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο Κύριο Πεδίο εργάστηκε μόνο το προσωπικό ασφαλείας, χωρίς να λειτουργήσουν οι προαναφερόμενοι εκσκαφείς, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ορυχείο δεν τροφοδοτεί άμεσα κάποιο σταθμό παραγωγής.
Όπως δήλωσε ο κ. Μαχτής «είναι η πρώτη φορά που σταματάνε οι δραστηριότητες για τόσες πολλές ημέρες. Τις προηγούμενες χρονιές σταματούσαμε πολύ λιγότερες ημέρες».
Οσον αφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τα  Χριστούγεννα λειτούργησαν κανονικά οι μονάδες των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της Δυτικής  Μακεδονίας (και συνεχίζουν να λειτουργούν), εκτός από δύο : Τη   μονάδα 1 στην Καρδιά, η οποία είναι σε ετοιμότητα και μπορεί να λειτουργήσει όποτε ζητηθεί και τη  μονάδα 4 στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η οποία βγήκε σε συντήρηση μετά από πρόσφατη βλάβη. Ως τις 31 Δεκεμβρίου η μονάδα θα είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία. 
 Οι ΑΗΣ Μελίτης και Αμυνταίου λειτουργούν κανονικά.

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: