DEH

DEH

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση και Κομισιόν για τη λίστα των λιγνιτικών μονάδων που θα πουληθούν



Θέμα ημερών η επίσημη ανακοίνωση 

Κοντά σε λύση σχετικά με τις λιγνιτκές μονάδες της ΔΕΗ που θα εκποιηθούν φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι βρίσκονται το υπουργείο Ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η οριστική λίστα με τις προς πώληση μονάδες κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και επισήμως εντός των επομένων ημερών.


Στις σημερινές  6/11 σσυζητήσεις η οποία εντάσσονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν έντατικά, το τελευταίο διάστημα, οι δύο πλευρές σημειώθηκε σημαντική πρόοδος με αποτέλεσμα  το υπουργείο Ενέργειας και  η DGcomp να έχουν σχεδόν καταλήξει στις λιγνιτικές μονάδες που θα συμπεριληφθούν στη λίστα για πώληση.
Νέο ραντεβού για την συνέχιση και ενδεχομένως την οριστικοποιήση της συμφωνίας δόθηκε για την προσεχή Πέμπτη 9/11 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Νωρίτερα
To σενάριο- έκπληξη προσπαθεί η ελληνική πλευρά να υλοποιήσει για την ΔΕΗ που βασίζεται σε μια σταδιακή υποχώρηση της Κομισιόν για το κινέζικο ενδιαφέρον για τους λιγνίτες στην ΔΕΗ.
Ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας υπάρχει τεράστιο, όμως για να υλοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να καμφθεί η αντίδραση της Κομισισόν ως προς την αποδοχή Κινέζων, κάτι που έχει επισημάνει σαν βασικό πρόβλημα εδώ και καιρό ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ.Εμ Παναγιωτάκης.
Όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιστάσεις από την πλευρά της Κομισιόν κάμπτονται και αρχίζει να παρουσιάζεται λιγότερο αρνητική στην διαφαινόμενη λύση δηλαδή πωλήσεις λιγνιτικών σε εταιρίες εκτός Ευρώπης.
Πολλά θα παιχθούν στις συνομιλίες της Δευτέρας 6/11 μεταξύ του Υπουργείου και των Θεσμών, οι οποίοι ζητούν να μπουν στην λίστα και οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης.
Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει υποχώρηση από την ελληνική πλευρά, αν εξασφαλίσει την συγκατάθεση των θεσμών για συμμετοχή δυνάμεων εκτός Ευρώπης στο μάρκετ τεστ.
Όλα αυτά όμως είναι πρώιμο να εκτιμηθούν αλλά αν θέλουμε να έχουμε κατάληξη στο μάρκετ τεστ που συνδέεται με την περαίωση της Γ Αξιολόγησης πρέπει να συμβούν τα εξής τινά:
Οι θεσμοί να δεχτούν προτάσεις από εταιρίες εκτός Ευρώπης
Η Ελληνική πλευρά να δεχτει στο χαρτοφυλάκιο πώλησης λιγνιτικών ό,τι της πουν οι θεσμοί.
Αλλιώς θα πρέπει να πάμε στο κεφάλαιο των υδροηλεκτρικών.
Το ενεργειακό όμως, όπως έχει ήδη ομολογήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι το πρόβλημα της Γ Αξιολόγησης.
Και αυτό γιατί μετά την κατάληξη της τελευταίας δημοπρασίας ΝΟΜΕ, που υπονόμευσε τους ιδιώτες παρόχους, αποδυναμώθηκαν τα χαρτιά της κυβέρνησης ως προς τους στόχους για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ το 2020.
Αν όμως τελικά υπάρξει συμφωνία στην προαναφερθείσα κατεύθυνση τότε η πορεία της απελευθέρωσης βρίσκει λύσεις ενώ παράλληλα ωφελείται τα μέγιστα και η ΔΕΗ από χρηματοοικονομικής πλευράς.
Τούτου δοθέντος το teleconference εμφανίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία των εξελίξεων.

Νωρίτερα το W κατέγραφε:
Οι δανειστές έχουν απορρίψει ήδη την πρόταση, ενώ έχουν διαμηνύσει πως σε κάθε περίπτωση το market test θα διεξαχθεί εντός του Νοεμβρίου
Μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της διευθύντριας της DGcomp Σελίν Γκάουερ και του γενικού γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου θα συνεχιστούν αύριο Δευτέρα 6 Νοεμβρίου οι διαπραγματεύσεις για το επίμαχο θέμα της λίστας με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση.
Η εικόνα που μεταφέρεται από ανθρώπους με γνώση των διαπραγματεύσεων δεν επιβεβαιώνει πάντως τις προσδοκίες του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ότι θα βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του μήνα, όπως εκφράστηκε με δήλωσή του στο ραδιοσταθμό «Το Κόκκινο».
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς οι θεσμοί έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούν άλλη παράταση για το market test, κάτι που σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέσα στο Νοέμβριο.
Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Βερροιόπουλος θα δυσκολευθεί να πείσει την κ. Γκάουερ για την ορθότητα της βελτιωμένης πρότασης Σταθάκη, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί έχει απορριφθεί ήδη από τους θεσμούς.
Η κ. Βερροιόπουλος θα κινηθεί στην πρόταση Σταθάκη όπως κατατέθηκε στους θεσμούς και απορρίφθηκε, για παραμονή της μιας μονάδας της Μεγαλόπολης στη ΔΕΗ και πώληση της μονάδας 4 μαζί με την εν λειτουργία μονάδα της Μελίτης, την άδεια για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ, αλλά και τις δύο μονάδες του Αμυνταίου.

Καμία συζήτηση για Αμύνταιο

Η DGcomp πάντως όχι μόνο δεν αφήνει κανένα περιθώριο ένταξης στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο του ΑΗΣ Αμυνταίου, αλλά δεν το συζητά καν και αυτό γιατί οι δύο μονάδες του σταθμού έχουν περιορισμένες ώρες λειτουργίας μέχρι το 2019 που θα πρέπει να τεθούν σε απόσυρση.
Για τη συνέχιση της λειτουργίας τους απαιτούνται επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Χωρίς το Αμύνταιο, όμως, και με την μία μονάδα της Μεγαλόπολης δεν συμπληρώνεται η ποσόστωση του περίπου 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ για το οποίο η χώρα έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέσει σε τρίτους.
Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η πρόταση Σταθάκη είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.
Το συνολικότερο ωστόσο διακύβευμα για την κυβέρνηση δεν είναι το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν, αλλά εάν στο τέλος της ημέρας θα μπει πωλητήριο και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: