DEH

DEH

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Η ΔΕΗ σε ρόλο προξενητή για την πώληση των λιγνιτικών

 
Συνοικέσια μεταξύ δυνητικών επενδυτών και μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών με μεσάζοντα τη ΔΕΗ φέρνει η επικείμενη πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης. Εν αναμονή της έναρξης του market test από την DGcomp μέσα στον Δεκέμβριο και με στόχο την επιτυχή έκβασή του, η ΔΕΗ έχει εντατικοποιήσει τις επαφές με μεγάλους ενεργειακούς ομίλους εντός και εκτός της χώρας και στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης αναχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα για τις ΗΠΑ προκειμένου να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον ενεργειακών εταιρειών και funds. Η λίστα των δυνητικών επενδυτών που έχει καταρτίσει η ΔΕΗ περιλαμβάνει επίσης μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες, όπως η Αλουμίνιον, η ΕΛΒΑΛ, η ΧΑΛΚΟΡ, οι τσιμεντοβιομηχανίες Τιτάν και ΑΓΕΤ Ηρακλής, όπως και τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της Motor Oil.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό έχουν ανάγκη από προβλέψιμο και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας. Από την άλλη οι μεγάλες και σταθερές καταναλώσεις μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων στη βάση της υπογραφής διμερών προθεσμιακών συμβολαίων, δυνατότητα που θα προσφέρει η αγορά με την ολοκλήρωση της μετάβασής της στο ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο (target model) που προβλέπεται για τις αρχές του 2018, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα μετατεθεί για αργότερα.
Οι δύο αυτές παράμετροι δημιουργούν προϋποθέσεις για συμμετοχή των ενεργοβόρων βιομηχανιών στο market test μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων με ενεργειακές εταιρείες που είναι οι κατεξοχήν αποδέκτες του προσκλητηρίου της ΔΕΗ και της DGcomp.
Η έκκληση που απηύθυνε ο κ. Παναγιωτάκης προς τη βιομηχανία για ενεργή και άμεση εμπλοκή με την ηλεκτροπαραγωγή συνδέεται ακριβώς με αυτές τις δυνατότητες. Οι πρώτες επαφές του κ. Παναγιωτάκη με τις βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου και διύλισης σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει και σύμφωνα με πληροφορίες έχει εισπράξει το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον. Το μοντέλο που εξετάζεται είναι η συμμετοχή τους με ένα ποσοστό της τάξης του 10%-15% σε κοινοπρακτικά σχήματα που θα ενδιαφερθούν για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας. Παράλληλα θα υπογράψουν προθεσμιακά συμβόλαια για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροχρόνια βάση, δεδομένο το οποίο αξιολογείται ως πολύ σημαντικό για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ενεργειακών ομίλων που εξετάζουν τη συμμετοχή τους στο market test, καθώς μπορεί να διασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Η τελική συμμετοχή της βιομηχανίας θα κριθεί από τους όρους του market test αλλά και από το κατά πόσον θα έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς από στρεβλώσεις. Ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τους βιομηχανικούς συνομιλητές τους, όπως και τους δυνητικούς ενεργειακούς επενδυτές, ότι οι μονάδες θα δοθούν με όρους που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Σε ό,τι αφορά το θέμα του προσωπικού, η ΔΕΗ έχει αναθέσει μελέτη σε ανεξάρτητο οίκο προκειμένου να προσδιοριστεί «ιδανικός αριθμός» για τη λειτουργία των μονάδων. Οι εργαζόμενοι που θα περισσέψουν θα μετατεθούν στη ΔΕΗ προτού βγουν οι μονάδες προς πώληση.
Βιομηχανία και επενδυτές από τον χώρο της ενέργειας αναμένουν την επίσημη πρόσκληση για συμμετοχή στο market test, όπου θα είναι ξεκαθαρισμένοι οι όροι σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο που καλούνται να επενδύσουν. Ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται να έχει αναλάβει ρόλο «προξενητή» στα συνοικέσια που δρομολογούνται αυτό το διάστημα μεταξύ βιομηχανικών και ενεργειακών ομίλων εγχώριων και ξένων, με στόχο την επιτυχία του market test και τη μετατροπή της αποεπένδυσης σε ευκαιρία, όπως ο ίδιος έχει πει. «Το ζητούμενο είναι η αποεπένδυση να γίνει με συμφέροντες όρους, δηλαδή με το καλύτερο δυνατό τίμημα και αυτό θα επιδιώξουμε. Θα βελτιώσουμε τα χρηματοοικονομικά μας και θα έχουμε χρήματα για τον αναπροσανατολισμό της δραστηριότητάς μας», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

/www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: