DEH

DEH

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Τέσσερις οιωνοί δείχνουν ότι ανάβουν ξανά τα φουγάρα της βιομηχανίας

Τέσσερις οιωνοί δείχνουν ότι ανάβουν ξανά τα φουγάρα της βιομηχανίας

Του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Κάθε μήνα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και με βάση τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στον Οκτώβριο, καταγράφεται αύξηση 0,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 και 4,7% για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2016. 
Εκτός όμως από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχαμε αυτό το μήνα επίσης δύο άλλες έρευνες: η IHS Markit κατέγραψε σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών και αύξηση των προσλήψεων στη μεταποίηση. Οι προσλήψεις στη μεταποίηση κατέγραψαν υψηλό 18,5 ετών, ενώ και η αύξηση των παραγγελιών σύμφωνα με την ίδια έρευνα είναι η εντονότερη από το Φεβρουάριο του 2014.
Αλλά και το ΙΟΒΕ, στη δική του έρευνα καταγράφει αύξηση των επενδύσεων στη μεταποίηση, το διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, ενώ και για το επόμενο διάστημα η επενδυτική δραστηριότητα στη βιομηχανία αναμένεται να διευρυνθεί. Μάλιστα για το 2018 καταγράφεται ισχυρή αισιοδοξία από την πλευρά των επιχειρηματιών ότι θα πραγμτοποιήσουν αυξημένες επενδύσεις την επόμενη χρονιά (τρόφιμα - ποτά - καπνός, χημικά, μη μεταλλικά ορυκτά, ένδυση - υπόδηση, κλωστοϋφαντουργία). Αντίθετα απαισιόδοξες εμφανίζονται οι προβλέψεις στους κλάδους των επίπλων, του μηχανολογικού εξοπλισμού και της βασικής μεταλλουργίας, πάντα σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δείκτες πάντως, που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και δείχνει ακριβώς πως κινήθηκε σε πραγματικούς όρους η βιομηχανική παραγωγή και δη η βαριά βιομηχανία (μεταλλουργία, τσιμέντα, χαρτοποιία, διυλιστήρια, κεραμουργεία) είναι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.
Σε όλο το 2017 λοιπόν, η ζήτηση πελατών υψηλής τάσης, δηλαδή των βιομηχανιών που είναι οι πλέον ενεργοβόρες, εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη σε όλους τους μήνες του έτους από τον Ιανουάριο μέχρι και το Νοέμβριο (ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία για το Δεκέμβριο).
Με βάση λοιπόν τα στοιχεία για την κατανάλωση ρεύματος από τις μεγάλες βιομηχανίες κατά μέσο όρο η αύξηση της ζήτησης στους 11 μήνες του έτους διαμορφώθηκε στο 2,6%. Οι καλύτεροι μήνες για τη βιομηχανική παραγωγή - πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας - είναι ο Μάιος, με αύξηση 5,8% και ο Νοέμβριος με αύξηση 5,4% ενώ αντίθετα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο είχαμε υποχώρηση σε σχέση με το 2016 (1,7% και 0,7% αντίστοιχα). Συνολικά οι βαριές βιομηχανίες (υψηλή τάση) κατανάλωσαν το 2017 μέχρι το Νοέμβριο 6670GWh ενέργεια που αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής για ρεύμα στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το ΣΕΒ και την Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την ανάπτυξη, ο τομέας της βιομηχανίας σήμερα στη χω´ρα μας έχει εξασθενίσει και έχει πέσει κάτω από το 9% του ΑΕΠ έναντι 15% που είναι στην υπόλοιπη ΕΕ. ΣΕΒ και Ελληνική Παραγωγή είχαν από κοινού με 4 περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους (Αττικής - Πειραιώς, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδος και Στερεάς Ελλάδας)  να θεσπιστεί ως εθνικός στόχος η αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: