DEH

DEH

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ποιοι ενδιαφέρονται για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Ποιοι ενδιαφέρονται για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Με επιφυλάξεις και πολλούς αστερίσκους αντιμετωπίζει η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το επικείμενο market test, με το οποίο επιδίωξη των Βρυξελλών είναι να βολιδοσκοπήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την υπόθεση του λιγνίτη.
Σε αυτό το στάδιο, η εμφάνιση κινεζικών, ιαπωνικών, αμερικανικών αλλά και ελληνικών ομίλων που έχει προεξοφλήσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης προβάλλει κυρίως σε θεωρητικό επίπεδο. Ο λόγος είναι ότι κανείς από τους δυνητικούς επενδυτές δεν θεωρεί ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους θεσμούς την περασμένη Παρασκευή για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ξεκαθαρίζει τους επενδυτικούς όρους της διαδικασίας που μόλις αρχίζει. Υπάρχει η βεβαιότητα από τους κυρίαρχους παίκτες της ελληνικής αγοράς ότι το τελικό πακέτο θα διαμορφωθεί μετά την πρόσκληση των επενδυτών από την Κομισιόν χωρίς να προσδιορίζεται ότι ο λευκός καπνός μπορεί να βγει πριν από το τέλος του 2018. «Το market test θα καθορίσει τους όρους της πώλησης. Θα εξακριβώσει ποιοι ενδιαφέρονται αλλά και τι πρέπει να περιλαμβάνει το πακέτο για να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά», αναφέρουν στελέχη της αγοράς, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση το μόνο που ξέρουμε είναι ότι πωλούνται τρία εργοστάσια (Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 3 και 4) και μία άδεια στη Φλώρινα (Μελίτη ΙΙ) συν τα ορυχεία τροφοδοσίας. «Τους όρους της πώλησης χρειάζεται να συνδιαμορφώσουν αυτοί που βάζουν τα λεφτά τους», προσθέτουν με νόημα. Ωστόσο, η προσέλευση στο προκαταρκτικό στάδιο της πώλησης δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα, κάτι που δεν βάζει περιορισμούς στη συμμετοχή και φυσικά δεν κρίνει το μέλλον της επιτυχίας ή αποτυχίας αντίστοιχα του εγχειρήματος. Η κυβέρνηση προσέρχεται στην κρίσιμη διαδικασία της πώλησης έχοντας να αντιμετωπίσει τρία κυρίως καυτά μέτωπα: τη διαχείριση των 1.400 εργαζομένων στις τρεις προς πώληση μονάδες, για τους οποίους η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει αρχίσει να ετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα εμπόδιζαν κάθε απόπειρα πώλησης, τη θέση στην οποία θα βρεθεί η Επιχείρηση την επόμενη μέρα, αλλά και το ενδεχόμενο αποτυχίας του market test.
Η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ υπαγορεύεται από τις αποφάσεις της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων περί κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην προμήθεια λιγνίτη και αποτελεί το κρισιμότερο τεστ για την ελληνική κυβέρνηση. Ενα πιθανό μπλακάουτ ξαναβάζει στο τραπέζι την εκποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων, που αποτελούν το πολυτιμότερο asset του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ. Το γεγονός ότι ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει αποτυπώθηκε και στις συνομιλίες των προηγούμενων ημερών, με τους θεσμούς να ασκούν, κατά πληροφορίες, ισχυρές πιέσεις να συμπεριληφθεί ως plan B -σε περίπτωση μη επιτυχίας της πρόσκλησης σε επενδυτές- η ένταξη στο πακέτο και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος διαψεύδουν κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι θεωρείται μονόδρομος αν στραβώσει η διαδικασία του market test. Ποια είναι όμως η στάση που τηρούν οι εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς ενέργειας;
Ο όμιλος Μυτιληναίου δεν έχει εκφραστεί επισήμως για τον λιγνίτη, ωστόσο αρμόδιες πηγές δηλώνουν ότι σε αυτή τη φάση η υπόθεση του market test φαντάζει μια ανεξερεύνητη διαδικασία για την οποία δεν υπάρχει θερμό ενδιαφέρον. Ισχνές πιθανότητες, αλλά χωρίς να κλείνουν κατηγορηματικά την πόρτα, εκφράζουν αρμόδια στελέχη της Elpedison (κοινή επένδυση της Edison και των ΕΛ.ΠΕ.) που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή και αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
«Δεν είμαστε οπαδοί του κάρβουνου, ωστόσο έχει σημασία η πώληση του λιγνίτη να πετύχει», αναφέρουν στο «business stories». Εν αναμονή τελεί και όμιλος Κοπελούζου. «Εχουμε συνεργασία με την κινεζική Shenhua, η οποία έχει εκδηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον της για τον λιγνίτη. Το ενδιαφέρον αυτό θα πάρει σάρκα και οστά όταν μορφοποιηθεί και ξεκαθαρίσει τι θα πουλήσει η ΔΕΗ», αναφέρουν στελέχη του ομίλου. Yπέρ της συμμετοχής της στο market test φαίνεται να τάσσεται και η Τέρνα.
Ωστόσο αρμόδιες πηγές δηλώνουν ότι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών θα εξαρτηθεί από μία σειρά παραγόντων, όπως το πώς θα γίνει η πώληση (π.χ., αν θα πουληθούν και οι τρεις μονάδες μαζί ή καθεμία ξεχωριστά), αν θα διαμορφωθεί κατώτατη τιμή πώλησης, τη διάρκεια ζωής των μονάδων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: