Αντιμέτωπη με βουνά χρεών και με άδεια ταμεία βρίσκεται η ΔΕΗ, την ώρα που αναγκάζεται από μνημονιακούς όρους να περιορίσει τις δραστηριότητες της, εκχωρώντας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι αγοράς και εργασιών στους ανταγωνιστές της.
Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος έχει αμβλυνθεί, καθώς μπήκαν σε ρύθμιση συνολικές απαιτήσεις 1,2 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις για επισφάλειες μειώθηκαν δραστικά. Όμως τα έσοδα αυτά εισπράττονται με βραδείς ρυθμούς και δεν δίνουν σημαντική ταμειακή «ανάσα» στην εταιρεία. Αποτέλεσμα, η συνεχής επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης: Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΔΕΗ έχει ληξιπρόθεσμες(!) οφειλές – προφανώς λόγω αδυναμίας έγκαιρης εξόφλησης.
Τα ληξιπρόθεσμα και ο δανεισμός
Όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση 9μήνου και από διευκρινιστικά στοιχεία που έδωσε η εταιρεία στη δημοσιότητα, στις 30 Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς διάφορους προμηθευτές ήταν 134 εκατ. ευρώ. «Κόκκινες» ουσιαστικά ήταν και οι οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ (304 εκατ. ευρώ) και προς τον ΔΕΔΔΗΕ (225 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα οι συνολικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση να ανέρχονται σε 663 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί πάντως ο υπέρμετρος δανεισμός: Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 395 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά στο κλείσιμο 9μήνου (30 Σεπτεμβρίου) ήταν 4,583 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι περίπου 50(!) φορές μεγαλύτερο από τα αναμενόμενα φετινά κέρδη της εταιρείας και αντιστοιχεί στο 85% του ετήσιου φετινού κύκλου εργασιών της.
Το χρέος αυτό συνεπάγεται υψηλές χρηματοοικονομικές δαπάνες για τόκους – με ανάλογη επίπτωση στην κερδοφορία - και δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για επενδύσεις.
Συρρίκνωση εργασιών και εσόδων
Επισημαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ συρρικνώνεται όχι μόνον λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και επειδή αναγκάζεται να εκχωρεί αυξανόμενο μερίδιο αγοράς στους ανταγωνιστές της.
Στο 9μηνο ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 9%, σε 4,04 δισ. ευρώ. Εσοδα περίπου 83 εκατ. έχασε η εταιρεία από την παροχή έκπτωσης 15% για έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος χαμηλής και μέσης τάσης (οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων).
Εντούτοις η κερδοφορία αυξήθηκε: Στο 9μηνο ήταν 69,5 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, έναντι μόλις 5,9 εκατ. στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.
Αυτή η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι έγιναν φέτος μικρότερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες «κόκκινοι» λογαριασμοί κατανάλωσης ρεύματος μπήκαν σε ρύθμιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου