Nέα κόντρα μεταξύ της ΔΕΗ και της ιδιωτικών εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι έτοιμη να ξεσπάσει εξ αιτίας του ΝΟΜΕ, της δημοπρασίας ηλεκτρισμού που πραγματοποιήθηκαν χθες, με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη να αφήνει σοβαρές αιχμές για το πολύ περιορισμένο εύρος τιμών εντός της οποίας κινήθηκε η
πρώτη δημοπρασία, υπαινισσόμενος ακόμα και προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
«Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ/Mwh η υψηλότερη τιμή ήταν τα 37,50 ευρώ/MWh» αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, δηλώνοντας ότι επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι καθίσταται φανερή η ζημιά της ΔΕΗ από την εφαρμογή των «αποκαλούμενων» ΝΟΜΕ, δεδομένου ότι η μέση τιμή της ενέργειας ήταν σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής και κοντά στο σημείο εκκίνησης.
Από την πλευρά τους, στελέχη εταιριών που έλαβαν μέρος στη δημοπρασία, δήλωναν πως η επάρκεια της ποσότητας του διατέθηκε – 460 Mwh/h με τη ζήτηση να φθάνει ως τις 473 Mwh/h- σε συνδυασμό με το ότι οι προμηθευτές δεν είχαν συμφέρον να διαμορφώσουν υψηλές τιμές και την «διστακτικότητα» πού ήταν λογικό να συνοδεύσει την πρώτη δημοπρασία, ήταν τα στοιχεία που κράτησαν τις τιμές σε λογικά επίπεδα. Δεν αποκλείεται δε σήμερα με ανακοίνωσή τους οι εταιρίες να απαντήσουν στις αιτιάσεις της ΔΕΗ.
'Αλλωστε ο ίδιος ο στόχος της δημοπρασίας ήταν να μπορέσουν οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος να διαμορφώσουν ανταγωνιστικότερα πακέτα ηλεκτρισμού, αποκτώντας πρόσβαση στα φθηνότερα «καύσιμα» ηλεκτροπαραγωγής, τον λιγνίτη και το νερό, στα οποία μέχρι χθες είχε το μονοπώλιο η ΔΕΗ.
Τα ΝΟΜΕ αφορούν σε ηλεκτρισμό παραγόμενο από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.
Στη χθεσινή δημοπρασία υποβλήθηκαν προσφορές από 12 προμηθευτές για 473 Mwh, έναντι 460 Mwh/h που ήταν η διατειθέμενη ποσότητα, αλλά δεκτές έγιναν οι προσφορές από 11 συμμετέχοντες, με μία σχετικά μικρή και νέα εταιρία στο χώρο, να μένει εκτός, όπως δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές.
Τα ονόματα των πλειοδοτών με τις ποσότητες και την τιμή που πέτυχε ο καθένας δεν γνωστοποιήθηκαν από τον ΛΑΓΗΕ με κύκλους του Λειτουργού να υποστηρίζουν ότι η μυστικότητα αυτή είναι απαραίτητη για να προστατευθεί η στρατηγική που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες.
΄Εγκυρες πηγές ανέφεραν ότι οι τρεις μεγαλύτεροι από τους ιδιώτες παρόχους ήταν αυτοί που κατοχύρωσαν και τα μεγαλύτερα πακέτα, αυτά που διεκδίκησαν στις ποσότητες των 108, 105 και 97 Mwh/h στην τιμή των 37,38 ευρώ/MWh, των 37,37 ευρώ/Mwh και των 37,38 ευρώ/MWh, αντίστοιχα. Μικρότερα πακέτα εξασφάλισαν και οι δύο εταιρίες προμήθειας που έχουν συσταθεί από βιομηχανικούς ομίλους, καθώς και οι υπόλοιποι προμηθευτές, εκτός απο μία εταιρία που ζήτησε 10 Mwh/h στην τιμή των 37,37 ευρώ και έμεινε εκτός. Στην ίδια τιμή αγόρασαν τρεις άλλες εταιρίες, 105 Mwh/h, 53 και 23 μεγαβατώρες ανά ώρα. Τέσσερις ακόμα εταιρίες πλειοδότησαν στις τιμή των 37,38 ευρώ για πακέτα των 108 Mwh/h, των 97, των 15 και της μίας Mwh/h. Δύο εταιρίες, που διεκδίκησαν από 2 Mwh/h η κάθε μία, τις αγόρασαν στην τιμή των 37,39 ευρώ, ενώ μία αγόρασε 42 Mwh/h στην τιμή των 37,45 ευρώ και τέλος μία αγόρασε πακέτο 15 Mwh/h την τιμή των 37,5 ευρώ.
Τη δυσαρέσκειά του για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας εξέφρασε προσωπικά σε συνέδριο χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας για στρέβλωση και κινδύνους από τα κατ ευφημισμό ΝΟΜΕ. Δήλωσε ότι επαληθεύτηκαν οι φόβοι της ΔΕΗ και άφησε να εννοηθεί ότι το περιορισμένο εύρος τιμών ίσως να έχει και άλλες επιχειρηματικές διαστάσεις.
Στη δημοπρασία συμμετείχαν οι εταιρίες : Elpedison, η Greek Enviromental & Energy Network, η Interbeton Construction Materials, η Novaera Energy, η NRG Trading House, η Protergia ΑΕ, η Protergia Θερμοηλεκτρική Αγίου Νικολάου , η Volterra, , η Watt and Volt , η Βιενέρ , τα ΕΛΤΑ και η Ηρων Θερμοηλεκτρική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου