Νέα αντίληψη στην εξορυκτική δραστηριότητα επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στο Νότιο Πεδίο, όπου καταβάλλεται μια συλλογική προσπάθεια παραγωγής «καθαρού» λιγνίτη.
Τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά και η επιτυχία του εγχειρήματος συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη, πράγμα πολύ σημαντικό, καθώς είναι γνωστός ο πόλεμος που υφίσταται το «εθνικό καύσιμο». Συγχρόνως ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που είναι αποδέκτης του ποιοτικότερου λιγνίτη, έχει πετύχει οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους της τιμής της κιλοβατώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, στο Νότιο Πεδίο έχουν υιοθετηθεί νέοι μέθοδοι εξόρυξης και διαχείρισης του λιγνίτη. Με καθημερινή και μεθοδική δουλειά γίνεται μία προσπάθεια να περάσει το προσωπικό από την κουλτούρα της ποσότητας στην κουλτούρα της ποιότητας του λιγνίτη. Έτσι ο γεωλόγος Νέστορας Κολοβός και ο μηχανικός Ιωάννης Τύπου με τακτικά σεμινάρια στους χειριστές και καθημερινές μετρήσεις ποιότητας του λιγνίτη που παραδίδεται στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, έχουν καταφέρει να διατηρούν την κατάλληλη ποιότητα τροφοδοσίας χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.
Η προσπάθεια αυτή, εκτός από την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και τη μείωση του κόστους της κιλοβατώρας, έχει μία ακόμη πολύ θετική παράμετρο. Η βελτίωση της ποιότητας του λιγνίτη έχει οδηγήσει στη θεαματική μείωση των εκπομπών ρύπων, γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετο οικονομικό όφελος για τη ΔΕΗ.
Ο γεωλόγος Νέστορας Κολοβός είναι ο πρωτεργάτης της σύλληψης και εφαρμογής της ιδέας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε, βελτιώθηκε κατά 15% η ειδική κατανάλωση λιγνίτη. Ειδικότερα, είπε «με μία φτωχή ποιότητα λιγνίτη απαιτούνται 2,2 κιλά λιγνίτη για την παραγωγή 1 κιλοβατώρας. Εμείς καταφέραμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του λιγνίτη κατά 15%, οπότε μειώσαμε σε 1,8 κιλά την ποσότητα λιγνίτη που απαιτείται για την παραγωγή 1 κιλοβατώρας». Αυτό επιτυγχάνει μία μείωση του κόστους της λιγνιτικής κιλοβατώρας κατά 10%. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου παράγει ετησίως 7 τεραβατώρες ή 7.000.000 γιγαβατώρες, τότε καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι το ετήσιο οικονομικό όφελος για τη ΔΕΗ.
Για το πέρασμα από την ποσότητα στην ποιότητα, ο Ν. Κολοβός εξηγεί ότι «κατά την εξόρυξη γίνεται πολύ προσεκτική επιλογή των στρωμάτων. Επειδή το κοίτασμα είναι ανομοιογενές και ενδιάμεσα υπάρχουν «στείρα» τα οποία συνεξορύσσονται, η ποιότητα υποβαθμίζεται. Εμείς λοιπόν, αντί να πάρουμε όλο το κοίτασμα μαζί, το παίρνουμε σε τρία ή και περισσότερα επίπεδα, οπότε διαχωρίζουμε τα «άγονα – χώματα» και παίρνουμε μόνο τον καθαρό λιγνίτη. Επιπλέον διενεργούμε δειγματοληψίες σε πραγματικό δείγμα, στο λιγνίτη πάνω στην ταινία που τον μεταφέρει στον ΑΗΣ, ενώ παλιότερα η δειγματοληψία γινόταν στο μέτωπο εκσκαφής». Αποτέλεσμα αυτής της προσεκτικής εξόρυξης είναι η αισθητή βελτίωση του λιγνίτη που οδηγείται στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ο οποίος από 1.100 θερμίδες που είχε μέχρι πρότινος, τώρα έφτασε στις 1.250 θερμίδες.
Πρέπει να σημειωθεί ιδιαιτέρως ότι σ’ αυτή την προσπάθεια συνέβαλλαν άπαντες: τα στελέχη και το προσωπικό του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου και του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Ιδιαίτερη όμως είναι η συμβολή των χειριστών των εξορυκτικών μηχανημάτων. Σε όλο αυτό το προσωπικό γίνονται τακτικά σεμινάρια. Κυρίως όμως το αποτέλεσμα δείχνει ότι το προσωπικό είναι πολύ δεκτικό και ανταποκρίνεται σε σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου