DEH

DEH

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Το "lignite case" στην τελική ευθεία - Κρίσιμο διήμερο στις Βρυξέλλες καθορίζει τη μορφή και το περιεχόμενο του market test




Τετραμελής αντιπροσωπεία του υπουργείου ενέργειας υπό το γενικό γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλο στην οποία συμμετέχουν επίσης ο διευθυντής του γραφείου του Γ. Σταθάκη  Μ. Νικολακάκης, η νομική σύμβουλος Β. Καραθοδώρου και ο σύμβουλος του ΥΠΕΝ Κ. Στρατής, θα βρίσκεται από αύριο μέχρι και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να εξελιχθεί η δεύτερη φάση των τεχνικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την DGCOMP για το market test των λιγνιτών.

  
Θυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΔΕΗ, είχε συναντηθεί ξανά το Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες με την Ευρ. Επιτροπή Ανταγωνισμού, λίγες μέρες πριν την πρώτη έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Και η δεύτερη διάσκεψη με θέμα το περίφημο  “lignite case” πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την έλευση των θεσμών στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Υπό αυτήν την έννοια οι συζητήσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες αναμένεται να “κλειδώσουν” τις τελευταίες λεπτομέρειες, αφού η συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ έχει περιληφθεί ως ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Επί της ουσίας ο βασικός κορμός του market test έχει ήδη συμφωνηθεί στο πακέτο που θα περιλαμβάνει τις εν λειτουργία μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη 3 και 4, την άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Μελίτη, αλλά και τα ορυχεία Βεύη, Αχλάδα, πιθανόν και Κλειδί. Απομένει να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν στην τύχη του προσωπικού και άλλες διαδικασίες της απόσχισης. 

Μια ακόμη βασική πτυχή της συμφωνίας αφορά στην τύχη των μονάδων του Αμύνταιου και της Καρδιάς. Εδώ όπως έχει αποκαλύψει το Energypress έχουμε την ελληνική πρόταση, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από την πλευρά της DGCOMP να επιτραπεί στη ΔΕΗ να διατηρήσει σε λειτουργία τη μονάδα και να την αναβαθμίσει, σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή. Εδώ έχουμε δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά στην εξασφάλιση των απαραίτητων επιπλέον ωρών λειτουργίας για τις δύο μονάδες (από 18 χιλιάδες σε 32 χιλιάδες ώρες) που θα χρειαστούν προκειμένου να διατηρηθεί σε λειτουργία το Αμύνταιο μέχρις ότου αναβαθμιστεί η λειτουργία του ώστε να καταστεί συμβατή με τους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ. Το δεύτερο αφορά στο εάν η προσθήκη του Αμύνταιου στο χαρτοφυλάκιο που θα απομείνει στη ΔΕΗ επηρεάζει το συνολικό πακέτο της συμφωνίας (40%). Ωστόσο στις προθέσεις της ΔΕΗ είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση του project του Αμύνταιου με ιδιώτη, ο οποίος πιθανόν θα έχει πλειοψηφικό μερίδιο, που σημαίνει ότι οι ισορροπίες στο κομμάτι της λιγνιτικής παραγωγής στην αγορά θα παραμείνουν ανεπηρέαστες. 
  
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της πώλησης του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ, όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης αναμένεται να έχει κλείσει σε 2 εβδομάδες, δηλαδή τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: