Διπλή είναι αυτή τη στιγμή η ανάγνωση που μπορεί να γίνει σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Η πρώτη ανάγνωση είναι αυτή που επεσήμανε από χθες το Energypress ότι δηλαδή η πλευρά των δανειστών επιμένει και φαίνεται να «κερδίζει» το roll out των ποσοτήτων της προηγούμενης χρονιάς και στις δημοπρασίες της επόμενης. Αυτή η εξέλιξη μεταφράζεται στο περίφημο 12+8% των ποσοτήτων που θα δημοπρατηθούν το 2017, που σύμφωνα με τη ΔΕΗ οδηγεί σε διάθεση δυσανάλογα υψηλού μεριδίου της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (πάνω από το 50%).
Μια δεύτερη ανάγνωση ωστόσο, όπως προκύπτει από τους όρους που προστέθηκαν στο τελευταίο κείμενο που διαβάσατε στο Energypress και οι οποίοι ενδέχεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, αφορά στο τι κερδίζει η ελληνική πλευρά. Και πράγματι το όφελος από τη διαπραγμάτευση – μέχρι στιγμής – είναι ότι έχει κερδηθεί ο άμεσος επαναπροσδιορισμός των ποσοτήτων σε περίπτωση που έχει επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εφόσον η ΔΕΗ, βγάλει όπως υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2017, σε διαγωνισμό τις μία ή δύο νέες εταιρείες λιανικής που θα συστήσει σε δημοπρασία, τότε είναι εφικτό μέχρι τον Ιούνιο, όταν και η ΡΑΕ θα προχωρήσει στον έλεγχο που προβλέπεται, να διαπιστωθεί ότι οι προβλέψεις για το 2017 έχουν ξεπεραστεί, να υπάρξει μείωση των ποσοτήτων και περιορισμός της δημοπρατούμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, η μέχρι στιγμής πορεία της διαπραγμάτευσης κρατά ζωντανό το project των εταιρειών λιανικής, για το οποίο θυμίζουμε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει μόνο εάν υπάρξει σχετική πρόβλεψη στο μνημόνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου